NME ML 777S: první přehrávač formátu HD VMD konečně u nás

vydáno 27. 8. 2008 | autor NME, Orava | sekce Tiskové zprávy | téma Přehrávače, Z domova | 6 komentářů

Tagy: 1080i, 1080p, 720p, BMP, CD, DivX, DTS, DVD, FKH electronic, Full HD, HD VMD, HDMI, JPG, ML 777S, MMC, MP3, MS, NME, NTSC, Orava, PAL, paměťová karta, SD, SIGMATECH, WMA, XviD

NME - logo

O tom, že DVD formát ještě neřekl poslední slovo, se snaží přesvědčit společnost NME. Ta po nedávné fúzi s FKH electronic, stojící za značkou Orava, uvádí na český a slovenský trh první HD VMD (High Definition Versatile Multilayer Disc) přehrávač NME ML 777S, který je schopen číst z vícevrstvých DVD nosičů Full HD v rozlišení až 1920×1080 pixelů.

Na rozdíl od formátu obrazu s vysokým rozlišením (Blu-Ray) využívá HD VMD běžné DVD, které čte laser červený, avšak až ve dvanácti vrstvách. U klasických DVD je přitom vrstva pouze jedna. Tím dochází mimo jiné ke snížení ceny za materiál, čímž může být výsledná cena nosiče podobná jako u filmů na DVD. Kapacita je přitom srovnatelná s ostatními HD nosiči – VMD disk může být velký až 80 GB.

Další výhodou HD VMD formátu je, že disky nejsou omezeny na regionální členění, jak je tomu například u DVD. Film zakoupený ve Spojených státech tak bez problémů půjde přehrát v Evropě a naopak. Přehrávači nechybí ani automatická konverze disků v obrazové normě NTSC na normu PAL.

HD VMD přehrávač NME ML 777S

Přehrávač HD VMD disků NME ML 777S o velikosti 430×278×58 mm při váze 2,7 kg si poradí jak s High-Definition Versatile Multilayer disky (HD VMD), tak s formátem DivX či XviD. Kromě toho umí ML 777S přehrávat také DVD či CD disky, díky čemuž může směle nahradit stávající domácí přehrávače. Z hudebních formátů přehraje MP3 či WMA a z obrázkových formátů si přehrávač poradí s formáty JPG a BMP.

Rozlišení obrazu může dosahovat až 1080p (1920×1080 pixelů), podporovány jsou také 1080i a 720p. Přehrávač je rovněž schopen upscalovat obraz z nižšího rozlišení až na HD rozlišení, čehož využijí zejména majitelé DVD disků.

Videovýstupy jsou kompozitní Video (RCA), S-Video, Component Video a HDMI dovolující přenos videosignálu a nekomprimovaného digitálního, až 7-kanálového zvuku. Nechybí ani výstupy na 5.1 zvuk pro subwoofer, přední a zadní reproduktory a centrální reproduktor. Přehrávač podporuje zvukové systémy Dolby Digital a DTS, které jsou vyvedené na digitálních výstupech.

HD VMD - logo

Použitou mechaniku v přehrávači má na svědomí ASUS a jako čipset je použit SIGMATECH, známý například z DivX přehrávačů KISS.

Pod otevíracím krytem na předním panelu se nachází USB 2.0 vstup pro připojení externích zařízení a čtečka pro SD/MMC/MS paměťové karty. Na displeji lze vidět mimo jiné indikátor typu disku či stavu přehrávání.

Součástí přehrávače je také dálkové ovládání. Pomocí něj je kromě běžných funkcí jako je ovládání hlasitosti, zastavení obrazu, posun vpřed/vzad či zoomování možný také výběr zvukové stopy k přehrávanému filmu nebo přepínání rozlišení výstupního video signálu.

Spolu s přehrávačem obdrží zákazník také trojici filmů na HD VMD nosičích. Jejich počet se neustále rozšiřuje a v dohledné době bude na tuzemském trhu zhruba stovka filmů ve vysokém rozlišení na HD VMD discích.

Přehrávač NME ML 777S je možné zakoupit v běžné prodejní síti za 4999 korun včetně DPH. V současné době lze získat přehrávač zdarma k jakémukoliv Full HD LCD televizoru Orava.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře

Re: NME ML 777S: první přehrávač formátu HD VMD konečně u nás

Vložil Anonym (bez ověření), 27. Srpen 2008 - 21:50

Obrázek uživatele Anonym

Opravdu komentář odborníka: U klasických DVD je přitom vrstva pouze jedna,Součástí přehrávače je také dálkové ovládání, jako čipset je použit SIGMATECH

Re: NME ML 777S: první přehrávač formátu HD VMD konečně u nás

Vložil mvd (bez ověření), 28. Srpen 2008 - 10:49

Obrázek uživatele mvd

Mě spíš zaujalo: „obdrží zákazník také trojici filmů na HD VMD nosičích. Jejich počet se neustále rozšiřuje a v dohledné době bude na tuzemském trhu zhruba stovka filmů ve vysokém rozlišení na HD VMD discích.“ Spíš bych si tipnul, že to budou první a pravděpodobně i jedny z posledních titulů, které v tom formátu vyšly. Pokud autor píše „v dohledné době stovka“, to bude asi pan Bystrozraký a dohlédne skutečně hóódně daleko :o)

Když to s BD prohrálo HD DVD, proč by to měl vyhrát nebo aspoň smysluplně dlouhou dobu plichtit tenhle technologický dinosaurus? Teď by mu ještě mohla nahrávat cena, ale ta bude u BD klesat. Naopak kapacita dál poroste. Dvěma vrstvama se BD jen rozjíždí. Už teď je vyvinutý (tuším) 16 vrstvý BD s kapacitou 400 GB a předpokládaným nástupem na trh cca za 2–3 roky.

Re: NME ML 777S: první přehrávač formátu HD VMD konečně u nás

Vložil Denholm (bez ověření), 28. Srpen 2008 - 18:34

Obrázek uživatele Denholm

Za tu cenu je to aabsolutni nesmysl. BD prehravce za chvili klesnou na podobnou uroven (aspon doufam)

Re: NME ML 777S: první přehrávač formátu HD VMD konečně u nás

Vložil Anonym (bez ověření), 14. Listopad 2008 - 11:06

Obrázek uživatele Anonym

Ten pristroj sa uz da kupit za 1999,–Sk. Je to velmi zaujimava cena ked zoberieme do uvahy fakt, ze tento prehravac vie prehrat HD video z SD karty, USB alebo DVD media.Zatial ale nepodporuje kontajner MKV.

Re: NME ML 777S: první přehrávač formátu HD VMD ...

Vložil patrik (bez ověření), 24. Leden 2011 - 9:17

Obrázek uživatele patrik

dobry den chcel by som nieco povedat o tomto dvd je to fakt super dvd ma vseliake funkcie a ja ho us viem kupit aj za 40euro a ktomu mam aj kabel na hd kvalitu.takze fakt je to super dvd.

Re: NME ML 777S: první přehrávač formátu HD VMD ...

Vložil STANDA (bez ověření), 28. Listopad 2011 - 23:05

Obrázek uživatele STANDA

DOBRY DEN CHTEL BYCH SE POPTAT JESTLI JDE DOKOUPI OVLADAC ZVLAST MAM HO ROZBITÍ DEKUJI ODP NA E-MAIL