Pioneer připravuje 500 GB Blu-ray disk

vydáno 6. 8. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Datová média, Ze světa

Tagy: BDA, Blu-ray, Blu-ray Disc Association, ISOM/ODS2008, médium, Pioneer

Pioneer - logo

Pokud vám přijde nadpis článku povědomý, pak máte pravdu. Přesně před měsícem oznámila společnost Pioneer, že pracuje na vývoji Blu-ray disku s kapacitou 400 GB. Teď pridává dalších 100 GB!

Zpráva Pioneer vyvíjí 400 GB Blu-ray disk pracovala s informacemi o šestnáctivrstvém Blu-ray disku, který měl být představen na akci ISOM/ODS2008 (International Symposium on Optical Memory and Optical Data Storage 2008) v polovině července. Tak se i stalo, laboratoře společnosti Pioneer ale nezahálely a během několika týdnů dokázaly zvednout počet vrstev na rovných 20, což se při 25 GB na jednu vrstvu skutečně rovná celkové kapacitě 500 GB.

Díky proprietární technologii je zcela vyřešen problém s „přeslechy“ (rušením) mezi jednotlivými vrstvami, což byla zatím největší slabina vícevrstvých optických disků. Pioneer zároveň tvrdí, že je zajištěna zpětná kompatibilita se všemi stávajícími Blu-ray mechanikami, což by mohlo zvýšit šanci na úspěch. Probíhají totiž jednání se samotnou BDA (Blu-ray Disc Association), díky kterým by se 500 GB disk (BD500 ?) měl stát průmyslovým standardem.

Ačkoliv tento disk existuje zatím jen ve formě laboratorního prototypu, technologie by měla být připravena ke vstupu na trh už za dva až čtyři roky. Cílem primárně není zábavní průmysl (filmové Blu-ray disky), ale ukládání dat. Optický disk s kapacitou 500 GB by mohl například podstatně zjednodušit proces zálohování v odvětvích, produkujících obrovské objemy dat, která je třeba dále uchovávat.

Společnost Pioneer také tvrdí, že oproti hoografickým technologiím záznamu je vícevrstvý Blu-ray disk výrobně podstatně jedodušší a levnější. To by měl být další trumf na cestě ke standardizaci. Za čtyři roky se ale může stát spousta věcí a my se nakonec s 500 GB Blu-ray diskem nemusíme vůbec setkat.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře