Piráti z Karibiku - Na konci světa (recenze Blu-ray)

vydáno 31. 3. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy | 3 komentáře

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Matrix, Pirates of the Caribbean, Pirates of the Caribbean: At World's End, Piráti z Karibiku, Piráti z Karibiku - Na konci světa, Spider-Man, VC-1

Piráti z Karibiku - Na konci světa (Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007) (Blu-ray)

Do třetice všeho dobrého? To nejlepší na konec? Opakování je matkou moudrosti? A nebo spíš všeho moc škodí a do stejné řeky dvakrát (resp. třikrát) nevstoupíš? O zatím posledním filmu série Piráti z Karibiku by se dalo pronést tolik různých frází, kolik on sám používá klišé a osvědčených postupů. Nikoho by to nemělo příliš překvapit.

V úvodu recenze na první Piráty (Prokletí Černé perly) jsme se zabývali nečekaným úspěchem před lety pohřbeného pirátského žánru. Recenze pokračování (Truhla mrtvého muže) si vysloužila zamyšlení nad osudem filmů, které vznikly prostě jen proto, že musely. Je tedy zcela logické, že poslední díl trilogie musí začínat tak, jak začíná – tedy povzdechnutím nad megalomanstvím producentů a dalších „obviněných“.

Trilogie. Wow, tři filmy! Na to budou diváci chodit do kina jako diví, zvlášť když dvojku a trojku vypečeně natočíme najednou, ale pak je uvedeme s ročním odstupem. Potřebujeme ale všeho víc! Větší rozpočet, víc lepších triků, mohutnější výpravu, další postavy a slavná jména, třeba jen na pětiminutový štěk, to je přece jedno. Stopáž taky natáhneme, ať to za ty prachy aspoň stojí.

No a co příběh? Nápady už sice trochu docházejí, ale to nevadí, stejně si po roce už nebude nikdo pamatovat, jak a hlavně proč skončila dvojka… Pro jistotu přidáme dialogy, trošku si jakoby zafilosofujeme, prodloužíme zasněné pohledy do dáli, milostné linii uděláme ne tak docela šťastný konec, ať mohou slečny slzet do popcornu…

Uděláme z toho prostě další príma letní biják! Řekli si takhle jednou producent Jerry Bruckheimer s osvědčeným režisérem Gore Verbinským, neméně osvědčený skladatel Hans Zimmer samozřejmě nadšeně souhlasil, exoticky působící herec Yun-Fat Chow měl právě také čas, stejně jako nezbytná čtveřice Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightley a Geoffrey Rush. A mnoho dalších.

Vzniku závěrečného dílu trilogie Piráti z Karibiku, která studiu Disney celkem vydělala přes dvě a půl miliardy dolarů, tedy už nemohlo nic na světě zabránit.

Piráti z Karibiku - Na konci světa (Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007) Piráti z Karibiku - Na konci světa (Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007) Piráti z Karibiku - Na konci světa (Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007) Piráti z Karibiku - Na konci světa (Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007)

Upřímně řečeno – ona taková uzavřená trilogie skutečně působí jaksi komplexně a někdy může vzbuzovat i dojem, že tvůrci předem přesně věděli, co dělají. Někdy. Občas. Málokdy. Diváci jsou většinou přesně opačného názoru než filmové studio, protože vyšší rozpočet nemusí ještě nutně znamenat lepší dojem. A také většinou neznamená.

Filmové trilogie Matrix a Spider-Man jsou toho zářným příkladem. Všechno, co je napsáno o pár odstavců výše, pro ně platí v plné šíři. Všeobecně se ví o kvalitativním problémů „dvojek“, tedy prvních pokračování úspěšných snímků. Troufám si tvrdit, že „trojky“ mají v rámci uzavřených trilogií minimálně stejně nevděčnou pozici, ovšem mohou za to sami jejich tvůrci.

Něco jako Na konci světa muselo vzniknout už jen proto, že by příběh jinak zůstal nedopovězen a to by byla (možná) škoda. Daleko větší škoda ale je, že skutečně královský rozpočet 300 milionů dolarů je na každé scéně tohoto filmu vidět tak, až se všechno ostatní dokonale rozpustí. Jistě, triky jsou špičkové, také si stejně jako neméně kvalitní masky vysloužily nominaci na Oscara. Ale když ono to opravdu není všechno…

Pokud k vám do kupé v pořádně rozjetém vlaku najednou přistoupí několik ne úplně vedlejších postav, z nichž každá si chvíli mele tu svou a pak se někde ztratí, aby o pár kilometrů později slavnostně vypochodovala ze záchodků, dá se to snést. Když ale ošklivá černošská vědma „obohacuje“ každou druhou zastávku pseudofilosofickými bláboly, ze kterých se nakonec stejně vykecá úplně jinak, tak je to otravné.

Piráti z Karibiku - Na konci světa (Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007) Piráti z Karibiku - Na konci světa (Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007) Piráti z Karibiku - Na konci světa (Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007) Piráti z Karibiku - Na konci světa (Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007)

Když k tomu všemu někdo na plné koule pustí soundtrack Hanse Zimmera, který zcela a naprosto nepokrytě vykrádá nejen sám sebe (to už je prostě takový jeho trademark), ale i celou řadu dalších včetně nesmrtelného Ennia Morriconeho, je to vlastně dobře, protože to všechno člověk už zná a tím pádem ho nic nepřekvapí.

Že se celým vlakem promenáduje skupinka „naklonovaných“ ztřeštěných Johnny Deppů a chodbičkou se na pár desítek sekund mihne jejich alter ego, tedy Keith Richards z Rolling Stones, to je aspoň zábavné – stejně jako fakt, že se nakonec všichni ve skutečně špičkové trikové akční sekvenci servou uprostřed mohutného vodního víru. OK, jasně.

Ale když tahle cesta trvá tentokrát téměř tři (!) hodiny, vlak místy nepochopitelně zpomaluje a cosi v něm skřípe, máte čím dál častěji chuť z něj prostě vystoupit, i kdyby na konci mělo čekat sebelepší překvapení. Ono tam samozřejmě nečeká, ale vy to stejně vydržíte. Doukoukáte to. Vychutnáte si těch několik světlých momentů, i když daleko častěji budete jen rozmrzele vrtět hlavou a netrpělivě poklepávat prsty do stolu.

Takže to přesně takhle udělejte i na Blu-ray. Posaďte se, vypněte mozek (úplně a dokonale!) a zkuste si užít Na konci světa, popcornovku sice čistokrevnou, ale přesto značně průměrnou. Studio Disney ovšem skutečně neví, kdy přestat, takže se v roce 2011 můžete „těšit“ na další, v pořadí už čtvrté Piráty z Karibiku. To zase budou recenze…

Piráti z Karibiku - Na konci světa (Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007) Piráti z Karibiku - Na konci světa (Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007) Piráti z Karibiku - Na konci světa (Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007) Piráti z Karibiku - Na konci světa (Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007)

Technické provedení

Vzhledem k tomu, že se Blu-ray vydání celé trilogie Piráti z Karibiku dostalo na náš trh najednou a všechny tři disky disponují v podstatě identickými technickými parametry, bude se v této části citovat z recenzí Prokletí Černé perlyTruhly mrtvého muže, a to někdy doslova. Takže:

Středoevropské Blu-ray vydání, které u nás distribuuje společnost Forum Home Entertainment, má šanci stát se světovým unikátem. Je to totiž asi poprvé (a možná i naposledy), kdy máme s českou jazykovou výbavou k dispozici po technické stránce lepší edici, než kdekoliv jinde na světě.

Na konci světa vyšlo ve vysokém rozlišení v regionech A (USA) i B (Velká Británie, Německo) těsně před koncem roku 2007 a pak ještě o dva roky později jako celá trilogie. Vždy se jednalo o MPEG-4 AVC obraz a PCM 5.1 zvuk, přičemž obojí patřilo k naprosté špičce. Na našem vydání je obraz jako VC-1 a zvuk DTS-HD Master Audio 5.1, což je – musíme se prostě opakovat – ještě lepší.

Video o velikosti téměř 26 GB disponuje datovým tokem přes 21,5 Mbps a je kvalitativně prakticky totožné s Truhlou mrtvého muže, tedy excelentní. O celé trilogii lze prostě říct, že neexistuje hraný (tzn. počítačem kompletně neanimovaný) snímek, který by na Blu-ray poskytoval lepší obraz. Nic víc už netřeba dodávat, obraz všech tří Pirátů je jednoznačně prezentačního až etalonového charakteru.

Piráti z Karibiku - Na konci světa (Pirates of the Caribbean: At World's End, 2007) - Blu-ray video bitrate

Zvuková stopa je opět dokonalá; pokud chcete někomu předvést, jak může znít skutečné HD audio, pusťte mu závěrečnou bitvu a pak hlavně nezapomeňte sebrat ze země jeho čelist. Klidně i v případě, že máte k dispozici odpovídající, tedy hodně kvalitní aparaturu – i z té dokáže originální DTS-HD Master Audio stopa vytáhnout naprosté maximum.

Čistě technicky je tedy zvuk bez debaty, ovšem na invenci skladatele Hanse Zimmera lze tentokrát pohlížet přinejmenším s nedůvěrou, což bylo ostatně zmíněno už v úvodu. Když se to vezme kolem a kolem, tak se vlastně není proč divit tomu, že je každý jeho soundtrack tak dobrý, když jsou vlastně všechny tak nějak stejné…

V rámci trilogie je to možná snesitelnější, než napříč různými filmy. Je logické, že maximální využití hlavního motivu je odůvodnitelné. Ano, soundtracky ke všem třem Pirátům (Zimmer se slyšitelně podílel i na tom prvním, i když je autorem Klaus Badelt, jeden z jeho „žáků“) lze bez problémů poslouchat i samostatně mimo film, prostě to funguje – jen je to stále větší nuda. Sorry, Hansi.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Piráti z Karibiku – Na konci světa.

Bonusy

Znalce našich recenzí předchozích dvou filmů (neříkejte, že jste je ještě nečetli!) na tomto místě bohužel nečeká žádné překvapení: Jakkoliv je nutné vyzdvihnout samotnou technickou prezentaci Na konci světa na Blu-ray až ke hvězdám, bonusové materiály lze opět shrnout jedním slovem: Žádné.

Ačkoliv se jedná o dvouvrstvý disk s kapacitou 50 GB, na kterém film zabírá pouze nějakých 39 GB, nic dalšího už na něm nenajdete. Všechny zahraniční edice přitom byly dvoudiskové a druhý disk byl plný bonusů… Nelze jinak, než znovu podotknout, že tohle je skutečně nepříjemná záležitost, která dokáže spoustu potenciálních zájemců o koupi přinejmenším znechutit.

Verdikt? Z předchozích odstavců to možná tak úplně nevyplývá, ale Piráti z Karibiku – Na konci světa je film, který stojí za to vidět. Bude vás to sice stát hodně psychických sil a času, ale ta obrazová a zvuková prezentace, kterou Blu-ray vydání disponuje, je prostě neodolatelná.

Forum Home Entertainment - logo

Ostatně pokud si pustíte všechny tři filmy po sobě, bude to možná úplně nejlepší. Vážně, prostě to zkuste.

Blu-ray film Piráti z Karibiku – Na konci světa k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Forum Home Entertainment. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Piráti z Karibiku - Na konci světa (recenze Blu-ray)

Vložil DTS-HD Master Audio (bez ověření), 1. Duben 2010 - 7:21

Obrázek uživatele DTS-HD Master Audio

…Na našem vydání je obraz jako VC-1 a zvuk DTS-HD Master Audio 5.1, což je – musíme se prostě opakovat – ještě lepší. …nechápu. Lepší ve smyslu lepšího masteru, lepšího nastavení encodéru, lepší VC-1 než H264 ? stejně tak určitě je lepší u tohoto filmu DTS-HDMA než LPCM(ve smyslu kvality zvuku, ne velikosti, kterou na BD zabírá) ? Díky za objasnění

Re: Piráti z Karibiku - Na konci světa (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 1. Duben 2010 - 9:26

Obrázek uživatele d.f.h

Lepší = subjektivně lepší. Všechny mé recenze jsou subjektivní :-)

Re: Piráti z Karibiku - Na konci světa (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 1. Duben 2010 - 14:46

Obrázek uživatele Anonym

Opravdu bych si vyprošoval přirovnávat pokračování Pirátů k těm Matrixovým. Piráti jsou jeden velký chaos, kdežto Matrix má svou pevnou strukturu (která ale nemusí vonět všem, to beru. A to nejsem žádný blázen do Matrixu… jen jak se mi kdysi nelíbila a byla jedničce hodně dlužna, tak takhle po letech jsem jim přišel hodně na chuť a doslova si je zamiloval.