Philips HTS8160B: Multimediální centrum v sexy balení (profil)

vydáno 6. 11. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Přehrávače, Hi-Fi audio | 1 komentář

Tagy: Ambisound, BD-Live, Blu-ray, DivX HD, Dolby TrueHD, domácí kino, DTS-HD Master Audio, DVD, EasyLink, ethernet, FAT16, FAT32, HDMI-CEC, HTS8160, HTS8160B, iPod, JPG, matroška, MKV, MP3, PCM, Philips, přehrávač, RJ-45, soundbar, subwoofer, TOSLINK, USB, WMV HD, x.v.Colour

Philips - logo

Domácí Blu-ray kino / soundbar

Audiosystémy v kompaktním horizontálním provedení, takzvané soundbary, se díky své prostorové i instalační nenáročnosti těší rostoucí oblibě. Svůj podíl na tom má i zlepšující se kvalita výsledného zvuku, které jsou výrobci stále častěji schopni dosáhnout. Philips tentokrát zašel ještě dál.

Jeho řada soundbarů tradičně nabízí jak samostatné reprosestavy, tak kombinovaná zařízení s DVD přehrávačem. Model HTS8160B je první, který má v sobě zabudovaný Blu-ray přehrávač a kromě toho si dokáže poradit i s dalšími formáty videa ve vysokém rozlišení.

Samotný soundbar, který designově koresponduje s nejnovějšími modely televizorů Philips (černý a průhledný plast, dotykové ovládání), doplňuje masivně působící subwoofer (MDF / plast). Čistě technicky je sporné, co z těchto dvou komponent považovat za centrální jednotku; napájení se totiž přivádí právě do subwooferu, odkud je kabelem s proprietárním konektorem dále distribuováno do soundbaru.

Subwoofer také disponuje dvěma analogovými stereo vstupy, jejichž signál je do soundbaru veden dalším samostatným vodičem. Jedná se o řešení sice trochu neobvyklé, ale v praxi bez problémů použitelné.

Domácí Blu-ray kino / soundbar Philips Philips HTS8160B

HD na všechny způsoby

Štěrbinová mechanika Blu-ray přehrávače je ukrytá pod ovládacím panelem ve střední části soundbaru, motorizované částečné odklopení panelu ve stylu pootevření dveří působí velmi efektně. Vzhledem k přítomnosti ethernetového konektoru je přehrávač možné připojit k internetu, odkud si kromě aktualizací firmware dokáže stahovat také bonusový obsah Blu-ray disků (tzv. BD-Live).

Procházet okolní počítače a přehrávat z nich multimediální obsah pomocí DLNA protokolu bohužel není možné, přítomnost USB konektoru ale tento drobný nedostatek vyvažuje. Z připojených USB zařízení (pouze souborový systém FAT16/32) lze přehrávat širokou škálu obrazových, zvukových i video souborů, mezi kterými nechybí ani oblíbená Matroska (MKV), DivX HD nebo WMV HD.

Kromě obrazu ve vysokém rozlišení si přehrávač poradí také s HD verzemi zvukových formátů, tedy Dolby TrueHD a DTS-HD. Vzhledem k absenci nativního prostorového ozvučení a celkovým audio parametrům sestavy se to může zdát zbytečné, ve skutečnosti je ale i za těchto okolností rozdíl mezi „obyčejným“ a HD zvukem částečně patrný.

Instantní virtuální prostor

Soundbar disponuje firemní technologií virtuálního prostorového zvuku – Ambisound. Ta dokáže pouze za pomoci centrálního reproduktoru, dvou předních surroundů a odrazu zvuku od stěn navodit solidní dojem prostorového ozvučení.

Domácí Blu-ray kino / soundbar Philips Philips HTS8160B

Pro účely nastavení je k dispozici jednoduchý průvodce, pomocí kterého stačí přímo na obrazovce připojeného televizoru specifikovat umístění soundbaru v místnosti, jeho výšku od země a vzdálenost od posluchače, nic víc není potřeba. Ambisound lze samozřejmě také zcela vypnout a užívat si čistého sterea.

Zvukovým přednesem dokáže tento model velmi příjemně překvapit. Pro pouhé vylepšení ozvučení běžného televizního vysílání je ho téměř škoda, v rámci doprovodu filmů z Blu-ray nebo DVD je nutné ocenit dobře patrnou práci subwooferu a čistý přednes dialogů, o které se stará dvojice centrálních reproduktorů. Ani poslech hudby není žádným utrpením, soundbaru nejvíce svědčí dynamické rockové nahrávky; při instrumentálních jazzových exhibicích už jsou ale patrné jeho přirozené rezervy.

I když přístroj disponuje dobře čitelným dvouřádkovým alfanumerickým displejem, veškeré nastavení probíhá v přehledném a bohatém menu na obrazovce televizoru. Pro nejčastěji používané funkce (výběr z několika nastavení zvuku, ovládání Ambisoundu, FM rádia, výstupní rozlišení přehrávače…) jsou k dispozici i přímá tlačítka na dálkovém ovladači.

Co slibuje?

Pod doslova nablýskaným zevnějškem se skrývá Blu-ray přehrávač s podporou mnoha dalších HD formátů, v rámci konstrukce nadprůměrným zvukem a virtuální prostorovou technologií Ambisound navíc. USB konektor, linkový vstup pro MP3 přehrávač a možnost dokoupení doku pro iPod dělá z tohoto soundbaru kvalitní řešení pro domácí multimédia.

Předpokládaná cena v červenci 2009: 34990 Kč

Domácí Blu-ray kino / soundbar Philips Philips HTS8160B

Technické informace

Přehrává disky BD-Video, BD-R/E, DVD-Video, DVD±R/W(DL), Audio CD, Video CD/SVCD, AVCHD
Přehrává formáty JPG, GIF, PNG, MP3, WMA, WAV, AVI, DivX/XviD, MKV, MOV, QT, WMV
Zvukové dekodéry Dolby Digital, DTS, Dolby TrueHD, DTS-HD, PCM
Výstupní výkon 500 W RMS (soundbar + subwoofer)
Reproduktory 8× 51 mm soundbar (2× center 8 Ohm / 180 Hz – 20 kHz, 6× surround 6 Ohm) + 1× 165 mm subwoofer (4 Ohm / 35 Hz – 120 Hz)
Tuner FM, RDS
Vstupy soundbar 1× USB 2.0, 1× MP3 link (3,5 mm jack), 1× stereo audio (2× cinch), iPod dock, 2× digital audio (TOSLINK + coax), subwoofer 2× stereo audio (4× cinch), anténa FM
Výstupy 1× HDMI 1.3, 1× komponentní video (3× cinch), 1× kompozitní video (1× inch)
Vstupy / výstupy 1× ethernet (RJ-45)
Technologie Ambisound, EasyLink (HDMI-CEC), BD-Live, x.v.Colour
Příkon / Standby 135 W / 0,3 W
Rozměry (Š x V x H) 999×189×127 mm soundbar, 321×424×321 mm subwoofer
Hmotnost 8,4 kg soundbar, 12,9 kg subwoofer

(Předpremiéra původně vyšla 30. června 2009 v čísle 7/2009 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Philips HTS8160B: Multimediální centrum v sexy ...

Vložil Anonym (bez ověření), 9. Listopad 2009 - 15:22

Obrázek uživatele Anonym

Cena je snad výsměch…

Obdobný Samsung HT-BD8200 stojí za doporučenou cenu cca. 19000,– Dá se sehnat za 17.000,–. Sice nemá RDS, snad firmware vyřeší. Slibuje po dokoupení USB donglu od Samsungu i Bluetooth. Má kolíbku na Apple „pody“. Spotřeba příjemných 32–35W. Výborná věc je bezdrátově připojený subwoofer. Měl jsem jej na testování cca 3 dny. Zvukově překvapil, ale nepřesvědčil. Má některé nedokonalosti, řešitelné firmwarem, ale díky malému počtu vstupů (jen 1× optika a 1×audio stereo jack) jsem jej vrátil. Ale za 17t je rozhodně mnohem lepší než tento Philips.