Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže (recenze Blu-ray)

vydáno 26. 3. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, FHE, film, Forum Home Entertainment, Matrix, Pirates of the Caribbean, Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, Piráti z Karibiku, Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže, VC-1

Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006)

Nic nepotěší filmové studio víc, než fantastický kasovní úspěch předem nepříliš favorizovaného filmu. Když je navíc tím studiem Disney, filmem Piráti z Karibiku – Prokletí Černé perly (recenze) a producentem Jerry Bruckheimer, pokračování na sebe nenechá dlouho čekat. Tato praxe se už mnohokrát osvědčila, v úvodu se tedy nad ní trochu zastavíme.

Vzpomínáte si na Matrix? Hloupá otázka, já vím. Trilogie Matrix (a všechno kolem ní – Animatrix, videohry atd.) je zářným příkladem toho, jak na po všech stranách přelomový snímek, kterým první Matrix bezpochyby byl, nabalit další dva filmy, které dokázaly spoustu lidí otrávit. Vznikla tak sice velkolepá trilogie, působící ovšem dojmem tak trochu nastavované kaše.

Jenže když ony ty dolárky z kapes zábavychtivých diváků tak hezky šustí a trojka je takové sympatické číslo… Dvě pokračování prvních Pirátů z karibiku tedy skutečně vpadla na filmová plátna už o tři, resp. čtyři roky po jedničce. Ale ačkoliv se jednalo o filmy ještě velkolepější, trikově dokonalejší a celkově působící až monstrózním dojmem, byly nakonec přijaty podobně rozpačitě, jako z pokračování Matrixu.

Vlastně je to trochu nepochopitelné. Už první Piráti byli čistokrevnou „popcornovkou“, tedy letním blockbusterem, u kterého není nutné (a vlastně ani vhodné) příliš myslet, spíš jen vypnout mozek a užívat si trikovou podívanou, burácející soundtrack a pitvoření Johnnyho Deppa. To vše platí i pro obě pokračování a zdálo by se, že to muselo být každému jasné.

Studio Disney ale situaci kolem pokračování (natáčela se obě najednou) natolik vyhypovalo, až všichni začali očekávat něco podobně nevídaného a extrémně zábavného, jako bylo Prokletí Černé perly. To se ale nestalo. Pod vedením stejného režiséra (Gore Verbinski), se stejným a navíc o dost posíleným hereckým ansámblem, s hudbou samotného Hanse Zimmera a za použití doslova opulentních trikových sekvencí vznikly po všech stránkách dobré filmy, trpící ovšem několika nepříjemnými neduhy.

Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006) Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006) Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006) Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006)

Tím prvním je bezpochyby délka – Truhla mrtvého muže se snaží zaujmout diváka po dvě a půl hodiny, na rozdíl od jedničky se to ale ne vždy daří. Příběh (pokud ho tak lze vůbec nazvat) je navíc roztříštěn do několika prolínajících se dějových linií, což je při jeho plytkosti a celé řadě nových postav doslova útok na přehled diváka o tom, co se vůbec na plátně děje.

To je ovšem problém filmu samotného: Místy servíruje takové porce akce (samozřejmě perfektně fungující a efektní, například souboj na mlýnském kole patří k vrcholům), až se tyto konkrétní scény jakoby vytrácí z celkového kontextu, zejména v porovnání s nezvykle obsáhlými konverzačními pasážemi a snahou o jakési poselství.

Není to sice nic, co by nějak výrazně vadilo sledování filmu… Ale prostě už to není to staré dobré Prokletí Černé perly. Analogie s v úvodu vzpomínaným Matrixem je v tomto směru myslím dokonalá. Studio Disney si toho bylo zcela jistě vědomo, protože i když se obě pokračování (tedy Truhla mrtvého muže a Na konci světa) natáčela dohromady, do kin se dostala s ročním odstupem.

Děj byl samozřejmě rozdělen uprostřed toho nejlepšího, a to doslova. Nutno říct, že celá řada diváků během ročního čekání na poslední díl trilogie příliš netrpěla a s trochou přehánění na něj dokonce pozapomněla – Na konci světa si totiž v rámci celé série nakonec vysloužila to nejnižší hodnocení. Ale o tom až příště.

Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006) Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006) Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006) Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006)

Jak na závěr popsat zápletku Truhly mrtvého muže tak, aby nebyl vyzrazen celý děj? Pokud počítáme se znalostí postav Prokletí Černé perly, tak nějak takto:

Svatební plány Willa Turnera (Orlando Bloom) a Elizabeth Swann (Keira Knightley) jsou přerušeny zatykačem, který je na ně vydán za napomáhání k útěku piráta Jacka Sparrowa (Johnny Depp). Ten sám teď prchá před strašlivým Davym Jonesem (Bill Nighy), kapitánem mýtické lodi Bludný Holanďan, kterému se kdysi upsal krví a teď by měl splatit svůj dluh (životem, jak jinak).

Řešením je najít bájnou Truhlu mrtvého muže, obsahující srdce Davyho Jonese – kdo ho má, tomu patří on i celý Bludný Holanďan. O to se ovšem s potrhlostí sobě vlastní nesnaží jen Johnny Depp, ale i drsný lovec pirátů Cutler Beckett (Tom Hollander) z Východoindické společnosti, který chce loď i s posádkou využít k očištění Karibiku od pirátských nájezdů.

Do toho všeho se zaplete ještě Willův otec Bill Turner (Stellan Skarsgård), výstřední věštkyně (Naomie Harris), ostrov lidožroutů, souboje na moři i na souši, Kraken (fakt!), poprsí Keiry Knightley (už zase…?) a celá řada dalších, někdy docela zbytečných postav, scén a situací. Když se doslova v poslední sekundě filmu objeví i Geoffrey Rush jako kapitán Barbossa s nezbytnou opicí na rameni a prožranými zuby, jde vám z toho všeho už hlava kolem.

Na druhou stranu ale víte, že si následující film, tedy Na konci světa, prostě musíte pustit. Takhle na Blu-ray to naštěstí není problém – nemusíte rok čekat. A nebo můžete. Jak je ctěná libost.

Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006) Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006) Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006) Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006)

Technické provedení

Vzhledem k tomu, že se Blu-ray vydání celé trilogie Piráti z Karibiku dostalo na náš trh najednou a všechny tři disky disponují v podstatě identickými technickými parametry, bude se v této části citovat z recenze Prokletí Černé perly, a to někdy doslova. Takže:

Středoevropské Blu-ray vydání, které u nás distribuuje společnost Forum Home Entertainment, má šanci stát se světovým unikátem. Je to totiž asi poprvé (a možná i naposledy), kdy máme s českou jazykovou výbavou k dispozici po technické stránce lepší edici, než kdekoliv jinde na světě.

Truhla mrtvého muže vyšla ve vysokém rozlišení v regionech A (USA) i B (Velká Británie, Německo) už v roce 2007 a pak ještě o dva roky později v rámci celé trilogie. Vždy se jednalo o MPEG-4 AVC obraz a PCM 5.1 zvuk, přičemž obojí patřilo k naprosté špičce. Na našem vydání je obraz jako VC-1 a zvuk DTS-HD Master Audio 5.1, což je – pokud to tak lze říct – ještě lepší.

Video o velikosti více než 22 GB disponuje datovým tokem přes 20 Mbps a je podobně excelentní, jako v případě Prokletí Černé perly. Opět lze říct, že neexistuje hraný (tzn. počítačem kompletně neanimovaný) snímek, který by na Blu-ray poskytoval lepší obraz. Truhla mrtvého muže se sice jen hemží digitálními triky, ty ale naprosto dokonale splývají s „reálným“ prostředím; vše díky detailům, které poskytuje jedině vysoké rozlišení, vypadá naprosto uvěřitelně, ostře a plasticky.

Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže (Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest, 2006) - Blu-ray video bitrate

Zvuk je čistě po technické stránce schopný vytáhnout z jakékoliv aparatury to nejlepší, v tom problém není (před sledováním opět nezapomeňte upozornit sousedy o patro výš na to, že jim budou dvě a půl hodiny pod nohama poskakovat parkety). Zvukové efekty dokonale využívají možností prostorového rozložení, rozsah dynamiky je příjemně široký, celý mix působí vyváženým dojmem.

Pokud jsem se ale v případě Prokletí Černé perly rozplýval nad geniálním soundtrackem Klause Badelta (s přiznanou „spoluúčastí“ Hanse Zimmera), u Truhly mrtvého muže to už bohužel neudělám. Hudby se sice tentokrát ujal Hans Zimmer osobně, přineslo to ale mnohem méně pozitiv, než by člověk očekával.

Nesmrtelný základní motiv z prvního filmu je sice patřičně rozveden (či spíše vhodně zrecyklován), zároveň byl ale celý výsledný zvuk jaksi přeplácán, vybaven nejrůznějšími kudrlinkami a efektními ozdůbkami, které vlastně nemají žádné opodstatnění. Pryč je úderná jednoduchost, zmizely jasné linie… Podobně jako v případě samotného děje. Takže ano, alespoň z tohoto pohledu s ním hudba koresponduje.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Piráti z Karibiku – Truhla mrtvého muže.

Bonusy

Na tomto místě bude bohužel opět citace z recenze prvních Pirátů: Jakkoliv je nutné vyzdvihnout samotnou technickou prezentaci filmu na Blu-ray až ke hvězdám, bonusové materiály lze shrnout jedním slovem: Žádné.

Ačkoliv se jedná o dvouvrstvý disk s kapacitou 50 GB, na kterém film zabírá pouze nějakých 34 GB, nic dalšího už na něm nenajdete. Všechny zahraniční edice přitom byly dvoudiskové – ano, druhý disk byl plný bonusů… Tohle je skutečně nepříjemná záležitost, která dokáže spoustu potenciálních zájemců o koupi znechutit nebo dokonce až odradit.

Verdikt? Pokud berete trilogii Piráti z Karibiku jako celek, pravděpodobně se u jedničky nezastavíte a budete chtít mít ve sbírce i zbývající filmy. Ostatně proč ne – nikdo přece neříká, že jsou špatné. Jsou větší, výpravnější, plné akce a špičkových triků, ve vysokém rozlišení vypadají excelentně a bez obav je můžete pustit komukoliv, kdo chce vidět, jak by mělo vypadat pořádné vysoké rozlišení.

Forum Home Entertainment - logo

A po pravdě řečeno, u Truhly mrtvého muže se bavit budete, ne že ne.

Blu-ray film Piráti z Karibiku – Truhla mrtvého muže k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Forum Home Entertainment. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře