Nová Blu-ray ochrana BD+ má problémy

vydáno 4. 10. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Glosy | téma Ze světa

Tagy: 09 F9 11 02 9D 74 E3 5B D8 41 56 C5 63 56 88 C0, AACS, BD, BD-Plus, Blu-ray, Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer, film, Fox, MGM, přehrávač, The Day After Tomorrow

The Day After Tomorrow a Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer – to jsou první dva filmy studia Fox, obsahující ve svém Blu-ray vydání novou ochranu BD+. Ať už čekání na tohoto „zachránce“ prolomeného AACS trvalo jak dlouho chtělo, jedno je jisté: BD+ je tady a s ním přicházejí problémy.

Na počátku všeho bylo samozřejmě prolomení ochrany AACS na přelomu loňského a letošního roku a následná aféra s číslem 09 F9 11 02 9D 74 E3 5B D8 41 56 C5 63 56 88 C0. Většina studií se zachovala normálně a vesele produkovala další svoje filmy na Blu-ray, ne tak Fox a MGM. Ti od dubna 2007 nevydali jediný titul ve vysokém rozlišení s odůvodněním, že čekají na novou, lepší ochranu.

Tou měla být samozřejmě technologie BD+ (BD-Plus), na které se v té době už usilovně pracovalo. V srpnu se zřejmě „dobrá věc“ podařila, protože studia Fox a MGM oznámila návrat k Blu-ray a zveřejněn byl i seznam titulů, které budou vydány v nejbližší době.

Dalo se samozřejmě předpokládat, že minimálně některé z těchto nových disků budou ochranu BD+ obsahovat. První dva kandidáti jsou už teď jistí – zmiňované filmy The Day After Tomorrow a Fantastic 4: Rise of the Silver Surfer jsou skutečně vybaveny BD+ a poznáte to velmi snadno, váš Blu-ray přehrávač je totiž s největší pravděpodobností nepřehraje.

BD+ - chybové hlášení

Některé přehrávače si s BD+ chráněným diskem neporadí vůbec, jiným trvá načítání nepříjemně dlouho, další si zase řeknou o nový firmware, který ovšem v tuto chvíli ještě není dostupný. Ty přehrávače, které filmy nakonec přece jen načtou a začnou přehrávat, zase trápí přeskakování obrazu. Diváka, který si právě přinesl domů nový Blu-ray disk a chystá se kochat tolik vychvalovaným obrazem a zvukem, ale nic z toho vůbec nezajímá. Zaplatil si originální disk, má doma velmi drahý přehrávač a další odpovídající vybavení, ovšem nic z toho mu není platné, protože si film prostě nepřehraje. Dá se tedy pochopit, že bude naštvaný a možná mu Blu-ray technologie přestane být sympatická…

BD+ má prostě jako cokoliv nového svoje mouchy. Nekompatibilita přehrávačů se sice dá vyřešit novým firmware, který výrobci slibují dodat během několika týdnů (!), zastánci HD DVD si ale budou na nefunkční Blu-ray disky se smíchem ukazovat prstem a budou mít v podstatě pravdu. Každá další podobná ochrana digitálního obsahu jen prodražuje výrobu, znepříjemňuje život hlavně poctivým uživatelům a do několika měsíců je většinou stejně prolomená.

Ptal jsem se tady už jednou – uzavřeme sázky? Vydrží BD+ alespoň do konce letošního roku?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Glosy

Komentáře