Netflix jde do 4K. Použije nový kodek

vydáno 30. 12. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 3 komentáře

Tagy: H.264, H.265, House of Cards, Netflix, VoD

Zatímco u nás je VOD (aka video-on-demand) stále víceméně v plenkách a zákazníci si začínají na zajímavou možnost sledovat za pár šupů filmy legálně zvykat, nejpopulárnější zahraniční VOD služba Netflix začíná startovat novou fázi svého projektu. Ano, jde se do ještě vyššího rozlišení. Podle zástupce společnosti Neila Hunta se podpora 4K chystá již na příští rok a podle řady zpravodajů vše odstartuje UHD vysíláním druhé sezóny úspěšného seriálu House of Cards (první díly režíroval David Fincher, takže rozhodně ozkoušejte).

Netflix

Toto rozhodnutí prozatím nese spoustu otazníků. Na některé ale známe již nyní odpověď. 4K materiál si zjevně budou moci přehrát pouze majitelé nadcházejících UHD televizorů, které budou mít nainstalovanou Netflix aplikaci (bližší info se očekává příští týden na veletrhu CES) a ke kompresi videa bude využit nový kodek H.265, známý také jako HEVC. Což je rozhodně dobrá zpráva, neboť ten umožňuje podobné výsledky jako dnes na Blu-ray či YouTube užívaný H.264, avšak bez toho, aniž by u 4K videa docházelo k požadavku vyššího datového toku. Uživatelé tudíž nebudou muset přecházet na rychlejší internet, anebo se stěhovat do civilizovanějších oblastí.

Netflix nicméně v technologické expanzi hodlá pokračovat i v příštích letech. Již dnes totiž otevřeně mluví o nadcházejících experimentech v oblasti obrazu, s jasným favoritem ve vyšším snímkováním (Hobit?). Změn bychom se prý měli dočkat v roce 2015 a 2016. Uvidíme, jestli se do té doby Netflix začne blížit i do České republiky. Abychom zase nemuseli jen smutně závidět a obracet se na VOYO a iTunes.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Netflix jde do 4K. Použije nový kodek

Vložil Petr (bez ověření), 30. Prosinec 2013 - 3:24

Obrázek uživatele Petr

Podobným streamovacím službám řikám NE! Zlatý Blu-ray.. Lidi stejně nepochopí, že z hlediska kvality vítězí optický formát. Radši budou sedět nehnutě na zadku a filmy stahovat. Proto je to asi tak oblíbené v Americe :)

Re: Netflix jde do 4K. Použije nový kodek

Vložil moviereaper (bez ověření), 30. Prosinec 2013 - 10:31

Obrázek uživatele moviereaper

true story bro, blu-ray je blu-ray, VOD vidím použitelné tak akorát na sledování seriálů…

Re: Netflix jde do 4K. Použije nový kodek

Vložil marko (bez ověření), 30. Prosinec 2013 - 19:00

Obrázek uživatele marko

zlate fyzicke media