Novinka na HDmag.cz: Blu-ray screenshoty

vydáno 4. 6. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Extra HD | téma Filmy

Tagy: 1080, 1080p.cz, 300: Bitva u Thermopyl, Blu-ray, film, Full HD, HDmag.cz, Mrtvá nevěsta Tima Burtona, screenshot, Terminator

Blu-ray Disc logo

Návštěvníci magazínu HDmag.cz si mohou od června užívat další vylepšení nejkvalitnější databáze Blu-ray filmů na českém internetu. Do profilů budou postupně doplňovány screenshoty, získané přímo při přehrávání v rozlišení Full HD.

Takovými snímky se zatím může pochlubit jen velmi málo webových projektů, zabývajících se filmy ve vysokém rozlišení. Kromě pochopitelné nutnosti vlastnit konkrétní Blu-ray disk je získávání screenshotů náročné na software, hardware a především na čas – proto nebudou profily tímto způsobem vylepšovány vyšším tempem, než několik málo filmů týdně.

Přínos snímků, získaných v plném rozlišení digitální cestou přímo z Blu-ray disku, je jasný: lze si podle nich udělat základní představu o kvalitě a celkovém vzhledu obrazové stránky filmu. V pohybu při přehrávání a především díky různým obrazovým korekcím může sice reálný obraz působit o něco lépe nebo hůře, výsledky absolutního srovnání ale budou platit stále. Stačí se podívat například na screenshoty z filmů Terminátor, Mrtvá nevěsta Tima Burtona a 300: Bitva u Thermopyl, rozdíl jistě netřeba komentovat.

300: Bitva u Thermopyl - Blu-ray screenshot

Poznámka: tento ilustrační obrázek je zmenšený a ani jeho verze po kliknutí neodpovídá skutečné velikosti nebo kvalitě původního screenshotu!

Výslednou kvalitu obrazu na Blu-ray totiž kromě Full HD rozlišení, které je pro všechny filmy stejné, určuje jeho technologie (hraný, kreslený, loutkový, počítačově animovaný), stáří filmu, kvalita zdrojového materiálu a případného remasteringu, použitý video kodek a předvším péče, kterou titulu věnuje jeho vydavatel. Statické screenshoty pak poskytují informaci přímo úměrnou ke všem těmto hodnotám – pokud se něco hodně nepovede, bude to hodně vidět a naopak.

Prvních šest filmů už je v tuto chvíli připraveno v nové sekci Blu-ray screenshoty. Přijďte se občas podívat, co nového jsme pro vás připravili! Pokud by měl někdo dokonce zájem přiložit ruku k dílu a na výrobě snímků se podílet, není nic snazšího: stačí navštívit diskusní fórum 1080p.cz, kde je tomuto tématu věnováno samostatné téma Screenshoty Blu-ray filmů.

Doufám, že se tato novinka setká s úspěchem a pomůže všem dosud váhajícím poznat, v čem je síla videa ve vysokém rozlilšení. Ne nadarmo se totiž říká, že jeden obrázek vydá za tisíc slov…

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře