Na Blu-ray se z rozlišení 6K zrodí hvězda

vydáno 5. 3. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 1 komentář

Tagy: 1080p, 4K, 6K, 8K, A Star Is Born, Baraka, Baraka - Odysea země, Blu-ray, Čaroděj ze země Oz, film, Full HD, Oscar, The Wizard of Oz, VHS, Warner Bros., Zrodila se hvězda

Zrodila se hvězda (A Star Is Born, 1954)

Dramatický muzikál plný skvělých hudebních čísel, silných melodií a kvalitních hereckých výkonů. Návrat okouzlující Judy Garland na filmové plátno. Šest nominací na Oscara. Jeden z 1001 filmů, které musíte vidět, než umřete. To všechno a ještě mnohem víc představuje snímek Zrodila se hvězda (A Star Is Born, FDb.cz) slavného režiséra George Cukora.

Tříhodinová exhibice patří mezi zlatý fond světových muzikálů a jen samotný soundtrack (Ira Gershwin, Harold Arlen) se od roku 1954, kdy film vznikl, dočkal čtyř postupně revidovaných vydání. Studio Warner si je moc dobře vědomo cennosti tohoto díla, proto se v rámci přípravy Blu-ray vydání rozhodlo přistoupit k zatím málo vídanému kroku: Kompletní mastering v rozlišení 6K.

Této výsady, která výrazným způsobem přispívá k výsledné podobě filmu v rozlišení 1080p, se zatím dostalo v podstatě jen dvěma filmům (pokud víte o dalších, dejte vědět v diskusi pod článkem). Důvodem je samozřejmě obrovská finanční a zejména časová náročnost.

Zatímco geniální „dokument“ Baraka (recenze) se z původního 70 mm pásu dočkal zpracování dokonce v rozlišení 8K (8192 bodů na šířku, Full HD má „pouhých“ 1920 bodů), pohádkový muzikál Čaroděj ze země Oz, mimochodem také s rozkošnou Judy Garland, byl po naskenování do 8K dále remasterován ve čtvrtinovém 4K.

Zrodila se hvězda tedy bude prvním snímkem, který byl zpracován v rozlišení 6K od začátku do konce, tedy od naskenování přes restaurování až po finální mastering. Studio Warner slibuje ultimátní výslednou kvalitu, čistý a jasný obraz, syté barvy a naprostou dokonale „opravené“ původně poškozené části filmu. Prostě poklad jak má být.

Zrodila se hvězda (A Star Is Born, 1954)

Na Blu-ray Hvězda vyjde v regionu A (USA) 22. června, a to v takzvané verzi 1983. Právě v tomto roce totiž pod dohledem historiků vznikla verze, doplněná o dříve chybějící záběry; následně byla s konečnou délkou 176 minut znovu uvedena do kin a poprvé také na domácí video (VHS). Součástí dvoudiskové Blu-ray Deluxe Special Edition bude čtyřicetistránková plnobarevná publikace a velké množství bonusů včetně samostatných audio stop.

Dobrou zprávou je, že studio Warner svá Blu-ray vydání zásadně regionálně nekóduje, americké vydání tohoto skvostu si tedy budeme moct přehrávat i u nás v regionu B. Špatná zpráva se jako obvykle týká české jazykové výbavy – ta se na americkém vydání s největší pravděpodobností nebude nacházet a ti, kteří ji vyžadují, si budou muset počkat na některou z evropských edicí. Ani tam ale samozřejmě čeština není nikdy jistá.

Zrodila se hvězda / A Star Is Born (1954)

Zpěvačka Ester (Judy Garland) se seznámí s hvězdou Hollywoodu Normanem (James Mason). Ten jí slíbí, že zařídí setkání s lidmi, kteří jí pomůžou stát se slavnou, a skutečně se mu to povede. Ester a Norman se do sebe zamilují a posléze se vezmou.

Norman však holduje alkoholu, což zničí jeho kariéru. Začíná žít ve stínu své ženy, dostane se i před soud. Ester ho však velice miluje a snaží se mu všemožně pomoct, nic však nezabírá. Norman při nehodě umírá, Ester je zničená a uzavírá se do sebe. Teprve až na naléhání přítele se odhodlá znovu vystoupit.

Film je zajímavým náhledem na to, co s člověkem může způsobit sláva a novináři.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

eUmBDjaTYU

Vložil pharmacy industry (bez ověření), 18. Říjen 2014 - 0:54

Obrázek uživatele pharmacy industry

Back in school, I'm doing so much learning.