mp3HD - nový bezeztrátový audio formát

vydáno 26. 3. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Hi-Fi audio | 2 komentáře

Tagy: ALAC, Apple, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, DVD-Audio, FLAC, Fraunhofer Institute, MLP, Monkey's Audio, MP3, mp3HD, MPEG-1 Layer 3, Packed PCM, PPCM, Thomson

mp3HD - logo

Společnost Thomson uvedla nový kompresní formát pro digitální audio data, nazvaný mp3HD. Je zpětně kompatibilní s notoricky známým formátem MP3 a je bezeztrátový, z původního signálu tedy dokáže zrekonstruovat kompletní původní data.

Formát MP3 (MPEG-1 Layer 3) byl vyvinut na začátku devadesátých let Fraunhoferovým Institutem ve spolupráci se společností Thomson. Díky svému výbornému kompresnímu poměru (až 1:12) se velmi rychle prosadil jako formát pro distribuci audio dat přes tehdy nepříliš rychlý internet, snadná mikroprocesorová implementace mu zase zajistila pevnou pozici v kapesních i stolních přehrávačích. Jedná se ovšem o formát ztrátový, originální data tedy z komprimovaného souboru nelze už nikdy získat.

Dnes, kdy se rychlost běžné internetové přípojky pohybuje (už i u nás…) v broadband měřítku a terabajtové kapacity pevných disků dovolují zapomenout na jakékoliv problémy s nedostatkem prostoru, přestává být nutnost co nejmenších multimediálních souborů podstatná. MP3 soubory s maximálním datovým tokem sice poskytují znatelně lepší kvalitu výsledného zvuku, stále ovšem platí, že originálu v poměru 1:1 nelze dosáhnout.

Právě proto začaly už před časem vznikat bezeztrátové audio formáty, které sice dosahují podstatně nižšího kompresního poměru (kolem 1:2), ale jejich „rozbalením“ lze získat původní signál v nezměněné podobě. Mezi nejznámější platí FLAC (Free Lossless Audio Codec, velmi oblíbený u internetových Aucio CD ripů), MLP (Meridian Lossless Packing alias Packed PCM / PPCM, používá se na DVD-Audio discích), ALAC (Apple Lossless Audio Codec společnosti Apple Inc.) nebo Monkey's Audio. Vlastnosti, principy i výsledky všech těchto formátů jsou v zásadě podobné, stejně jako problematická hardwarová implementace.

Thomson - logo

Nový bezeztrátový formát mp3HD společnosti Thomson je oproti tomu kompatibilní s MP3, soubory lze tedy bez problémů přehrát ve všech stávajících softwarových i hardwarových přehrávačích – samozřejmě pouze jakési ztrátové „jádro“, které soubory vedle bezeztrátové varianty také obsahují. Datová velikost nahrávky v délce čtyř minut se v případě mp3HD pohybuje přibližně mezi 14 – 26 MB podle použitého bitrate (500 – 900 kbps), což není vůbec špatné.

K dispozici je už jak volně použitelný enkodér (řádková utilita pro Windows i Linux), tak plugin do multimediálního přehrávače WinAmp. Další softwarová podpora by měla brzo následovat, snad se časem dočkáme i nativní podpory v hardwarových přehrávačích. Šanci na masový úspěch má mp3HD zhruba stejnou, jako ostatní bezeztrátové audio formáty, tedy zatím nepříliš velkou. Kvalitní audio totiž zajímá jen stále se tenčící skupinu opravdových audiofilů a ti se často zaměřují spíš na „poctivé“ analogové technologie.

A proč vůbec mp3HD? Odpověď je nasnadě: Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio – oba tyto formáty, které bezprostředně souvisejí s HD obrazem, jsou bezeztrátové a přídomkem „HD“ (jehož přínos nemusí být u audio signálu tak zřejmý, jako u videa) se snaží naznačit maximální věrnost originálu. To je vlastně i směr, kterým se ubírají samotné Blu-ray disky – zprostředkovat filmový zážitek v podobě co nejvíce podobné reálnému zážitku.

Také proto se na HDmag.cz o mp3HD vlastně zmiňujeme.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: mp3HD - nový bezeztrátový audio formát

Vložil DTS-HD Master Audio (bez ověření), 27. Březen 2009 - 10:54

Obrázek uživatele DTS-HD Master Audio

Dovoluji si nesouhlasit, MP3HD je slepá ulička stejně jako v případě MP3 PRO, rozhodně bych tomuto formátu nedával stejné naděje jako FLACu nebo APU, řekl bych, že se neprosadí ani více než WAVPack, všechny tyto formáty se dají najít i u kapesních přístrojů a nemyslím si, že by se výrobci hnali platit Thompsonu další licenční poplatky.

Re: mp3HD - nový bezeztrátový audio formát

Vložil d.f.h, 27. Březen 2009 - 12:11

Obrázek uživatele d.f.h

V pořádku, prosor pro diskusi je otevřen a já jsem rád, že někdo projevil svůj názor.

Ono to v podstatě bude nejvíc záležet na tom, jak se Thomson k licencím mp3HD postaví. V případě MP3 jich prodal řádově šest set, což není špatné číslo. Pokud například držitelům MP3 licence nabídne dobré podmínky pro zakoupení licence mp3HD, nemuselo by to být až zas tak zlé.