Něco z Alenky (recenze Blu-ray)

vydáno 17. 2. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Ze světa | 2 komentáře

Tagy: Alice, Blu-ray, film, Jan Švankmajer, Něco z Alenky, recenze

Něco z Alenky (1988) (Blu-ray)

Filmy Markéta Lazarová, Hoří, má panenko a Limonádový Joe (i když ten jen z části) sice ukázaly, že český zlatý fond má i na Blu-ray budoucnost, avšak nabídka tuzemských klasik je ve vysokém rozlišení stále více než mizerná. A nic na tom nezmění ani letošní rok, kdy se dočkáme zrestaurované verze Všech dobrých rodáků.

Co s tím? Poněkud překvapivě stačí sem tam zalovit v zahraničí, kde české filmy mnohdy vychází bez velké reklamy a člověk proto musí mít buď trochu štěstí nebo dolovat sekce e-shopů více než trpaslíci dolní štoly. Platí to například i pro titul, jehož recenzi právě čtete: Švankmajerovu surrealistickou hříčku Něco z Alenky (Blu-ray můžete koupit například na britském Amazonu), která i přes spartánské podmínky výroby výrazně převyšuje kupříkladu poslední disneyovskou verzi s ksichtícím se Johnny Deppem.

Švankmajerův film je na rozdíl od Burtonovy zakázky výrazně temnější, bizarnější, hravější a přes drobné odchylky i přesnější adaptací. Převážně díky podchycení Carrolovy imaginace, která jakoby si se Švankmajerovou podávala s radostí ruce.

Něco z Alenky (1988) Něco z Alenky (1988) Něco z Alenky (1988) Něco z Alenky (1988)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

V Něčem z Alenky není prostor pro veselé blbnutí, roztomilé postavičky, ani humorná pauzy. Alenčino objevování hloubky králičí nory je mrazivé, špinavé a mnohdy si vyloženě tyká s hororovou atmosférou, připomínající naše nejhorší noční můry.

Sny a podvědomí jsou ostatně hlavními tématy filmu, neboť kde jinde se mohou tvořit natolik zneklidňující obrazy, než v podvědomí a snové realitě, která – pokud máte trochu přehled v psychologii – do značné míry deformuje realitu každodenní a pokřiveně reflektuje nás samotné.

Na to ostatně sám režisér naráží nejen v úvodu („Zavřete oči, nebo nic neuvidíte!“), ale i závěru v Alenčině pokoji, jenž dává za putováním ve světě rozkládajících se králíků, setnutých hlav a zmenšovacích lektvarů téměř až filosofickou tečku o relativitě dětské nevinnosti.

Něco z Alenky (1988) Něco z Alenky (1988) Něco z Alenky (1988) Něco z Alenky (1988)

Ano, Švankmajerova variace Carrolova díla není divácky nejvstřícnější, když svým pomalým tempem odráží paradox krátké délky spánku v porovnání s pocitem nekonečnosti snu a nebojí se ani poněkud otravného kombinování literárních a filmových prvků („Setněte mu hlavu,“ řekla královna.).

Avšak pokud máte rádi alternativní, nápadité filmy, nehledáte jen kulisu pro vypnutí mozku a nebojíte se surrealismu, který dle vlastních zkušeností nesedí každému, je pro vás Něco z Alenky jasnou povinností.

Už jen kvůli té precizní stop-motion animaci, jež je podobně geniální, jako ta z dílny Raye Harryhausena. Až Švankmajer zemře, tihle dva budou hrát v nebíčku mariáš.

Technické provedení

Pokud máte se Švankmajerovými filmy zkušenosti, určitě víte, že jde s výjimkou animovaných sekvencí málokdy o vizuální zážitek.

Něco z Alenky však příjemně překvapuje svou obrazovou působivostí. Poměr stran 4:3 sice neznalé zamrzí (jde o důsledek výchozího materiálu), ale ostrost je povětšinou vysoká, a tudíž je pro divácké oko připravené slušné množství detailů. A to jak v případě ošacení, loutek a obličejů, tak prostoru.

Kvalitní je rovněž i podání barev, které útočí nádhernou sytostí (králíkův rudý kabátek, zelená tráva) i přirozenými tělovkami.

Problematický je naopak kontrast, jenž je mizerný hlavně ve slabě nasvícených scénách (animace, jimž se dostalo největší péče, vypadají fantasticky), které tím pádem výrazně hůře kreslí ve stínech a mají potíže s adekvátním podání černé, jež se především v úvodu barví do nepříjemně vyhlížející zeleno-modré. Nepřekvapivý je přitom i výskyt výraznějšího zrna, které ovšem ruší výrazně méně než velice nápadné známky komprese.

Něco z Alenky (1988) Něco z Alenky (1988) Něco z Alenky (1988) Něco z Alenky (1988)

Ohledně zvukové stopy není moc co dodávat. Dvoukanálové PCMko nikoho ze židle nevytrhne, avšak svou práci odvede spolehlivě bez jakýchkoliv výkyvů. Kromě anglického dabingu (a anglických titulků) si navíc můžete pustit i český originál, za což patří Britům velký dík.

Bonusy

Bonusová výbava je v případě Alenky chabá v oblasti informační hodnoty, pokud si však rádi doplňujete filmové znalosti a hodnocení na nejrůznějších databázích, určitě vám sestava alternativních adaptací udělá radost.

Jako první je ve výběru úplně první verze z počátku století (1903), jež se snaží veškerý děj stlačit do 9 minut. Logicky tak dostaly prostor pouze „highlighty“, přičemž pozadí příběhu je odvyprávěno doprovodným textem. Film není vůbec špatný, ačkoliv pokud neholdujete němým zpracováním, budete zřejmě zívat dřív, než se Alenka konečně probudí.

Něco z Alenky (1988) Něco z Alenky (1988) Něco z Alenky (1988) Něco z Alenky (1988)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Následně se můžete podívat na osmiminutový instruktážní film Alice in Label Land, jenž vás v 8 minutách provede pravidly pro označování obalů potravin. A ano, něco bizarnějšího jste dost možná ještě neviděli. I když jen do chvíle, než se dostanete k dvojici hudebních klipů od bratrského dua Quayů, které jsou rozhodně působivé, smysl se v nich ale hledá poměrně těžko. Alespoň že atmosféra funguje na jedničku.

Pro poslední bonusový kousek je potřeba vyměnit Blu-ray disk za přiložené DVD, na němž kromě zmíněných bonusů najdete i jeden němý kus navíc. Jmenuje se Elsie and the Brown Bunny a jedná se o další němou etudu, která stojí za pozornost.

A pokud si rádi i počtete, můžete prolistovat solidní booklet, v němž vyjma anglické recenze najdete i rozhovor s režisérem, životopis a ještě menší rozbor Švankmajerova díla.

Tudíž doufám, že máte jako správní patrioti již dávno objednáno.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Něco z Alenky (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 17. Únor 2013 - 21:02

Obrázek uživatele Anonym

http://svankmajerjan.cz/…vni-kolekce/

Nově zdigitalizované všechny celovečerní filmy Jana Švankmajera. Sice na DVD (pal), ale skvělá práce! www.athanor.cz -) Eshop

Re: Něco z Alenky (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 7. Září 2014 - 21:05

Obrázek uživatele Anonym

Něco z Alenky je naprosto brilantní film, tohle je moc záslužný počin.