Pán prstenů: Návrat krále (recenze Blu-ray)

vydáno 23. 4. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy | 10 komentářů

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Návrat krále, Pán Prstenů, Pán prstenů: Návrat krále, The Lord Of The Rings, The Lord of the Rings: The Return of the King, The Return of the King, VC-1, Warner Bros.

Pán prstenů: Návrat krále (Lord of the Rings, The: The Return of the King, 2003) (Blu-ray)

Když už konec, tak velkolepý a definitivní – tak by mělo znít pravidlo všech filmových sérií. V případě závěrečného filmu trilogie Pán prstenů bylo uplatněno naprosto dokonale. Obrovské bitvy. Nezištná hrdinství. Zničená města. Nečekaná setkání. Jasné světlo naděje. Naplněná proroctví. 11 Oscarů. Takový je Návrat krále. Takový je skutečný konec.

Vydržet v kině tři a půl hodiny není příliš obvyklé a po pravdě řečeno většinou ani příjemné. V prosinci roku 2003 to bez problémů vydržel každý, kdo v roce 2001 absolvoval podobně náročnou podívanou u Společenstva prstenu (recenze) a o rok později shlédnul Dvě věže (recenze). Jeden z největších příběhů, jaké se kdy ocitly na filmovém plátně, zvítězil na celé čáře.

Návrat krále představuje od začátku až do konce dějový i filmový vrchol trilogie Pán prstenů, zcela v duchu původní knižní předlohy. Ačkoliv její potenciál ani zdaleka úplně nevyužívá (to by v podstatě nebylo díky neuvěřitelné obsáhlosti ani možné), všechny důležité příběhové linie zůstávají a protnou se ve velkolepém finále, sice vítězném, ale přesto s výraznou nahořklou příchutí.

Znáte ten pocit, když dočtete poslední stránku knihy, která vás naprosto a dokonale pohltila? Která vás přenesla do kompletního alternativního světa, po celou dobu existujícíco jen ve vaší mysli? Najednou je pryč. Každá vaše oblíbená nebo nenáviděná postava byla po zásluze odměněna nebo strašlivě potrestána, ale poslední věta, poslední slovo knihy, vám přesto způsobilo jen smutek. Konec.

Návrat krále dokáže zapůsobit úplně stejným dojmem. Přiměje vás ohlédnout se za mnoha hodinami, strávenými ve společnosti fantazie režiséra Petera Jacksona, bezbřehého umu trikových specialistů studia Weta, tisícihlavých vojsk, nebezpečných tvorů, děsivých nazgúlů, vznešených elfů, statečných lidských králů – a samozřejmě hobitů.

Pán prstenů: Návrat krále (Lord of the Rings, The: The Return of the King, 2003) Pán prstenů: Návrat krále (Lord of the Rings, The: The Return of the King, 2003) Pán prstenů: Návrat krále (Lord of the Rings, The: The Return of the King, 2003) Pán prstenů: Návrat krále (Lord of the Rings, The: The Return of the King, 2003)

Několikrát vás dojme až k slzám (bez ohledu na věk či pohlaví), mnohokrát vyšponuje nervy na maximum, zaplaví nadšením, vírou ve vítězství a šťastný konec, pak zase odhodí do lepkavé, hnusné tmy zoufalství a beznaděje. V tomto ohledu je Návrat krále stejně mistrovským dílem, jako původní knihy J. R. R. Tolkiena. V rámci filmového žánru fantasy pak představuje nedosažitelný etalon.

Je zbytečné popisovat několik prolínajících se dějových linií, je zbytečné upozorňovat na zásadní retrospektivní ohlédnutí, dokonalé herecké a kaskadérské výkony, na skrytou symboliku a do té doby nevídané trikové sekvence (ty jsou prakticky všude). Dokonce i kompletně digitálního Gluma už buete vnímat jako skutečnou postavu z masa a kostí, tak dokonalý a přirozený je.

To, co bylo zformováno ve Společenstvu prstenu, na jeho konci rozděleno a ve Dvou věžích prošlo těžkými zkouškami, dojde v Návratu krále ke svému zaslouženému konci. Ne šťastnému, ne nešťastnému. Jen slovo navíc – a divák, který snad dosud Pána prstenů neviděl (ano, jsou i tací), by byl zbytečně ochuzen o jeden z nejsilnějších zážitků, jaké dokáže film vůbec zprostředkovat.

Pán prstenů: Návrat krále (Lord of the Rings, The: The Return of the King, 2003) Pán prstenů: Návrat krále (Lord of the Rings, The: The Return of the King, 2003) Pán prstenů: Návrat krále (Lord of the Rings, The: The Return of the King, 2003) Pán prstenů: Návrat krále (Lord of the Rings, The: The Return of the King, 2003)

Technické provedení

Zopakujme si fakta: Na Pána prstenů ve vysokém rozlišení se netrpělivě čekalo několik let, trilogie se umístila na prvním místě nejočekávanějších Blu-ray titulů. Letos jsme se konečně dočkali – všechny tři filmy u nás vyšly 21. dubna (pouze o dva týdny později, než v regionu A) s kompletní českou jazykovou podporou.

O určitých problémech, které se s tímto Blu-ray vydáním pojí, jsme psali už v recenzi na Společenstvo prstenu a Dvě věže (tam nejsou tak markantní). Pro každý ze tří filmů trilogie Pán prstenů platí následující:

  • jedná se o kinoverze, na prodloužené verze si budeme muset počkat minimálně do konce roku 2010
  • tuzemské vydání má sice oproti zbytku světa české titulky i dabing, postrádá ale bonusové DVD
  • kvalita obrazového přepisu je diskutabilní

Opět se budeme zabývat pouze posledním bodem. Technické parametry – obraz filmu o délce 210 minut je na disku jako VC-1 o velikosti 27 GB s průměrným datovým tokem 19 Mbps. To na první pohled není mnoho, bitrate je ale jen jedním z mnoha faktorů, ovlivňujících výslednou obrazovou kvalitu (vydání s lepším bitrate v tuto chvíli neexistuje).

Pán prstenů: Návrat krále (Lord of the Rings, The: The Return of the King, 2003) - Blu-ray video bitrate

Návrat krále ovšem trápí stejný obrazový neduh, jako Společenstvo prstenu a Dvě věže – DNR neboli Digital Noise Reduction. Tento obrazový filtr sice dokáže při použití v postprodukci odstranit digitální šum, způsobuje ale ztrátu drobnokresby detailů, jejímž výsledkem může někdy být značně nepřirozeně působící obraz. I zde se už opakujeme.

Poslední film trilogie je na tom v tomto směru zřejmě nejlépe. Pozorný divák s potěšením zaznamená celou řadu scén, které vypadají dokonale a využívají všech možností, které vysoké rozlišení nabízí (detaily, hloubka obrazu, barevné podání, reálnost textur). Na druhou stranu se i tentokrát najde několik doslova odstrašujících příkladů, jak by film na Blu-ray rozhodně neměl vypadat.

Často se jedná o trikové scény, které využívají technologie klíčovaného pozadí. Vysoké rozlišení dává bohužel vyniknout nejen kvalitám, ale i nekvalitám zdrojového materiálu; nepřirozeně „implantované“ postavy či animované objekty občas zaregistruje i netrénované oko. Důležité ale je, že se vždy jedná jen o kratičké záběry a hlavně – výsledný efekt působení filmu to nijak zásadně nenarušuje.

Pán prstenů: Návrat krále (Lord of the Rings, The: The Return of the King, 2003) Pán prstenů: Návrat krále (Lord of the Rings, The: The Return of the King, 2003) Pán prstenů: Návrat krále (Lord of the Rings, The: The Return of the King, 2003) Pán prstenů: Návrat krále (Lord of the Rings, The: The Return of the King, 2003)

Nad originální zvukovou stopou DTS-HD Master Audio 5.1-ES jsme se rozplývali už dvakrát a ani tentokrát to nebude jiné – naopak. Místy vysoce akční děj Návratu krále dokáže za pomoci mohutných zvukových efektů uchvátit diváka ještě o řád lépe, na vřavu Bitvy na Pellenorských polích jen tak nezapomenete, stejně jako na mrazivé skřeky létajících Prstenových přízraků nebo smrtelné křeče Hory osudu.

Obrovská dynamika bojových scén je v klidnějších mezihrách vyvážena všudypřítomným orchestrálním hudebním doprovodem Howarda Shorea. Ten i tentokrát tvoří nedílnou součást, významným způsobem přispívá k budování celkové atmosféry a dokáže vzbudit nevídané emoce. Bez diskuse se jedná o jeden z největších, nejlepších a zároveň nejsložitějších soundtracků, jaké kdy vznikly.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Pán prstenů: Návrat krále.

Bonusy

V této sekci bohužel opět nelze jinak, než citovat z recenzí Společenstva prstenu a Dvou věží – Návrat krále je na tom totiž po stránce bonusové výbavy naprosto stejně, tedy nijak.

Ano, tuzemské vydání je zcela bez bonusů, tedy pokud za ně nepovažujete několik trailerů. Návrat krále na jednom dvouvrstvém 50 GB Blu-ray disku zabírá celkem kolem 40 GB. Americká edice na tom je obdobně, všechny bonusy jsou na samostatném DVD ve standardním rozlišení. Proč nebylo zbývající místo na Blu-ray nějak smysluplně využito (bitrate?), na to už se potřetí ptát nebudeme.

Verdikt? Po předchozích řádcích nemá smysl nic dodávat – pokud už máte za sebou šest náročných hodin Společenstva prstenů a Dvou věží, trilogii prostě musíte dokončit! Velkofilm všech moderních velkofilmů si zaslouží být prožit až do konce, i když se na Blu-ray v žádném případě nejedná o dokonalou verzi. Ta nás totiž teprve čeká.

Magic Box - logo

Prodloužený sestřih Pána prstenů nabídne dvě a půl hodiny (!) příběhu navíc a doufejme, že na Blu-ray také výrazně lepší obrazovou prezentaci než kinoverze, kterou lze tím pádem považovat za jakýsi „předvoj“. Už aby to bylo…

Blu-ray film Pán prstenů: Návrat krále k recenzi poskytl jeho distributor – společnost Magic Box. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Pán prstenů: Návrat krále (recenze Blu-ray)

Vložil Ludvic (bez ověření), 24. Duben 2010 - 16:08

Obrázek uživatele Ludvic

Přijdou mi ty 3 recenze jako zbytečnost, stačila by jedna, v podstatě nic nového jsem se nedozvěděl.

Re: Pán prstenů: Návrat krále (recenze Blu-ray)

Vložil wasill (bez ověření), 24. Duben 2010 - 16:37

Obrázek uživatele wasill

Jasně je tu moc článků a informací, že jo. Mozart měl zase hodně not, Avatar je moc modrej, moje peněženka je moc malá na moje pětitisícovky a diamantový boty mě tlačej......stěžovat se dá na všechno :-)

Re: Pán prstenů: Návrat krále (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 24. Duben 2010 - 17:45

Obrázek uživatele d.f.h

Já bych to neviděl jako stížnost, prostě jen jako fakt. Na někoho to tak může působit, ačkoliv já si to nemyslím (viz níže).

(Ale ten Avatar je fakt strašně modrej! :-) )

Re: Pán prstenů: Návrat krále (recenze Blu-ray)

Vložil wasill (bez ověření), 24. Duben 2010 - 17:50

Obrázek uživatele wasill

Já nechtěl dotyčného urrazit, jen jsem chtěl pomocí nepovedeného sarkasmu poukázat na fakt, že obráceně (žádná recenze) by to bylo horší :D Snad se na mě dotyčný nezlobí… :D

Re: Pán prstenů: Návrat krále (recenze Blu-ray)

Vložil Ludvic (bez ověření), 25. Duben 2010 - 10:25

Obrázek uživatele Ludvic

Já nemám problém že je tu nějaký článek :) Přečetl jsem si všechny tři recenze a působí na mě dojmem , že ve druhé ještě sem tam něco nového zaznělo a ve třetí už se autor v podstatě jen opakoval.

Re: Pán prstenů: Návrat krále (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 24. Duben 2010 - 17:43

Obrázek uživatele d.f.h

Musm přiznat, že jsem o tom původně uvažoval. Ale pak jsem si řekl, že když u nás tři samostatné recenze dostali i Piráti z Karibiku (o kterých lze v rámci Blu-ray také vše shrnout do jednoho odstavce, děj pro nás není primární), bylo by nefér se k Pánu prstenů zachovat jinak. Přece jen to jsou tři disky, tři filmy, takže i tři recenze.

Ano, je pravda, že Blu-ray trilogie Spider-Man má recenzi pouze ve formě jednoho článku, ale to se psal rok 2008. Teď je víc času a teké víc chuti se v takovýchto případech věnovat diskům samostatně. Čeká nás/vás to ostatně ještě u Matrixu, Kmotra a mnohých dalších Blu-ray kolekcí.

Každopádně díky za každého návštěvníka, který si jakoukoliv recenzi přečte a zareaguje komentářem. Zpětná vazba je důležitá.

Re: Pán prstenů: Návrat krále (recenze Blu-ray)

Vložil drax (bez ověření), 24. Duben 2010 - 20:03

Obrázek uživatele drax

ja dakujem za tri recenzie predsa su tam určité rozdiely a vážim si každu recenziu......ešte raz dakujem a teším sa na recenziu AVATAR…

Re: Pán prstenů: Návrat krále (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 24. Duben 2010 - 20:13

Obrázek uživatele d.f.h

Už se na ní pracuje, vyjde během příštího týdne :-) Díky.

Re: Pán prstenů: Návrat krále (recenze Blu-ray)

Vložil Pedro_CZ (bez ověření), 25. Duben 2010 - 22:11

Obrázek uživatele Pedro_CZ

Nikdy nepochopim tyhle kejkle s DNR.Snad uplne kazdy zobrazovac ma nejakou ficuru na potlaceni sumu, ma to dokonce i ma temer 10 let stara CRT.Ktereho s prominutim osla napadlo takhle mrvit filmy?Kdo chce patlaninu, at si ji zpatla doma dodatecne, ja patlaninu nechci, ja chci kresbu se vsim vsudy, treba i s tim filmovym zrnem, ktere jeste nikdy nebylo na skodu, narozdil od redukce sumu!

Re: Pán prstenů: Návrat krále (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 25. Duben 2010 - 22:37

Obrázek uživatele d.f.h

Nojo, je to blbé…:-( Tohle je skutečně asi největší prasárna, jakou může studio při přípravě obrazového materiálu udělat. A že jich už pár bylo! Nechápu. Stejně to pak většinou musí „opravit“ reedicí, takže se jim to určitě nevyplatí, šetřit v první fázi.