Panasonic DMC-GH1: videozrcadlovka s Full HD videoklipy

vydáno 17. 3. 2009 | autor Panasonic | sekce Tiskové zprávy | téma Foto a video | 1 komentář

Tagy: 1080p, 720p, AF Tracking, AVCHD, DMC-GH1, DMW-MS1, Dolby Digital, Face Recognition, fotoaparát, Full HD, Full HD SLR, H.264, HDMI, iA, JPEG, LCD, LCOS, Live MOS, LUMIX, LUMIX G Micro System, MEGA O.I.S., MPEG-4, Panasonic, SDHC, Venus Engine HD, videozrcadlovka, VIERA Link, Wind Cut, zrcadlovka

Panasonic - logo

DMC-GH1 – kvalita digitálních zrcadlovek, Full HD videoklipy a širokorozsahový opticky stabilizovaný objektiv

Panasonic právě představil model LUMIX DMC-GH1, dalšího člena rodiny LUMIX G Micro System, nové revoluční generace fotoaparátů s výměnným objektivem. Systém je plně kompatibilní se standardem Micro 4/3, který nabízí špičkovou obrazovou kvalitu v kompaktním těle a zároveň dosud nepoznaný komfort obsluhy.

LUMIX DMC-GH1 je druhým v řadě fotoaparátů Panasonic standardu Micro 4/3. Je vybaven všemi funkcemi, kterými zaujal jeho předchůdce. Přibyla však celá řada novinek, které dosud nenabídl žádný jiný DSLR fotoaparát. LUMIX DMC-GH1 zastoupí videokameru díky své schopnosti zaznamenávat video ve Full HD rozlišení a s Dolby Digital zvukem.

Pro záznam videa byl vyvinut i nový, kvalitní objektiv s 10× optickým zoomem. Lze tedy říci, že LUMIX DMC-GH1 je první video zrcadlovka bez zrcadla – fotoaparát, se kterým pořídíte vynikající fotografie i videa, snadno ovládatelný a se skvělým designem.

Digitální Full HD videozrcadlovka Panasonic LUMIX DMC-GH1

Nový model DMC-GH1 byl označen jako hybridní Full HD SLR, neboť dokáže zaznamenávat nejen fotografie, ale též pořizovat špičkové videoklipy, a to v plném vysokém rozlišení Full HD 1080/24p nebo 720/60p ve formátu AVCHD. Při nahrávání videosekvencí lze používat kontinuální autofokus, což dál zvyšuje pohodlí a kvalitu záznamu.

DMC-GH1 skvěle využívá tradičního SLR designu s využitím široké škály fotografického výrazu – to mimo jiné i tím, že lze používat různé objektivy podle dané situace a požadavku. Špičkový obraz video záznamu doplňuje zvukový doprovod v kvalitě Dolby Digital Stereo a možnost seberealizace díky sadě kreativních režimů a možnosti úplného manuálního nastavení. To vše dodává DMC-GH1 ještě větší univerzálnosti použití a podtrhuje tak revolučnost konstrukce standardu Micro 4/3.

Video záznam v plném vysokém rozlišení Full HD je v případě modelu DMC-GH1 pořizován 12,1 Mpx vysokorychlostním snímačem Live MOS a procesorem Venus Engine HD, který je vybaven dvěma CPU, jež zajišťují extrémně rychlý výpočet a maximální kvalitu zpracování.

Pro novou video zrcadlovku byl vyvinut i zcela nový a unikátní objektiv. LUMIX G VARIO HD 14–140mm/F4.0–5.8 ASPH/MEGA O.I.S. – 10× superzoom s optickým stabilizátorem MEGA O.I.S. a 28mm širokoúhlým počátečním ohniskem (přepočet na 35mm kinofilm) – byl jako první svého druhu vyvinut speciálně pro nahrávání videosouborů, a to včetně tiché a kontinuální funkce automatického ostření a plynulé úpravy clony.

DMC-GH1 rovněž pořizuje fotografie ve špičkové kvalitě digitálních SLR fotoaparátů tzv. zrcadlovek. Zcela nový snímač Live MOS dokáže reprodukovat obraz s minimálním obrazovým šumem, a to i při vysokých hodnotách nastavení citlivosti ISO. Unikátní funkce pravého výběru poměru stran snímače umožňuje pořizovat fotografie v poměru 4:3, 3:2 nebo 16:9, a to při zachování stejné hodnoty ohniska pro daný poměr.

Nejenom foto a video výkony dělají fotoaparát DMC-GH1 špičkovým produktem. Zcela se vymyká současným SLR fotoaparátům také snadností pořízení snímku. Inteligentní režim iA (Inteligentní Auto), jenž je naprosto přelomovou funkcí fotoaparátů LUMIX, nyní mimo jiné obsahuje i funkci Rozpoznávání tváří (Face Recognition), která si dokáže „zapamatovat“ tváře konkrétních lidí. Kdykoli se tedy v záběru objeví důvěrně známý obličej, fotoaparát nastaví potřebné priority ostření a barevného podání a zachytí ji v nejlepší možné podobě. Tuto funkci oceníte zejména při fotografování konkrétního člověka ve skupině lidí.

Režim iA je ovšem k dispozici i při nahrávání videosouborů. Atomaticky vybere nejvhodnější režim a pak pomůže s korekcí ostření, jasu a chyb vzniklých roztřesenou rukou – vlastně je to ideální a komplexní řešení pro zachycování nádherných snímků a video sekvencí. A to při focení jakéhokoliv snímku jakýmkoliv uživatelem v jakékoliv situaci.

Velice důležitým prvkem nových fotoaparátů LUMIX G Micro System je nová úroveň pohodlí ovládání, a to je na DMC-GH1 patrné na první pohled. Již vnější design fotoaparátu je uzpůsoben tak, aby uživateli umožnil přímočaré a rychlé fotografování i pořizování videoklipů. Pokud fotografujete a najednou chcete přejít do režimu videosekvencí, stačí jednoduše stisknout tlačítko nahrávání videa. Většina nastavení se přitom plynule přenese z fotografického režimu do režimu pro video.

Digitální Full HD videozrcadlovka Panasonic LUMIX DMC-GH1

DMC-GH1 také vybočuje z řady i díky širokému spektru barevných variací, z nichž lze vybírat. V nabídce je černá, vínová (jež byla velice populární u modelu DMC-G1) nebo zlatá – všechna barevná provedení se vyznačují zvláštní texturou, která zpříjemní úchop a dodá pocit luxusu.

Společnost Panasonic je přesvědčena, že model LUMIX DMC-GH1 osloví nejširší publikum uživatelů. Ostatně jde o fotoaparát, který dokáže uspokojit jak profesionály tak náročné amatéry. Jeho používání je tak snadné, že s ním bez problémů mohou pracovat a nádherné snímky pořizovat i úplní začátečníci.

Technologické výhody nahrávání Full HD 1080/24p ve formátu AVCHD

Model LUMIX DMC-GH1 je prvním a skvělým nástrojem nejen pro fotografování, ale stejně dobře jej využijete i pro pořizování nahrávek video sekvencí. Kromě fotografií ve formátu JPEG totiž umí nahrávat Full HD video v rozlišení 1920×1080 při 24fps nebo HD video v rozlišení 1280×720 při vysoké rychlosti 60fps ve formátu AVCHD (MPEG-4/H.264). Formát AVCHD dokáže nabídnout při záznamu v HD téměř dvojnásobnou kapacitu než běžný Motion JPEG.

Do video režimu přejdete velice snadno stiskem jediného tlačítka na zadní straně fotoaparátu, aniž by bylo nutné nastavení nějak měnit. Při impulsivním fotografování máte vždy dvě možnosti: buď sáhnete po vysoce kvalitních fotkách, anebo natáčíte videosekvence. Je jen na uživateli, jaký režim podle něj zachytí kouzlo daného okamžiku nejlépe.

Objektiv LUMIX G VARIO HD 14–140mm/F4.0–5.8 ASPH/MEGA O.I.S. disponuje ohniskovým rozsahem 28–280mm (ekvivalent 35mm kinofilmu) a podporuje funkci kontinuálního AF systému kontrastního AF pro fotografie i video. Panasonic považuje tuto funkci z praktického hlediska za naprosto zásadní pro nahrávání videozáznamů. Objektiv byl navržen tak, aby usnadňoval nahrávání filmů: byl výrazně redukován objem hluku, který vydává a současně přidány možnosti, které značně zlepšují jeho schopnosti při pořizování videa.

Nově vyvinutý 12,1megapixelový snímač Live MOS standardu 4/3 podporuje nahrávání Full HD videoklipů s tím, že je schopen číst čtyři kanály. Snímač je vynikající i pro pořizování snímků s vynikajícím odstupem signálu od šumu S/N, a to díky nové struktuře, která je zcela imunní vůči šumu generovanému v jednotlivých kanálech. Výsledkem jsou velice ostré snímky i při nastavení vysoké citlivosti ISO. Snímač funguje ve třech aspektových poměrech – 4:3, 3:2 a 16:9 – se stejným ohniskem.

LUMIX DMC-GH1 je vybaven procesorem Venus Engine HD. Ten obsahuje dvě jednotky, které výrazně přispívají k rychlejšímu zpracování a redukci šumu. Procesor je též energeticky vysoce úsporný, umožňuje dlouhé záznamy ve formátu AVCHD a též výstup obrazu i zvuku přes HDMI konektor.

Digitální Full HD videozrcadlovka Panasonic LUMIX DMC-GH1

Kromě Full HD videa – řada funkcí zvyšující kreativitu

Koncept modelu LUMIX DMC-GH1 jde dál než jen k nahrávání Full HD filmů. Kromě možnosti pořizování videoklipů – kterou mají i běžné kompaktní fotoaparáty – je tento model vybaven speciálním kreativním režimem, v němž si uživatel manuálně volí rychlost závěrky a velikost clony, díky čemuž je možné vytvářet ještě úchvatnější záznamy podobné těm, jaké jsou pořizovány profesionální filmovou technikou.

Stejně tak lze pomocí této funkce dosahovat zvláštních efektů, což uživatelé nepochybně ocení při filmování rychle se pohybujících předmětů. Možnost kontrolovat velikost clony pak oceníte zejména v těch případech, kdy zabíráte několik předmětů v různých vzdálenostech a chcete dosáhnout toho, aby byly vidět tak, jak sami vyžadujete. Stručně řečeno, kreativní režim dodává uživateli dosud nevídané spektrum výrazových možností.

Zvukovou kulisu videosekvencí zajišťuje špičkový Dolby Digital Stereo Creator, což je celosvětový standard pro vysoce kvalitní audio nahrávky. Pokud byste měli zájem o kreativnější záznam zvuku, je možné dokoupit stereo mikrofon (DMW-MS1). Fotoaparát dále disponuje funkcí větrného filtru (Wind Cut), která dokáže eliminovat hluk větru a další rušivé prvky.

iA (Inteligentní Auto) funguje pro fotografie i video

Kromě toho, že LUMIX DMC-GH1 obsahuje řadu kreativních řešení a funkcí, které umožňují lepší fotografování i filmování, je tento fotoaparát rovněž vybaven funkcí iA (Inteligentní Auto), kterou Panasonic vyvinul speciálně pro fotoaparáty LUMIX. Tato funkce zcela bezprecedentním způsobem zvyšuje uživatelský komfort a výrazně snižuje riziko chyby při fotografování.

Při přepnutí do režimu iA je vlastně veškerá práce na fotoaparátu, přičemž uživatel se může plně soustředit na kompozici. Stačí zamířit a stisknout spoušť, o vše ostatní se postará fotoaparát sám, a to dokonce i v situacích, které běžně vyžadují složité nastavování a technickou vyspělost samotného fotografa.

DMC-GH1 tento režim ještě obohacuje o funkci Rozpoznávání tváří (Face Recognition), což je rozpoznání konkrétního lidského obličeje, pokud byl zaregistrován do paměti fotoaparátu. Jakmile něčí obličej zaregistrujete, fotoaparát ho v každém příštím záběru dokáže automaticky identifikovat. Dokonce fotoaparát zobrazí i jeho jméno a upraví zaostření a expozici tak, aby obličej tohoto člověka byl jasný a ostrý. Kromě výše uvedených vyspělých funkcí zdědil režim iA všechny funkce, jaké by měl mít každý dobrý digitální fotoaparát.

Je tu například optický stabilizátor MEGA O.I.S., který eliminuje riziko rozmazaných snímků vlivem přirozeného třesu lidského těla, dále Inteligentní nastavení ISO, které dokáže samo pohlídat, zda se dotyčný předmět hýbe a podle toho upravit hladinu ISO a rychlost závěrky. K dispozici je rovněž Sledování pohybu (AF Tracking), kdy je možné označit libovolný objekt a ten sledovat při pohybu – díky této funkci lze pořizovat skutečně úžasné a přesvědčivé momentky nebo krásně komponované makrofotografie bez použití stativu.

Inteligentní expozice optimalizuje expozici pro každou část snímku, zabraňuje stínům bez kresby, stejně jako přezářeným plochám a pomáhá při dosažení správné a bohaté gradace. Inteligentní výběr scén (Intelligent Scene Selektor) zase dokáže rozpoznat konkrétní situaci, přičemž rozlišuje mezi pěti nejběžnějšími: portrét, noční portrét, scenérie, noční scenérie a záběr zblízka.

V modelu LUMIX DMC-GH1 je režim iA nově dostupný i pro nahrávání video sekvencí. Optický stabilizátor obrazu (MEGA O.I.S.) zabraňuje rozmazání záběru vinou roztřesené ruky, Rozpoznání tváří (Face Detection) dokáže rozpoznat obličej a podle toho upravit zaostření, expozici i kontrast.

Inteligentní expozice (Intelligent Exposure) neustále hlídá intenzitu okolního světa a podle měnících se podmínek nastavuje expozici pro jednotlivé části snímku zvlášť. Inteligentní detekce scén (Intelligent Scene Selector) automaticky přechází mezi nastavením na normální, portrét, makro, scenérie a nízká intenzita, a to tak, aby výsledný záběr byl co nejlepší.

Identita Lumix G Micro system

S modelem LUMIX DMC-GH1 přináší Panasonic do světa fotoaparátů zcela nový koncept, jenž je kompatibilní se standardem Micro 4/3 a ještě více využívá výhod v podobě kompaktních rozměrů a vynikající mobility, jichž bylo dosaženo eliminací omezující zrcadlové komory. Zvětšením počtu elektrických kontaktů mezi tělem fotoaparátu a objektivem se rovněž zvýšila rozšiřitelnost a rychlost fotoaparátů a jeho využitelnost do budoucna.

LUMIX G Micro System je vybaven profesionálním hledáčkem Live View Finder o rozlišení 1440000 bodů LCOS, který nabízí velikost zobrazení a pokrytí jako nejlepší tradiční SLR fotoaparáty a stejně kvalitní zobrazení jako hledáček optický. Navíc dokáže zobrazit obrovské množství údajů o nastavení fotoaparátu, aniž by uživatel musel odtrhnout zrak od fotografovaného předmětu. Hledáček je osazen inteligentním očním čidlem, který jej automaticky aktivuje vždy, když se k němu přiblíží lidské oko a poté jej zase vypne.

3" (7,62cm) LCD je plně výklopný a otočný a nabízí rozlišení 460000 bodů při zachování velkého pozorovacího úhlu. Živý náhled v reálném čase Live View má rychlost 60fps, čehož bylo dosaženo díky použití snímače Live MOS, který přebírá signál přímo z čidla a průběžně odesílá v reálném čase na LCD/LCOS hledáčku. Jak Live View, tak LCD dokáží zobrazit 100% fotografované plochy, což usnadňuje dosažení správné kompozice.

Kontrastní AF systém je nejen neobyčejně přesný a snadno použitelný, ale též velice rychlý. Uživatelé mají na výběr z širokého spektra AF režimů, včetně vícenásobné ostřící zóny AF, kdy si lze vybrat až 23 oblastí pro zaostření, 1-bodový AF s jedinou oblastí, jejíž velikost lze ovlivňovat, Rozpoznání tváří (Face Detection) a Sledování pohybu (AF Tracking). Proti prachu a dalším cizorodým látkám, které by do těla fotoaparátu mohly vniknout při výměně objektivu, chrání snímač ultrazvukový velmi efektivní Supersonic Wave Filter, součást systému Dust Reduction, jenž zabraňuje ulpívání částic na snímači.

Další možnosti, jak si fotografování víc užít

LUMIX DMC-GH1 nabízí svým uživatelům široké pole možností, jak si fotoaparát upravit a nastavit dle vlastního přání. V případě fotografování je například možné zvolit poměr stran 1:1 – kromě běžně dostupných poměrů 4:3, 3:2 a 16:9. Zvláštní možností je režim Mé barvy (My Color), jenž se těšil obrovské oblibě na modelu G1. V tomto režimu lze zcela volně upravovat barvu, jas i sytost obrazu, přičemž výsledný snímek lze ještě před samotným pořízením detailně prohlédnout ve Full-time Live View náhledu. Tato funkce výrazně usnadňuje kreativní práci s fotografií a uživatel si sám může vybrat nastavení, jež bude nejlépe odpovídat podmínkám pro fotografování.

DMC-GH1 rovněž nabízí režim Playback, kdy si lze přehrávat buď jen fotografie, filmy anebo obojí. Když si vyberete režim přehrávání video záznamů, lze dokonce separátně přehrávat AVCHD a Motion JPEG. K dispozici jsou přechodové efekty i hudební podbarvení v režimu pro prezentace, který náležitě využívá obrovského LCD fotoaparátu. Při připojení ke kompatibilní televizi přes kabel HDMI si můžete prohlížet svá videa a fotografie i ve velkém rozlišení na HDTV.

HD fotografie a HD filmy přes VIERA Link

Fotografie i video sekvence ve formátu AVCHD zaznamenané na paměťové kartě SD si můžete snadno prohlížet na televizorech Panasonic VIERA ve Full HD rozlišení. Stačí jednoduše kartu vložit do SD slotu v televizoru nebo přehrávači Blu-ray disků a můžete si obsah pohodlně přehrávat.

Případně lze připojit fotoaparát kabelem HDMI a přehrávat fotografie i videa přímo z fotoaparátu. V tomto případě můžete maximálně využít přehrávacích schopností přístroje, včetně schopnosti přehrávat prezentace. Při připojení přes kabel HDMI ovládáte fotoaparát dálkovým ovladačem od televize.

Široké možnosti rozšiřitelnosti

Kromě objektivů LUMIX G lze LUMIX DMC-GH1 a LUMIX G Micro System rozšířit o jakýkoli objektiv, jenž je kompatibilní se standardem 4/3, pouze je nutné dokoupit adaptér. Ten pak uživateli zpřístupní celou škálu objektivů 4/3, přičemž v blízké budoucnosti bude představena nová vlna těchto objektivů, které díky přednostem standardu Micro 4/3 poskytnou uživateli rozsah a možnosti pro jakékoli druhy fotografování.

Díky neustále rostoucímu počtu objektivů lze konstatovat, že výrazové možnosti nabízené fotoaparáty LUMIX jsou neomezené. LUMIX DMC-GH1 nabízí široké spektrum možnosti pro každou situaci i pro každý typ záznamu.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře

Re: Panasonic DMC-GH1: videozrcadlovka s Full HD videoklipy

Vložil ZizouX (bez ověření), 17. Březen 2009 - 19:58

Obrázek uživatele ZizouX

No tak ta vypadá špičkově, konečně špičková kamera a foťák v jednom. :-) Jediný problém bude asi v ceně, které určině nepude níž, jak 30.000. :-D