Nové Wiičko bez Blu-ray

vydáno 16. 6. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Přehrávače, IT a software, Datová média

Tagy: Blu-ray, Nintendo, Nintendo Wii, Nintendo Wii U, Project Café, Wii U

Nintendo na E3 oficiálně představilo chystaného nástupce veleúspěšné herní konzole Wii. Wii U, jak se bude jmenovat, by na trh mělo dorazit příští rok a vedle nové konzole s navýšeným výkonem k němu pařani dostanou také přepracovaný ovladač, který se rozrostl o vlastní dotykovou obrazovku a ohromné množství interaktivních funkcí.

Nás ale samozřejmě zajímá hlavně podpora vysokého rozlišení a médium, které bude Nintendo využívat k poskytování her (přikročit k digitální distribuci se ještě neodvážilo). Několik dní se totiž spekulovalo o tom, že by systém mohl podporovat Blu-ray formát. Na discích by nejen že byly distribuovány hry, ale logicky by se pak na konzoli, která by měla podporovat HD výstup, daly přehrávat i filmy ve vysokém rozlišení.

Ředitel Nintenda teď ale spekulace vyvrátil: Nintendo Wii U bude používat vlastní formát optického média. Společnost se pro to rozhodla z jediného důvodu: Blu-ray by byl až příliš drahý. Navíc její vedení věří, že DVD a Blu-ray přehrávače v té době většina rodin bude mít samostatné, takže by BD podpora u „Účka“ byla zbytečná.

Nintendo Wii U

Popřeny byly i nedávné spekulace o monstrózním výpočetním výkonu. Konkrétní technické specifikace konzole však zatím jasné nejsou. Podle prvních informací to vypadá, že bude konzole využívat stejný procesor, kterým IBM nedávno napěchovalo svůj super-počítač s kódovým označením Watson. Jeho přesné vlastnosti ale známy nejsou, takže můžeme i nadále jen spekulovat.

Nové Wii každopádně znovu slibuje spíš novou formu hraní her, než na výkonu založenou konzoli, se kterou by se Nintendo snažilo konkurovat dalším generacím konzolí (i když se mluví o tom, že U bude výkonnější než současný Playstation 3 a X-Box 360 – a to až o padesát procent). Fakt, že konzole nebude podporovat Blu-ray, je každopádně smutný. Adopce formátu by se totiž v případě opačné strategie podstatně urychlila a konzole by formátu pomohla k lepším číslům.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře