Pád Třetí říše (recenze Blu-ray)

vydáno 29. 12. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy | 2 komentáře

Tagy: Blu-ray, Der Untergang, Dolby Digital, film, Pád Třetí říše, The Downfall, VC-1

Pád Třetí říše (Untergang, Der / The Downfall, 2004)

20. dubna 1945 oslavil Adolf Hitler v podzemním bunkru pod budovou Říšského kancléřství uprostřed obléhaného Berlína své 56. narozeniny. 30. dubna byl Berlín dobyt Rudou armádou, o týden později oficiálně skončila 2. světová válka. Pád Třetí říše poskytuje kontroverzní pohled právě na oněch deset posledních dní života Vůdce.

Fašistická historie představuje pro německý národ skvrnu, kterou zřejmě nebude možné nikdy zcela vymazat. Pokusů o konfrontaci s touto temnou kapitolou evropských dějin 20. století vznikla po roce 1945 celá řada, třeba právě na poli filmové tvorby. Tvůrci filmu Pád Třetí říše se do tohoto nelehkého úkolu pustili s šedesátiletým odstupem, to jim ale situaci nijak neulehčilo.

Příčiny a následky 2. světové války jsou z historického pohledu velmi dobře zmapovány; žádná jiná tragická etapa tolik nezměnila tvář Evropy, neexistuje konflikt, se kterým by se svým dopadem a počtem lidských i materiálních obětí dala srovnat. Generace, které se této války účastnily nebo během ní přežívaly, jsou stále živoucím svědectvím něčeho, co si dnes málokdo z nás dokáže vůbec představit.

Ačkoliv sám Adolf Hitler spáchal 30. dubna 1945 sebevraždu, celá řada jeho nejbližších spolupracovníků devastující konec války přežila a někteří z nich se dokonce dožili vysokého věku. Nejednalo se přitom jen o aktivní nacistické špičky – bez újmy vyvázla i pětadvacetiletá Traudl Junge, která byla od roku 1942 Hitlerovou osobní sekretářkou.

Právě podle jejích deníkových zápisků, obsahujících i detailní popis veškerého dění v opevněném Vůdcově bunkru během osudného dubna 1945, vznikla v roce 2002 (téhož roku Junge zemřela) životopisná kniha Bis Zur Letzten Stunde, která vzbudila mnoho pozornosti. Stejně jako film Pád Třetí říše, který z těchto osobních vzpomínek mladé a naivní dívky také vychází.

Tvůrci filmu si byli velmi dobře vědomi nebezpečí, do kterého se svou prací pustili. Nebezpečí toho, že jednostranný pohled dívky, která byla s Hitlerem a jeho nejbližšími po tři roky den co den, ukáže celý příběh v nepřijatelném světle. Přesto se velmi rozumně rozhodli skutečností nijak nemanipulovat a ponechat finální úsudek na divácích, kteří se zcela logicky rozdělili na dva kritické tábory.

Ačkoliv Pád Třetí říše dosáhl na jedné straně mezinárodního úspěchu a byl nominován na Oscara, je mu často vytýkána určitá benevolence, se kterou dovoluje pohlédnout na Adolfa Hitlera jako na obyčejného člověka s takříkajíc až lidskou tváří (sic!). To je přitom vzhledem k všeobecně známým skutečnostem naprosto nepřijatelné.

Pád Třetí říše (Untergang, Der / The Downfall, 2004) Pád Třetí říše (Untergang, Der / The Downfall, 2004) Pád Třetí říše (Untergang, Der / The Downfall, 2004) Pád Třetí říše (Untergang, Der / The Downfall, 2004)

Tento dojem ale nemusí po shlédnutí filmu nutně vzniknout v každém divákovi. Hitler je sice místy prezentován jako člověk, který je schopen tolerovat drobné chyby, jako přísný vegetarián a abstinent, nade vše milující svou „tajnou“ partnerku Evu Braun a fenku německého ovčáka Blondi (ne nutně v tomto pořadí), jako stárnoucí zlomený muž, který už měsíce neviděl denní světlo…

Pak ale přijdou na řadu děsivé momenty, které musí tento falešný dojem zcela jistě smazat. V posledních dnech války, která stála po celém světě život 60 milionů lidí, se Vůdce ani přes zcela jistou vidinu fatální porážky nezdráhá vyslat k obraně rozbombardovaného Berlína dětské jednotky Hitlerjugend, odmítá kapitulovat a nechává popravit kohokoliv, kdo by s ním toto stanovisko odmítl sdílet.

30. dubna otráví svého psa, pojme za manželku Evu Braun, a pak společně spáchají sebevraždu. Jeho rozkaz nevzdat se a bojovat za Velkoněmeckou říši až do posledního dechu ale stále platí a stojí další zbytečné životy nevinných německých civilistů (v platnosti už byla totální mobilizace), kteří byli v případě odmítnutí bojovat masakrováni fanatickými jednotkami domobrany Volkssturm.

Konec filmu sledujeme očima Hitlerovy sekretářky Traudl Junge, které se podaří uniknout z na kolena sraženého Berlína; nepřichází ale žádná toužebně očekávaná katarze, pouze naprostá duševní prázdnota, pocit bezmoci a beznaděje. Závěrečné rekapitulační titulky, odhalující ve zkratce další osudy hlavních postav, jen podtrhují fakt, který je nutné vyslovit: tohle byla, je a navždy bude skutečnost.

Pád Třetí říše (Untergang, Der / The Downfall, 2004) Pád Třetí říše (Untergang, Der / The Downfall, 2004) Pád Třetí říše (Untergang, Der / The Downfall, 2004) Pád Třetí říše (Untergang, Der / The Downfall, 2004)

Všichni zúčastnění herci se jednomyslně shodli, že pro ně jejich postavy představovaly to nejstrašnější, do čeho se kdy museli vtělit. Tím spíš, že se jednalo o skutečné historické „osobnosti“, jejichž činy reprezentují čiré, nepředstavitelné zlo. Odvedli ale profesionální práci – právě jejich výkony jsou totiž tím, na čem v podstatě konverzační drama stojí.

Jednoznačně nejtěžší úlohu měl v tomto směru samozřejmě představitel Adolfa Hitlera, slavný divadelní, televizní a filmový herec Bruno Ganz (mimo jiné držitel ceny Herec roku a titulu Rytíř umění a literatury). Jeho výkon zřejmě nemá obdoby nejen v německém, ale i evropském a světovém filmu.

Většina představitelů byla navíc vybrána (a poté patřičně maskérsky „upravena“) pro svou fyzickou podobu se skutečnými konkrétními osobami. Díky tomu působí výsledný dojem až děsivě reálně, což celému filmu jen přidává na místy až dokumentární věrohodnosti.

Alexandra Maria Lara je ve své roli Traudl Junge tou mladou vyděšenou dívkou, kterou skutečně byla; fanatičtí manželé Goebbelsovi Ulricha Matthese a Corinny Harfouch ovšem představují něco skutečně nevyslovitelně hrůzného.

Technické provedení

Britské Blu-ray vydání společnosti Momentum Pictures z roku 2008 má hned několik specifik, kterými se liší od předchozích DVD edicí. Předně obsahuje film v kinoverzi, která je o nějakých 20 minut kratší, než režisérský sestřih – po pravdě řečeno je ale i těch 155 minut víc než dost. Není mi známo, že by Pád Třetí říše na Blu-ray existoval v jiné verzi.

Druhou nepříliš často viděnou nezvyklostí jsou anglické titulky, napevno umístěné do obrazu a tudíž nevypínatelné. Vzhledem k absenci jakékoliv české jazykové podpory to sice může vadit jen jedincům, kteří naprosto perfektně ovládají němčinu a byli by schopní film shlédnout bez (anglických) titulků… Ale přesto to v kontextu považuji za nepochopitelné.

Video samotné má velikost 26 GB a dosahuje průměrného bitrate přes 23 Mbps, což vzhledem k použitému VC-1 kodeku a celkovému charakteru scén zajišťuje vysoce nadprůměrný obraz. Film se sice z naprosté většiny odehrává v potemnělých interiérech, ale právě to poskytuje prostor pro jedinečnou paletu barev a charakteristický „špinavý“ dojem, kterým scény působí nejen vizuálně.

Pád Třetí říše (Untergang, Der / The Downfall, 2004) - Blu-ray video bitrate

Ačkoliv se, jak už bylo zmíněno, jedná ve své podstatě o konverzační drama a exteriérových akčních scén se v Pádu Třetí říše vyskytuje minimum, přesto je na první pohled znatelný obrazový rozdíl mezi jakýmkoliv DVD vydáním a Blu-ray v rozlišení 1080p. Vysoké rozlišení umožňuje vyniknout detailům, celkově ostřejší dojem zvyšuje reálnost prostředí a vyšší filmové zrno jen zapadá do všeobecně tíživé atmosféry.

V kontextu s vychváleným obrazem se může zdát divné, že originální německá zvuková stopa je na Blu-ray pouze ve formě „obyčejného“ Dolby Digital 5.1. Ne, HD zvuk se nekoná, ale po pravdě řečeno by byl asi úplně zbytečný. Dokonce by možná stačilo prosté stereo, protože Pád Třetí říše je skutečně postaven především na rozsáhlých dialozích, při kterých si nejvíce užije především centrální repro. Těch několik výbuchů v podstatě ani nevyužívá efektové kanály.

I přesto stojí rozhodně za zmínku hudba Stephana Zachariase, která nápadně, místy až fatálně kontrastuje svou křehkostí s probíhajícím dějem, měnícím dějiny nás všech (to se samozřejmě netýká několika použitých dobových písní nebo v kontextu mrazivé, Goebbelsovými dětmi zpívané Kein Schöner Land). Velmi doporučuji obstarat si soundtrack a věnovat mu samostatně pár hodin.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Pád Třetí říše.

Bonusy

Na dvouvrstvý 50 GB Blu-ray disk se kromě filmu samotného vešly ještě téměř tři hodiny cenných doplňkových materiálů (a to především proto, že jsou všechny v rozlišení 480i). Nejdůležitějším z nich je samozřejmě The Making of Downfall, klasický dokument o vzniku filmu.

Protože se v tomto případě nedá příliš povídat o použitých digitálních tricích (žádné nejsou) nebo zábavných historkách z natáčení (dtto), režisér Oliver Hirschbiegel, scénárista Bernd Eichinger a herci prokládají záběry z placu něčím mnohem zajímavějším: svými názory a postoji k citlivé problematice filmu a vlastních dějin.

Pád Třetí říše (Untergang, Der / The Downfall, 2004) Pád Třetí říše (Untergang, Der / The Downfall, 2004) Pád Třetí říše (Untergang, Der / The Downfall, 2004) Pád Třetí říše (Untergang, Der / The Downfall, 2004)

Není to pro ně zjevně příliš lehké, to je poznat už jen z opatrného stylu, kterým hovoří. Bruno Ganz přiznává rozpaky nad tím, že musel místy ústy Adolfa Hitlera pronášet antisemitské proslovy, Corinna Harfouch velmi zdrženlivě popisuje práci na postavě Magdy Goebbels, která ve filmu (a samozřejmě i ve skutečnosti) otrávila v posledních hodinách prohrané války svých šest dětí, režisér Oliver Hirschbiegel se celkem oprávněně obává nesprávného vyložení poselství snímku…

Z produkčního hlediska je velmi zajímavá dvacetiminutovka Shooting In Russia. Valná většina filmu totiž vznikla v ruském Petrohradě, kde byly stále k nalezení autentické ulice s prvky německé válečné architektury. Také všechny (!) nehovořící postavy, a že jich bylo opravdu hodně, byly obsazeny místním komparzem, dokonce i dobová bojová technika byla z Ruska.

Možná ještě zajímavější je ale půlhodinka B-Roll – Shooting Downfall, nabízející další záběry z natáčení, tentokrát okomentované režisérem. Podrobně popisuje technické finesy, díky kterým dosáhl charakteristického obrazového dojmu (v některých scénách se například svítilo jen hořícími loučemi), poukazuje na problematiku natáčení s ruční kamerou, která se v těsných prostorách bunkru musela hercům doslova lepit na tělo, a další.

Na necelých deset minut dostane slovo i publicistka Melissa Müller, která s Traudl Junge spolupracovala na knize Bis zur letzten Stunde. Posledních 45 minut pak patří sérii krátkých rozhovorů se všemi herci, kteří tentokrát dostanou více souvislého prostoru, než v rámci hlavního dokumentu.

Verdikt? Pád Třetí říše je neuvěřitelně náročný a vysilující film, který nelze brát jinak, než smrtelně vážně. Nikdo si ho zřejmě nebude pouštět každý den, ba dokonce ani každý týden nebo měsíc. Vzhledem k jeho významu ale není důvod, proč ho nemít ve své sbírce (v té nejlepší možné technické kvalitě, i když o tu jde v tomto případě až zcela na posledním místě). Pro jistotu, aby snad člověk nezapomněl na nejtemnější kapitolu našich dějin. To se totiž nesmí nikdy stát.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Pád Třetí říše (recenze Blu-ray)

Vložil tombik (bez ověření), 29. Prosinec 2009 - 16:36

Obrázek uživatele tombik

Neznám samotný disk, ale jako článek týkající se tohoto filmu opravdu velmi pěkné, děkuji.

Mimochodem, nesnáším filmy s válečnou tematikou.Ale tenhle uvidím jistě rád i znovu. Vypovídá o hrůznosti té doby velice názorně.

Re: Pád Třetí říše (recenze Blu-ray)

Vložil d.f.h, 29. Prosinec 2009 - 17:05

Obrázek uživatele d.f.h

Díky za pochvalu :-) Tahle recenze byla asi to nejtěžší, co jsem kdy musel (ne, chtěl) napsat. Film samotný samozřejmě neztrácí svou sílu v jakémkoliv provedení, třeba v televizním vysílání. Jen bych jako obvykle varoval před dabingem…