Panasonic uvedl svůj nejširší pevný MFT objektiv

vydáno 13. 7. 2016 | autor Pavel Kreuziger | sekce Novinky | téma Foto a video

Tagy: MFT, Micro Four Thirds, objektiv, Panasonic

Panasonic se pochlubil zcela novým objektivem typu micro four thirds (MFT), modelem Panasonic Leica DG Summilux 12mm f/1.4 ASPH.

Jde o nejširokoúhlejší objektiv značky s pevnou fokální vzdáleností, nepočítáme-li tedy rybí oka. Nový objektiv je o něco větší, než jsou pravděpodobně uživatelé MFT fotoaparátů zvyklí – váží totiž celých 335 gramů a závit pro filtry má průměr 62 mm, což je hodně netypické. Jestli je první věcí, kterou při koupi objektivu uděláte, instalace UV filtru proti poškrábání, pak si nejspíše budete muset objednat filtr nový (plus případně i polarizační a další).

Objektiv je odolný proti prachu i postříkání – to je zřejmá výhoda, i když v tomto ohledu nejde zase až o takovou výjimku. Uvnitř pak naleznete 15 elementů rozdělených do 12 skupin, k nimž patří dvojice asférických elementů, dvě čočky s ultra extra nízkým rozptylem (UED) a jednu s extra nízkým rozptylem (ED). Panasonic tvrdí, že mu tyto čočky pomáhají splňovat přísné standardy obrazové kvality značky Leica.

Součástí objektivu je také závěrka se speciálně určeným závěrkovým prstencem, díky clonovému číslu f/1.4 je pak zařízení ideální pro snímání v horších světelných podmínkách. A vzhledem k tomu, že se jedná o MFT objektiv, znamená fokální vzdálenost 12 mm, že se jedná o ekvivalent dvojnásobku, tedy 24 mm u full frame fotoaparátů.

Panasonic Leica DG Summilux 12 mm f/1.4 se na trh dostane v létě za 1 299 dolarů (něco přes 30 tisíc korun).

Zdroj: Techspot

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře