Nebezpečná rychlost (Blu-ray recenze)

vydáno 10. 10. 2011 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 2 komentáře

Tagy: BluRayEdice.cz, film, Nebezpečná rychlost, recenze

Nebezpečná rychlost (Exit Speed, 2008) (Blu-ray)

Blu-ray edice se po vydatné náloži více či méně vydařených dramat vrací k akčnímu žánru, a to rovnou snímkem, jehož distribuční název evokuje nestárnoucí klasiku devadesátých let.

Avšak zatímco Nebezpečná rychlost klame svým explozivním obalem a rámcově podobnou zápletkou s peckou s Keanu Reevesem, ve výsledku jde o zcela jiný, a bohužel i výrazně horší film.

Úvod je ještě docela slibný, když polonahá sexy brunetka prchá před vojenským soudem a během útěku nastoupí do autobusu, který – shodou náhod – záhy napadne gang motorkářů s brokovnicemi a dalšími hračkami, s nimiž se dají stěny malovat na rudo.

Jenže brzy na to se autobus zastaví, cestující vylezou ven a místo dynamické adrenalinové jízdy začíná boj o holé přežití, rámovaný dialogy ze čtvrté cenové skupiny.

Ozvěny mrtvých (The Beacon, 2009) Ozvěny mrtvých (The Beacon, 2009) Ozvěny mrtvých (The Beacon, 2009) Ozvěny mrtvých (The Beacon, 2009)

Což samo o sobě nemusí být na škodu, obvlášť jsou-li dialogy typu „je to zpěvák, nemůžeme ho tu nechat“ tak krásně dekadentní, že si film začnete okamžitě pobaveně užívat. Problém je ovšem v tom, že se tvůrci nedokáží za celou stopáž rozhodnout, co chtějí vlastně natočit, anebo ještě hůř, neuvědomují si, že točí velmi lacinou nápodobu, která není moc chytrá, a proto by se raději neměla brát vážně.

Recenze se zabývá diskem z tzv. Blu-ray edice. Tato na českém trhu nová distribuce se zaměřuje na zpravidla levnější produkci.

Filmy jsou na discích s kompletní českou podporou a ve Full HD, leč bez bonusové výbavy. Díky tomu je možné srazit ceny na neuvěřitelných 199 Kč.

A právě tady je největší kámen úrazu, na nějž Nebezpečná rychlost v podstatě dojíždí. Celý film je totiž koncipován, jakoby se jednalo o společenskou studii, do jejíhož středu postavíte hrstku různorodých postav (uprchlík, matka od rodiny atd.) a proti nim pošlete anonymní nebezpečí, na které musí reagovat.

Anonymním nebezpečím jsou přitom právě motorkáři, o nichž se až do konce filmu nic nedozvíte, a mají proto sloužit jako levná verze katalyzátoru (Roland Emmerich by použil lavinu, nebo rovnou destrukci planety), skrze nějž se máte dozvědět, co všechno jsou lidé ochotni udělat kvůli přežití.

Ozvěny mrtvých (The Beacon, 2009) Ozvěny mrtvých (The Beacon, 2009) Ozvěny mrtvých (The Beacon, 2009) Ozvěny mrtvých (The Beacon, 2009)

Zajímavý nápad, jenž se ale v případě Nebezpečné rychlosti velmi rychle míjí účinkem i proto, že zmíněná nerozhodnost tvůrců nakonec sklouzne k čistému adorování násilí, když posádka autobusu zabíjí s výskotem „a máš to, hajzle, ha ha ha“, přičemž ani náznakem nenese stopy traumatu z likvidování jiných lidských bytostí.

Během sledování si nelze nevzpomenout na Strašáky s Dustinem Hoffmanem (podstatně horší remake nás čeká brzy v kinech), od nichž Nebezpečná rychlost vydatně opisuje, aniž by však kdokoliv od scenáristy po režiséra měl jen ždibec talentu, jímž oplýval westernový klasik Sam Peckinpah.

Nebezpečná rychlost si tak sice pohrává s podobným tématem lidského násilí v důsledku okolností, avšak pojímá ho ideologicky úplně špatně a ani po stránce napětí, atmosféry a akčních scén nejde o žádné terno. Napětí je totiž v podstatě nepřítomné, neboť není komu fandit (hrdinové nejsou dostatečně vykreslení, sympatičtí a ještě se chovají jako po lobotomii), atmosféru z jedné papundeklové garáže a pár barelů s naftou rovněž nevykřešete a akce se v podstatě omezuje na pár výstřelů z brokovnice, protože na náboje nebyly peníze a většina rozpočtu padla na explozi motorového člunu v první dvacetiminutovce.

Ozvěny mrtvých (The Beacon, 2009) Ozvěny mrtvých (The Beacon, 2009) Ozvěny mrtvých (The Beacon, 2009) Ozvěny mrtvých (The Beacon, 2009)

Sečteno a podtrženo: Pokud hledáte zábavu na páteční večer, snadno najdete film, u něhož se budete bavit podstatně víc, aniž by stihl urážet vaši inteligenci a morální hodnoty. Pakliže však patříte mezi fanoušky posledních hitů obtloustlého Stevena Seagala, máte sklony k nakoukávání podřadných kusů kinematografie nebo rádi pořádáte divoké víkendové párty s více než velkým množstvím alkoholu. Mohla by být Nebezpečná rychlost ideálním společníkem na příjemně strávený večer. Tolik nechtěně vtipných hlášek a ochotnických herců totiž uvidíte málokde.

Technické provedení

Blu-ray edice již několikrát předvedla, že i levný disk může mít velmi slušnou technickou kvalitu. Bohužel to není případ Nebezpečné rychlosti, která nabízí horší kvalitu, než jakou nás často oblažují televizní kanály.

Pojmy jako dokonalá ostrost, kresba a kontrast si rovnou škrtněte ze seznamu. Nebezpečná rychlost je permanentně rozostřená, kvůli čemuž lze jen těžko počítat s kvalitním vykreslením textur a detailů. Tmavší scény obsahují kromě přirozeného zrna hodně nepříjemný šum. A náznaky černé (jedná se spíš o tmavě šedou) tíhnou k zbarvování do modra a zelené, přičemž o stínokresbě nemůže být řeč.

TIP: V našem Blu-ray profilu najdete desítky FullHD screenshotů v PNG a podrobné technické informace o disku

Kontrast je vyloženě průměrný. Podání barev zaostává za očekáváním, když jsou kupříkladu červená auta růžová a tráva svítí radioaktivní zelení. A tělovky mají tendenci sklouzávat k lehké narůžovělosti.

Připočtěte si k tomu drobné známky komprese a je jasné, že kdovíjaký vizuální zážitek čekat nelze.

Ozvěny mrtvých (The Beacon, 2009) Ozvěny mrtvých (The Beacon, 2009) Ozvěny mrtvých (The Beacon, 2009) Ozvěny mrtvých (The Beacon, 2009)

Zvukově si disk zas tak špatně nevede. Přítomnost pouhého Dolby Digital 5.1 sice zamrzí, ale anglická stopa je čistá, výrazná a mezi kanály i nečekaně dobře rozprostřená. Kdežto dabing trochu nepochopitelně klade větší důraz na zadní kanály, které jsou mnohdy výraznější než central.

P.S.: Na disku jsou špatně časované české titulky, jejichž zpoždění dosahuje hodnoty až čtyř vteřin.

P.P.S: Bonusy jako obvykle nejsou.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Nebezpečná rychlost (Blu-ray recenze)

Vložil Anonym (bez ověření), 11. Říjen 2011 - 11:11

Obrázek uživatele Anonym

A ja uz doufal,dle nazvu,ze klasika konecne vyjde. A co to?I na BD se daji spatne synchronizovat titulky?To vidim poprvy.

Re: Nebezpečná rychlost (Blu-ray recenze)

Vložil Psema (bez ověření), 11. Říjen 2011 - 14:41

Obrázek uživatele Psema

Klasika už před časem vyšla. Běžně k sehnání za 449,–. Bonusy: Dva audiokomentáře.