Pixarovský perfekcionismus v praxi: Rady pro promítače

vydáno 25. 6. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma 3D, Filmy, Projektory

Tagy: 2K, 35mm, 3D, 4K, Brave, Disney, Odvážná Merida, Pixar, Rebelka

Možná to podle nejnovějších pixarovských počinů vypadá, že slavnému animačnímu studiu spojení s Disneym ubralo vítr z plachet. Tedy alespoň soudě dle slabých ukázek na Rebelku a sázky na sequely, což není Pixaru podobné. Jedno se ale musí nechat. Studio je stále nesmírně populární hlavně díky lásce, kterou do svých filmů vkládá a pečlivosti, již svým animákům věnuje.

Nikoho by tedy nemělo překvapit, že Pixar při příležitosti premiéry Rebelky znovu spustil stránky, v nichž radí promítačům, jak nejlépe nastavit projekci pro optimální prezentaci. Na stránkách v kolonce „Perfektní projekce“ stojí: Většina filmů vzniká celé roky. Pracují na nich stovky lidí nespočet hodin jen proto, aby doručili zážitek, který bude pro diváky nezapomenutelný. Na konec je veškerá tato snaha zprostředkována skrze objektiv v projekční kabince a je divákům předvedena na obřím plátně. Žádná jiná část produkce není tak důležitá, jako práce promítačů … Špatná projekce dokáže zkazit celé roky práce. Perfektní projekce může film doslova rozzářit a zapřičiní se o to, že se diváci vrátí.

Rebelka (Pixar)

Pixarovské „projekční stránky“ jsou podobných pravd plné. Filmy mohou být sebelepší, pokud se ale při jejich projekci něco zkazí, není divácký zážitek takový, jaký by mě být. Možná kvalita projekce nezmění váš názor na film, rozhodně ho ale může ovlivnit. A to je něco, co si neuvědomuje nejen ohromné množství diváků, ale bohužel i provozovatelů kin a vlastně i filmových studií.

Jsou sice případy, kdy promítače oslovují přímo režiséři se žádostí o konkrétní nastavení projektorů a zvukové aparatury, většinou ale bývá na multiplexech, jak film zprostředkují. A v nemalém množství případů jsou tato nastavení špatná. Obraz není dost jasný, případně je špatně zaostřený, není vidět v původním poměru stran, má špatně nastavenou hlasitost … setkali jsme se s tím všichni.

Rebelka (Pixar)

Proto je sympatická snaha Pixaru, jenž připravil jednoduché stránky určené všem promítačům, kteří přijdou do styku se souborem nebo filmovým pásem s pixarovskou novinkou. Na projection.pixar.com najdete dopis od režisérů, konkrétní nastavení 3D i 2D digitálních projektorů, podrobné informace pro 35mm projekce a dokonce kontakt pro případné dotazy.

Pixar tak dává promítačům přesné specifikace, za nichž by měl být jeho nejnovější film prezentován, což je něco, co by mělo dělat každé filmové studio s každou svou novinkou. A co se něděje.

Rebelka (Pixar)

Pokud tedy patříte k ohroženému druhu a promítáte v jednom z českých multiplexů, vemte si rady Pixaru k srdci. Pokud ne, stejně se na tyto stránky podívejte. Dávají totiž nahlédnout na nastavení a technický žargon, který bývá většině diváků skrytý. A ono není od věci podívat se, co všechno taková kvalitní projekce obnáší. Třeba si jednoho dne všimnete, že za ty šílené peníze, které jste dali za lístek, dostáváte podívanou, jež má k technické kvalitě stejně daleko jako David Rath k poslanecké imunitě.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře