Nové AVCHD videokamery Panasonic HDC-SD10 a TM10

vydáno 21. 7. 2009 | autor Panasonic | sekce Tiskové zprávy | téma Foto a video | 1 komentář

Tagy: Advanced O.I.S., AVCHD, DVD, Full HD, HD Writer AE, HDC-SD10, HDC-TM10, HDMI, iA, LCD, Panasonic, Pre-Rec, SD, SD10, SDHC, TM10, USB, videokamera, VIERA, VIERA Image Viewer, VIERA Link, VW-BN1

Panasonic - logo

Panasonic představuje nejlehčí AVCHD videokamery s Full-HD na světě

Panasonic právě uvádí na trh dvě nové Full HD videokamery HDC-SD10 a HDC-TM10. Díky své zatím nepřekonané „muší“ váze 227 gramů se bez problémů vejdou do kapsy u košile či útlé minikabelky. Bez ohledu na to, zda právě sedíte na kávě s přáteli, procházíte se po městě anebo pozorujete hrající si děti na pláži – s novými kamerami budete na všechny výjimečné situace okamžitě připravení.

V jejich kompaktním a do dlaně padnoucím těle se totiž skrývají kvalitní obrazové funkce, které vám umožní nádherné záběry v plném vysokém rozlišení Full HD. 16-násobný optický zoom naplno využijete také díky funkci zdokonalení optické stabilizace obrazu Advanced O.I.S (Optical Image Stabilizer) a novému aktivnímu režimu Active. Tato kombinace vám doslova „zpevní“ ruku a vy se budete kochat pouze čistými, dokonalými záběry.

S hmotností pouhých 227 g jsou videokamery HDC-SD10 a HDC-TM10 nejlehčími videokamerami na světě se záznamem ve formátu AVCHD a plným vysokým rozlišením Full HD. S 16-násobným optickým zoomem jasně zachytí i vzdálené objekty, zatímco funkce zdokonalení optické stabilizace obrazu Advanced O.I.S. minimalizuje rozostření.

Tato funkce je potřebná pro zachování kvality plného vysokého rozlišení Full HD v průběhu translokace, protože nežádoucí účinky chvění rukou narůstají úměrně s úrovní přiblížení. V kombinaci s novým aktivním režimem Active tak kamery dokáží korigovat důsledky chvění rukou dokonce i během chůze či jiného pohybu. Výsledkem jsou pak ostré a zcela zřetelné záběry.

Natáčení s novými modely zvládne i začátečník a také každý, kdo má obavy ze složitého nastavování. Funkce inteligentního automatického režimu iA (Inteligent Auto) podle podmínek natáčení automaticky nastaví nejvhodnější režim scény. Její součástí je také funkce detekce tváří, která sama nastaví expozici pro bezchybné zaznamenání každé tváře. O vhodný kontrast se postará funkce inteligentního ovládání kontrastu.

Videokamera Panasonic HDC-SD10

Navíc jsou oba modely vybavené také funkcí sledování a zaostření pohybu (AF/AE Tracking), díky které získáte dokonalé záběry i v případě, že se snímaný objekt pohybuje. Stačí, když jednoduchým dotykem na LCD panelu zvolíte objekt a kamera automaticky zafixuje jeho zaostření a expoziční parametry. Takže i v případě, že natáčíte dítě utíkající za míčem nebo neposedného domácího miláčka, výsledkem budou jen čisté záběry.

Mimo funkce sledování a zaostření pohybu (AF/AE Tracking) však dotykový LCD panel umožňuje pohodlně ovládat také množství dalších funkcí, a to jednoduchým dotykem ikony. Natáčení tak máte zcela pod kontrolou – kameru ovládáte intuitivně, aniž byste snímaný objekt jen na chvíli zpustili z očí.

Silnou stránkou těchto modelů je také jejich záznamová kapacita, oba ukládají záznam na SDHC/SD karty. Videokamera HDC-TM10 zaznamenává obraz s plným vysokým rozlišením Full HD do zabudované paměti anebo na paměťovou SDHC/SD kartu a je vybavená funkcí postupného zaznamenávání. Pokud se zabudovaná paměť při záznamu zaplní, tato funkce automaticky přepne zaznamenávání na paměťovou SDHC/SD kartu.

Problémem není ani několikahodinové natáčení – stačí do videokamery TM10 se zabudovanou 8 GB pamětí vložit 32 GB paměťovou SDHC kartu a celková záznamová kapacita se zvýší na 40 GB. Výhodou SDHC/SD karet je také jejich vysoká odolnost vůči poškození dat, jednoduchý přenos dat do počítače či možnost rychlejšího spuštění záznamu.

Už se nemusíte bát, že nejcennější okamžik vám unikne dřív, než zapnete kameru. Oba modely se totiž zapínají a vypínají jednoduchým otevřením a zavřením LCD panelu. Na záznam jsou tak kamery připravené již v průběhu 1,9 sekundy po otevření LCD panelu. V kombinaci s režimem rychlého startu to jde ještě rychleji – jen za 0,6 sekundy. Rychlé spuštění navíc šetří baterii a prodlužuje její životnost. V režimu Eco se videokamera automaticky vypne, pokud se nepoužívá pět minut.

Fotbaloví fanoušci určitě vědí, že natočit gól při zápase není snadný úkol. Tlačítko záznamu je třeba stisknout pokaždé, když se hráč chystá vystřelit na branku, i s vědomím, že jen málo střel skončí v síti. Tento problém Panasonic vyřešil funkcí záznamu před stlačením spouště Pre-Rec. Pokud je aktivována, videokamera neustále zaznamenává videoklip s délkou 3 sekundy do vnitřní vyrovnávací paměti.

Videokamera Panasonic HDC-SD10

Následně se po stlačení tlačítka záznamu předcházející tři sekundy přidají před záznam, který se začne nahrávat. Díky tomu kamera zachytí hráče v průběhu kopnutí do míče, ačkoli se tlačítko nestisklo dříve, než dal gól. Kromě sportovních zápasů však uživatel tuto funkci ocení při každém důležitém, ale nepředvídatelném okamžiku.

Další užitečné funkce

Vysokorychlostní sériové snímání

Tato funkce umožňuje videokameře snímat za sekundu až 60 (NTSC)/50 (PAL) za sebou jdoucích statických snímků s rozlišením 0,9 megapixelu anebo zachytit až 180 za sebou jdoucích snímků za 3 (NTSC)/3,6 (PAL) sekundy.

Inteligentní nastavení jasu LCD panelu

Tato funkce chytře nastavuje jas LCD panelu podle podmínek záznamu. V tmavých vnitřních prostorech (např. v divadlech) slouží na snížení jasu LCD panelu na 1/3 normální úrovně. Na světlých místech v exteriéru zvyšuje jas LCD panelu na dvojnásobek normální úrovně, aby byl obraz lépe viditelný.

Přehrávání „vyznačených míst“

Tato funkce je určena těm, kteří si chtějí prohlížet videozáznamy co nejrychleji. Registruje části zaznamenané se zoomem, panoramatický záznam, změny scény, zvýšení a snížení úrovně hlasitosti, tváře a podobná místa v zaznamenaných záběrech jako „vyznačená místa“. Následně automaticky přehrává detekované označení místa.

Kopírování jediným tlačítkem (HDC-TM10)

Videozáznamy lze zkopírovat přímo ve videokameře z paměťové SDHC/SD karty do zabudované paměti a naopak. Když jsou záznamy uložené na paměťové SDHC/SD kartě, stačí kartu zasunout do slotu v televizoru Panasonic VIERA anebo Blu-ray přehrávače a všechno je připraveno na pohodlnou a vysoce kvalitní projekci.

Kopírování videozáznamů na DVD disk, spuštění jedním dotykem a jednoduché přehrávání prostřednictvím DVD vypalovačky BN1

Videokamery HDC-SD10 a HDC-TM10 zvládají oboje naráz díky funkci aktivované jediným dotykem, která umožňuje jednoduché kopírování videozáznamů na DVD disky. Připojením videokamery prostřednictvím USB kabelu k vypalovačce DVD disků VW-BN1 (volitelný doplněk) a stlačením jediného tlačítka se zkopírují zaznamenané videoklipy z paměťové SDHC/SD karty anebo zabudované paměti na DVD disk (DVD-RAM/-RW/-R/-R DL).

Videokamera Panasonic HDC-TM10

Software na úpravy v počítači – HD Writer AE 1.5

Videokamery jsou vybavené střihovým softwarem, který je potřebný na kopírování videozáznamů do počítače anebo BD/DVD disky. Aby se zjednodušilo ovládání, nová verze softwaru HD Writer AE 1.5 je vybavena funkcí inteligentního průvodce Smart Wizard, která se spustí hned po připojení kamery k počítači. I ti, kteří používají tento software poprvé, mohou jednoduše kopírovat videozáznamy do počítače anebo na BD/DVD disky podle zobrazených instrukcí.

Propojení VIERA link

Videokamery HDC-SD10 a HDC-TM10 jsou kompatibilní s připojením Panasonic VIERA link. Když se kamera připojí k televizoru VIERA prostřednictvím HDMI minikabelu, můžete ovládat všechny její funkce pomocí dálkového ovladače televizoru.

SD propojení s televizory VIERA a Blu-ray přehrávačem

Obě dvě nové videokamery jsou kompatibilní s funkcí prohlížení záběrů VIERA Image Viewer. Tato funkce dovoluje prohlížení záznamů prostřednictvím velkoplošných televizorů Panasonic VIERA. Stačí jen vložit paměťovou SD kartu do příslušného slotu televizoru.

Předpokládané doporučené ceny kamer budou u typu SD10 (barva černá a červená) 15995,– Kč a TM10 (černá) 16995,– Kč. V prodeji by měly být od července 2009.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře

Re: Nové AVCHD videokamery Panasonic HDC-SD10 a TM10

Vložil Eva Palečková (bez ověření), 11. Srpen 2009 - 9:48

Obrázek uživatele Eva Palečková

Co na tuto kameru říkáš? je to úplná novinka