Názorné porovnání DVD a obrazu s vysokým rozlišením

vydáno 10. 4. 2007 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Extra HD | téma Filmy

Tagy: 1080p, DVD, film, Full HD, HDTV, obrazová kvalita, Pán Prstenů

LOTR:FOTR - DVD verze

LOTR:FOTR – DVD verze

LOTR:FOTR - HD verze

LOTR:FOTR – HD verze

Filmy s vysokým rozlišením mají oproti filmům na DVD (minimálně) jednu výhodu, plynoucí už se samotného názvu – vyšší rozlišení obrazu. Je přitom samozřejmě jedno, jestli se jedná o filmy na Blu-ray, nebo HD DVD. Větší rozlišení znamená v ideálním případě (kvalitní transfer a zejména kvalitní zobrazovací zařízení) více detailů a ostrosti, subjektivně prostě „lepší“ a věrnější obraz. Stojí ale tato tolik vyzdvihovaná vlastnost za investici do drahého přehrávače a dalších komponent? Je onen kvalitativní rozdíl opravdu tak markantní, nebo je to jen další z dobře promyšlených marketingových tahů výrobců spotřební elektroniky?

V tomto pečlivě připraveném obrazovém srovnání se lze přesvědčit na vlastní oči. Anglicky psaný úvodní text popisuje způsob získání jednotlivých snímků z DVD i HD verze filmu Pán Prstenů: Společenstvo Prstenu a pak už následuje výmluvná prezentace: přes obrázky stačí přejet myší, změní se ze snímku z DVD na snímek z HD verze. V tomto případě jsou HD snímky samozřejmě zmenšené ze své původní velikosti (1920×1080) na velikost DVD snímku (852×480), po kliknutí na obrázek se snímky postupně zobrazí v plném rozlišení.

Rozdíl myslím netřeba komentovat – i přes tento vcelku primitivní a nedokonalý způsob srovnání je jasně vidět obrovský rozdíl mezi oběma technologiemi. Po shlédnutí jediného filmu ve vysokém rozlišení na kvalitní aparatuře pak už není možné diskutovat vůbec o ničem.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře