Plakáty k trezorovým filmům teď můžete vidět v Praze i v Brně

vydáno 13. 9. 2018 | autor Pavel Kreuziger | sekce Novinky | téma Filmy

Tagy: expozice, Kino Aero, Kino Světozor, Terryho ponožky, trezorové filmy, Univerzitní kino Scala, výstava

V pražském kině Aero a brněnském Univerzitním kině Scala si teď můžete prohlédnout tematickou výstavu plakátů československých trezorových filmů, kterou pořádají Terryho ponožky.

Výstava vznikla v souvislosti s letošním „osmičkovým“ rokem a s odkazem na rok 1968, který znamenal mimo jiné i ukončení některých uměleckých aktivit v zemi. V kině Světozor v Praze pak zároveň můžete zhlédnout i další expozici s názvem „100 let v plakátu“. Všechny tyto výstavy potrvají až do konce roku 2018.

„Výběr je motivován snahou upozornit na snímky, které z různých důvodů stojí ve stínu slavnějších trezorových děl. V pražském Aeru a brněnské Scale jsou tak k vidění plakáty k více než padesáti filmům, a to jak k těm, které v době svého dokončení nebyly vůbec uvedeny do distribuce, k těm, jejichž samotné dokončení bylo znemožněno i k těm, které byly zakázány po svém dokončení,“ řekl Pavel Rajčan z Terryho ponožek.

Zájemci tak mají možnost dozvědět se o filmech zakázaných už v padesátých letech kvůli pesimistickému ztvárnění života v ČSSR (jako následek banskobystrické konference), o titulech československé nové vlny, patřící k nejlepším obdobím domácího filmu, jakož i dílech z let sedmdesátých a osmdesátých.

Zdroj: TZ Terryho ponožky

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře