Pirátství? Trest za cizí hříchy odnášejí slušní lidé. Teď zase o něco více

vydáno 14. 5. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy, Přehrávače, IT a software | 3 komentáře

Tagy: Blu-ray

Anti-pirátská kampaň

Pokud si koupíte v Česku film na Blu-ray, je vysoce pravděpodobné, že na vás po zasunutí disku do přehrávače vyskočí přinejmenším jedno upozornění o tom, že jsou některé formy pirátství hodnoceny jako zločin. Ostatně superotravný spot „Kabelku byste také neukradli“ není třeba představovat, že? Oproti Spojeným státům jsme na tom ale ještě docela dobře.

Tamní Blu-raye jsou totiž „obohaceny“ hned o několik takových upozornění, která jsou nepřeskočitelná. Pokud si tedy koupíte legální kopii filmu na Blu-ray, před jeho spuštěním musíte protrpět několik desítek vteřin upozornění, která vás nabádají k tomu, abyste zavrhli pirátství. Americké vládě však přišlo, že ani to nestačilo. Spolu se dvěmi bezpečnostními agenturami tak na všechna budoucí Blu-ray začne vlepovat upozornění další.

Anti-pirátská kampaň

Jedná se o více méně ten samý obrazec a text, jímž Američany a ty, kteří filmy ze Států importují, FBI strašila už několik let. Tedy něco ve smyslu „Pirátství je zločin trestaný až několika lety vězení nebo finanční částkou do $250 000“. Jen je prodán trochu jinou formulací a vedle FBI loga se v něm nově objevilo také logo Homeland Security Inestigation, které má od roku 2008 zákonem povoleno pozastavovat aktivitu domén spjatých s pirátstvím.

Paradoxní situace, kdy slušní občané trpí za hříchy filmových pirátů, se tak ještě prohlubuje. Je to známý horor: zatímco legálně koupená kopie filmu vás k samotné konzumaci díla pustí až po několika minutách klipů a nepřeskočitelných upozornění, piráti si film pustí okamžitě, protože jim jednoduchý software všechny reklamy „odmaže“, případně si stažený soubor spustí jednoduchým dvojklikem. Takže my, kteří za filmy na Blu-ray platíme, snášíme idiotská upozornění určená těm, kteří si u filmů hoví, aníž by museli utratit jedinou korunu. A na film se koukají rovnou. Je to smutné. S novým antipirátským upozorněním zase o něco více.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Pirátství? Trest za cizí hříchy odnášejí ...

Vložil sareth (bez ověření), 14. Květen 2012 - 21:46

Obrázek uživatele sareth

Toto je nonsens. Zákazník len trp a ešte ti tam nahádžeme toľko ochrán, že ti to ani neprehrá. A ty pirát maj sa skvele a užívaj si film zadarmo. Neskutočné.

Re: Pirátství? Trest za cizí hříchy odnášejí ...

Vložil Mark (bez ověření), 14. Květen 2012 - 22:37

Obrázek uživatele Mark

Ale ako je možné, že to nevedia tí idioti, ktorí o tom rozhodujú?

Re: Pirátství? Trest za cizí hříchy odnášejí ...

Vložil Anonym (bez ověření), 14. Květen 2012 - 23:58

Obrázek uživatele Anonym

Marek ale oni o tom vedia lebo to je zamer, aby si to upozornenie neprehliadol, alebo aby si sa nemohol vyhovorit ze si nebol upozorneny, napr. pri sudnom konani…