Momitsu BDP-899 - první region free Blu-ray přehrávač?

vydáno 7. 4. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Přehrávače, Ze světa

Tagy: 20th Century Fox, BD-Live, bitstream, Blu-ray, BonusView, Deep Colour, DivX, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, DVD, HDMI, JPG, Kogan, Momitsu, MP3, MPEG-4, NTSC, PAL, přehrávač, region free, upscaling, WMV9, XviD

Momitsu Technology Inc. - logo

Čínská polečnost Momitsu Technology Inc., vyrábějící nejrůznější elektroniku, představila první Blu-ray přehrávač na světě, schopný přehrát Blu-ray a DVD disky ze všech regionů. Proč ten otazník za nadpisem článku? To si necháme na závěr, teď se pojďme podívat na model BDP-899, který by mohl vytáhnout trn z paty stovkám tisíc (ne)spokojených zájemců o technologie vysokého rozlišení.

Nenápadný přehrávač, dělající svým plastovým vzhledem čest „zvučné“ značce, dokáže slušně klamat tělem. Ačkoliv disponuje jen naprosto nezbytným minimem konektorů a kvalita použitých obvodů je diskutabilní, poskytuje v podstatě všechno, co si může majitel HD audio a video sestavy přát: díky HDMI 1.3 zvládne Deep Color, zvukové stopy Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio dokáže poslat ven jako bitstream, Dolby TrueHD by pak měl podle všeho dokázat i interně dekódovat. Upscaling DVD až na rozlišení 1080p je samozřejmostí.

Přítomnost ethernetového konektoru RJ-45 značí schopnost připojení k internetu, z čehož plyne podpora BD-Live (Blu-ray profil 2.0) a tím pádem i BonusView (obraz v obraze, Blu-ray profil 1.1). USB konektor na čelním panelu slouží zřejmě k připojení externí flash paměti pro ukládání stažených dat a zcela určitě přes něj půjdou přehrávat i podporované multimediální soubory: DivX/Xvid, MPEG-1, MPEG-2 , MPEG-4 (HD) a WMV9 video, MP3 audio a JPEG, BMP, PNG, TIFF, JPEG2000 a GIF obrázky.

Region free Blu-ray přehrávač Momitsu BDP-899

A samozřejmě to nejlepší – přehrávač Momitsu BDP-899 dokáže přehrát jak DVD ze všech šesti regionů (PAL i NTSC), tak Blu-ray disky z regionů A, B a C (víc jich naštěstí není). Model se dodává ve stavu „Region 0“, pomocí dálkového ovladače a šestimístných kódů je mezi jednotlivými regiony možné relativně pohodlně přepínat. Není to tedy tak, že by přehrávač sám od sebe přehrál libovolný disk, jeho region je nutné zvolit ručně.

Nicméně je to možné a to je to hlavní! Tím se ale dostáváme k onomu už zmíněnému otazníku. Momitsu BDP-899 totiž samozřejmě není prvním region free Blu-ray přehrávačem na světě, je ale prvním, který se bude do celého světa distribuovat a jeho majitel změnou regionu nepřijde o záruku.

Už nějakou dobu totiž existují online prodejci, kteří dodávají Blu-ray přehrávače renomovaných výrobců (Sony, Pioneer) s modifikovaným firmwarem. Tento zásah sice regionální ochranu úplně odstraňuje nebo ji dovoluje obcházet, zákazník tím ale přichází o záruku výrobce. Pouze v Austrálii je pak dostupný region free přehrávač značky Kogan, mimo toto teritorium ho ale není možné získat.

Region free Blu-ray přehrávač Momitsu BDP-899

Momitsu BDP-899 oproti tomu může získat kdokoliv, a to za celkem snesitelnou částku $350 (cca 7000 korun). Nemá snad ani smysl připomínat, proč vlastně chtít region free Blu-ray přehrávač – i když většina filmových studií na regionální kódování tak nějak kašle, stále jsou tu především tituly 20th Century Fox (a několika dalších), které jsou zamčené.

Nás Evropany to samozřejmě musí mrzet dvojnásob, protože v regionu A (Amerika) často vychází zajímavé tituly, které se k nám do regionu B dostanou až se značným zpožděním nebo vůbec a často jsou také ořezané co do bonusové výbavy. V případě regionálního kódování pak bez region free Blu-ray přehrávače není šance, jak se k těmto titulům dostat.

Doufejme tedy, že model BDP-899 společnosti Momitsu bude jen první vlaštovkou v celém hejnu sice neznačkových, ale o to více funkcemi vybavených multimediálních přehrávačů, které pošlou regionální kódování tam, kam patří.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře