NFA restauruje Hoří, má panenko

vydáno 17. 4. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova | 2 komentáře

Tagy: Blu-ray, Hoří, má panenko, NFA

Filmový festival v Karlových Varech loni působivě odstartoval digitalizaci českého filmového dědictví, když představil na velkém plátně Vláčilovu meditaci Markétu Lazarovou. A je více než dobrou zprávou, že strom restauračních prací tuzemských snímků ani letos neuschne. Na Blu-ray se pomalu chystá očekávaný Limonádový Joe (březnová premiéra očividně nevyšla…) a Národní filmový archiv začíná pracovat na mistrovském kusu nové vlny Hoří, má panenko.

Hoří, má panenko

Poslední film Miloše Formana před úprkem do amerického exilu se totiž stane hlavní akvizicí 47. ročníku karlovarského festivalu, a to už si podle všeho zaslouží oprášit počítače a dopřát téhle fantastické společensko-politické satiře pořádnou kosmetiku. Vždyť kdo by si nechtěl doplnit vysokodefiniční sbírku zásadních Formanových filmů, mezi nimiž aktuálně najdeme (hlavně díky zahraničním releasům) pecky jako Přelet nad kukaččím hnízdem či Amadeus.

Skutečnost, že inženýři z NFA ještě nezačali na přepisu pracovat, je sice trochu zarážející, neboť datum festivalové premiéry je v podstatě za rohem (tradičně první týden v červenci). Odpovědní lidé však tvrdí, že díky kratší délce filmu by se mělo vše stihnout bez nejmenších problémů a film by měl při své obnovené premiéře zářit jako v době, než ho komunističtí pohlaváři strčili zahanbeně do trezoru.

My se tak kromě výletů na kolonádu můžeme těšit i na brzké vydání na vymazleném Blučku, a samozřejmě i na budoucí renovace slavných filmařských skvostů. Sám bych v brzké době uvítal přinejmenším Sedmikrásky Věry Chytilové, zbytek „formanovek“ či něco od pánů Fryče a Vávry. Co by se zamlouvalo vám?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: NFA restauruje Hoří, má panenko

Vložil Martin (bez ověření), 18. Duben 2012 - 9:51

Obrázek uživatele Martin

To by mohlo být fajné.

Re: NFA restauruje Hoří, má panenko

Vložil slart (bez ověření), 18. Duben 2012 - 10:36

Obrázek uživatele slart

Z reportáže České televize jsem vyrozumněl, že restaurování dělá UPP a vypadalo to, že na tom už pracují. NFA nad tím má dohled, stejně jako u Markety. Každopádně jen dobře.

Doufám, že se už konečně pochlapí Filmexport s Limonádníkem. Psali mi, že ho snad vydají někdy koncem dubna. Ale ví se něco o jeho přepisu na blu-ray?