Pelíšky (recenze Blu-ray)

vydáno 28. 9. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 5 komentářů

Tagy: Blu-ray, film, Pelíšky, recenze

Pelíšky (1999) (Blu-ray)

Mohl bych tu na místě nasázet „áčtyřkový“ seznam kultovních hlášek a památných momentů. Také bych tu mohl vršit jeden superlativ za druhým. Blahořečit duo Hřebejk-Jarchovský za jednu z nejimpozantnějších porevolučních dramedií. A také bych mohl brečet nad tím, že tahle kreativní dvojka od Musíme si pomáhat spíše tápe.

Neudělám ale ani jedno, protože jste to museli číst v různých obměnách již nejméně stokrát a beztak vás dnes zajímá především to, jak se povedl přepis filmu, který distribuce označuje jako remasterovanou verzi, od které si pravdědpodobně každý fanoušek slibuje velké věci. Tak se na to rovnou podíváme.

Technické provedení

Slovo remasterované se u nás občas používá (hlavně z marketingových důvodů) v podobném, ne-li totožném smyslu jako slovo zrestaurované. Ve skutečnosti jsou to však velmi rozdílné pojmy. V případě remasteru totiž dochází pouze k vytvoření nové kopie, nikoli k celkovému čistění, popřípadě doostřování, barevným korekcím apod. A právě to je případ Pelíšků.

Rovnou tedy zapomeňte, že byste dostali podobně vymazlený obrázek, jaký nabízí například výrazně starší a mnohem lépe vypadají Hoří, má panenko, popřípadě další zrestaurované tituly z katalogu Národního filmového archivu. Pelíšky jsou na Blu-ray pravděpodobně stejnou HD kopií, jakou pravidelně vysílá Česká televize. Tj. kopií, která dalece přesahuje zpracování dosavadních DVD (nyní však vychází i DVD s remasterovanou verzí pro ty, kteří HD verzi nepotřebují), avšak ani zdaleka nemá parametry referenčního disku.

Pelíšky (1999) Pelíšky (1999) Pelíšky (1999) Pelíšky (1999)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Proč? Protože se jedná o přepis značně nekonzistentní. Řada detailů je kupříkladu nádherně ostrá, řada dalších je naopak mázlá. Polocelky a polodetaily jsou zpravidla mázlé všechny. A jakmile se přesuneme do nočních scén (především z improvizovaného kina), klesá kvalita obrazu tak moc, že ke kvalitě DVD nemá zase tolik daleko. Včetně barev, které jsou jinak výrazně sytější, než na DVD kdy byly. Což platí i pro tělovky, které jsou na Blu-ray mnohem přirozenější, byť mají tendenci jít trochu dooranžova. Za to ale může i Malířova kamera, která má sklon k teplým barvám a přesaturování. Kresba detailů je na Blu-ray vcelku uspokojivá, stejně jako stále stejné množství filmového zrna. Naopak kresba ve stínech je vysloveně průměrná a ani černá nepatří k vrcholům disku. A raději nemluvit o tom, že se čas od času vyskytnou v obrazu bílé tečky a jemné známky škrábanců, popřípadě obraz lehce „zavlní“ (vánoční svátky).

Zkrátka a dobře, poněkud velkohubým označením „remasterovaná verze“ Magic Box slibuje až příliš. Mnohem lepší označení by bylo „konečně ve slušné kvalitě“, ale to se holt mnohem hůře propaguje. Pravdou ovšem zůstává, že podobné označení je zdaleka nejblíž skutečnosti. Vedle starších DVD nosičů totiž nový Blu-ray vypadá několikanásobně lépe. Především pak v oblasti barev, celkové ostrosti a kontrastu, jejichž nízká kvalita činí předchozí DVD na LCD televizích jen velmi těžko sledovatelnými a vyžaduje od diváků více než velké množství tolerance. Rovněž pozitivní je i absence kompresních vad a jakéhokoli umělého doostřování.

Pelíšky (1999) Pelíšky (1999) Pelíšky (1999) Pelíšky (1999)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Pokud se tedy ptáte, zda si Blu-ray s Pelíšky pořídit jako „upgrade“ DVD? Pak jednoznačně ano. Ale nebál bych se dodat, ať si počkáte na slevy, protože 399 korun není částka, kterou bych osobně chtěl platit za to, že se po letech Česká televize rozhoupala a dala nám na disk verzi, kterou si můžete pořídit i jinými cestami.

A ne, ani zvuk v DTS-HD MA 5.1 cenu neospravedlňuje, neboť se jedná o klasický příklad stopy, která využívá primárně přední tři kanály a surroundy slouží takřka výhradně na ozvěny a drobné ruchy. Prostorový zvuk tedy rovněž nečekejte. Na druhou stranu je otázkou, jestli by o něj vůbec někdo stál. Film je postavený na dialozích a hudbě. A v tomto směru je zpracování na Blu-ray zcela adekvátní.

Pelíšky (1999) Pelíšky (1999) Pelíšky (1999) Pelíšky (1999)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

P.S.: Film je na Blu-ray v původním poměru stran 1.66:1, což v praxi znamená, že na obrazovce 16:9 uvidíte po stranách černé pruhy. Tak se nelekněte. Je to záměr.

Bonusy

Od remasterované edice možná čekáte i nové bonusy. V případě Pelíšků se jich však nedočkáte. K mání je jen standardní DVD výbava v podobě všedního Filmu o filmu, videoklipu, naprosto (ale NAPROSTO) zbytečných smyček kultovních scén a podle informací na obalu i profilu herců. Ty jsem ale ani přes všechnu svou snahu nenašel.

P.S.: Na srovnání s DVD se podíváme zítra.

Filmgame.cz Blu-ray filmu Pelíšky poskytl k recenzi obchod Filmgame.cz. Děkujeme!

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Pelíšky (recenze Blu-ray)

Vložil Harmy (bez ověření), 28. Září 2014 - 20:43

Obrázek uživatele Harmy

Podle screenshotů je vidno, že celý film naprosto jasně nese stopy digitálního vyhlazení, což na ČT HD nebylo znát, protože tam to vypadalo, že smáznuté detaily a zrno jsou zaviněny kompresí, ale evidentně bylo vždy na vině digitální vyhlazení, což je pro mě obrovské zklamání.

Ale pořád je pravda, že to je obrazový upgrade jak oproti DVD, tak oproti HD vysílání a vzhledem k tomu, že opravdu zrestaurované verze se asi dočkáme jen těžko, disk s mým nejoblíbenějším českým filmem si stejně koupím, ale opravdu si možná počkám na nějakou tu slevu.

Re: Pelíšky (recenze Blu-ray)

Vložil Petr (bez ověření), 29. Září 2014 - 15:29

Obrázek uživatele Petr

Ne, že bych to nečekal, ale také jsem docela zklamán. Přál bych si restaurovaný film (kompletně) a ne jen digitálně vylepšenou kopii. Tak třeba někdy, za pár let.. :)

Re: Pelíšky (recenze Blu-ray)

Vložil Harmy (bez ověření), 16. Říjen 2014 - 11:03

Obrázek uživatele Harmy

POZOR! Screenshoty v této recenzi jsou velmi zavádějící a je z nich evidentní, že software použitý k jejich pořízení byl nějak špatně nastaven! Tady je porovnání:

http://screenshotcomparison.com/…arison/96107

Jsem rád, že jsem si Blu-Ray nakonec koupil, protože vypadá naprosto skvěle!

Re: Pelíšky (recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 16. Říjen 2014 - 12:50

Obrázek uživatele Psema

Spíš bych řekl, že máte naprosto nepřirozeně zvýšený jas a ztrácí se vám stínokresba a zvyšují už tak vzhledem k nasvícení scény vysoké přepaly.

Nastavení u softwaru pro screenshotování je takové, aby obraz odpovídal zobrazovadlu (televizi), na které se film kvůli recenzování přehrává. A ty jsou samozřejmě nastavované doporučenými test disky a referenčními filmy. Výsledek je tedy unifikovaný a musely by být tím pádem „švihlé“ i ostatní screenshoty (například u nedávno přidaného Edge of Tomorrow – což nejsou), neboť se ke screenshotování používá stále stejný stroj.

Jinak samozřejmě to, že má někdo jiné screenshoty nedokazuje primárně to, že má něco špatně HDmag, ale že je někde chyba. To bych mohl péct do soutěže rohlíky podle úplně stejného receptu, úplně stejného těsta, ale protože mám já i kolega jinou troubu, vyšel by nám taky trochu jiný výsledek. Chyba může být na obou stranách, ale vzhledem počtu screenshotů, které měsíčně udělám a tomu, že až moc dobře vím, že je nastavení právě kvůli výsledné jednotnosti správné, silně pochybuji o chybě na straně HDmagu.

Re: Pelíšky (recenze Blu-ray)

Vložil Harmy (bez ověření), 16. Říjen 2014 - 13:50

Obrázek uživatele Harmy

Ne, nejde totiž vůbec o barvy, ale o to, že ve screenshotech hdmagu je smáznuté filmové zrno, společně se spoustou detailu – podle těch screenshotů to jasně vypadalo, že bylo na disku použito DVNR (digital video noise removal – digitální odstranění šumu) a to naprosto jasně použito buď nebylo, nebo jen ve velmi malé míře. Zkrátka, podle těch screenshotů jsem byl rozhodnutý si film kvůli odpornému DVNR nepořídit, přinejmenším dokud se pořádně nezlevní, ale naštěstí se mi dostal disk do ruky přes kamaráda a zjistil jsem, že to DVNR je v těch screenshotech a ne na tom disku a tak už ho mám doma.