Nové scény v Kubrickově Odyssey na Blu-ray?

vydáno 27. 12. 2010 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy

Tagy: 2001: A Space Odyssey, 2001: Vesmírná odysea, Blu-ray, film, Warner Bros.

2001: Vesmírná odysea (2001: A Space Odyssey, 1968) (Blu-ray)

S Blu-ray formátem nastalo období, kdy studia začala oprašovat katalogové tituly o které už dávno nebyl zájem, a začala je znovu prodávat – „jen“ s tím rozdílem, že tentokrát ve vysokém rozlišení. To samozřejmě není stížnost, většina našich sbírek je tak nabobtnalá právě díky existenci takových starších hitů.

Problém je spíš v tom, že jakmile se objeví sebemenší záminka k re-releasu podobných filmů, studio jí okamžitě využije. Nejsou to jen výročí, může to být i znovuobjevení některých částí filmu, existence nových dokumentárních materiálů a podobně.

A právě to se teď stalo s Kubrickovou Vesmírnou oddysseou, legendární sci-fi, kterou proslavil psychotropní let vesmírem a pár dalších nezapomenutelných okamžiků (jako třeba prostřih mezi letící kostí a vesmírnou lodí). V kansaských archivech bylo nalezeno celých sedmnáct minut vystřihaných – a tím pádem úplně nových – scén, které doteď nespatřily světlo světa.

To je samozřejmě ohromné množství materiálu a tak se hned začalo spekulovat o něčem, z čeho musejí mít Kubrickovi fanoušci doslova hrůzu: O „režisérském“ sestřihu filmu, tedy o vložení nově objevených scén do stopáže Vesmírné oddyssey.

Každý, kdo zná Kubrickovu práci, to samozřejmě musí považovat za naprosto nesmyslný nápad. Jednak je režisér nějaký ten pátek mrtev a další sestřih by se mu dělal docela špatně, druhak byl ohromný puntičkář a kinosestřih pro něho byl vždycky definitivní. Žádného dalšího nikdy nebylo potřeba. Proč?

Kubrick si dělal prakticky co chtěl, když tedy potřeboval mít film delší, jednoduše ho delší nechal a neměl zapotřebí řešit to s producenty (kteří dneska režiséry nutí do věčného zkracování).

Každopádně studio Warner Bros. na tuhle zprávu rychle reagovalo a veškeré obavy zahnalo. Žádný další sestřih se konat nebude. Ten, který je momentálně dostupný na Blu-ray, je finální a nikdo nemá zájem o to, aby vznikala nějaká alternativa.

2001: Vesmírná odysea (2001: A Space Odyssey, 1968)

Studio navíc o sedmnácti minutách vystřihaných scén celou dobu vědělo – Kubrick je z filmu odstranil po jeho newyorské premiéře a studiu jasně řekl, že takhle bude vypadat finální sestřih. Vyvstává tedy otázka, proč se ony záběry neobjevily na některém z minulých releasů – ať už na Blu-ray, nebo na starších DVD.

A stejně tak vyvstává otázka, jestli by studio nebylo ochotno nový materiál zveřejnit na další edici „dvatisícejedničky“. Jako bonus by ho samozřejmě spousta fanoušků uvítala a možná i ocenila, už jen proto, že se jedná o scény, které v jeden okamžik ve filmu byly. A pro Warnery by to byl další důvod, proč film vydat v nové edici.

Žádné oficiální zprávy ohledně takové myšlenky se ale (zatím) neobjevily.

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře