Minority Report - 4K budoucnost na Blu-ray

vydáno 9. 2. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 6 komentářů

Tagy: 4K, A Scanner Darkly, Blade Runner, Blu-ray, film, Impostor, Minority Report, Paramount, Paramount Pictures, Temný obraz, Total Recall

Minority Report (2002)

Dílo spisovatele Philipa K. Dicka se už mnohokrát stalo námětem pro zásadní a často až kultovní sci-fi filmy: Blade Runner, Total Recall, Temný obraz, Impostor… Jistě je není třeba představovat, stejně jako Minority Report (FDb.cz) režiséra Stevena Spielberga. Inteligentní thriller z blízké budoucnosti se teď dočká dokonalého Blu-ray vydání.

Snímek, který se hned po svém uvedení v roce 2002 stal jakousi „novodobou klasikou“ žánru (a mohl se stát i uctívaným kultem, kdyby si Spielberg odpustil svůj trademark – sladký happy end), je ve vysokém rozlišení očekáván velmi dlouho a velmi netrpělivě. První zvěsti o připravovaném Blu-ray vydání se začaly objevovat už v polovině minulého roku, a byly to zprávy velmi pozitivní.

Na přepisu totiž právě tehdy začala pracovat produkční společnost LaserPacific, specializující se na 4K řešení a postprodukci. Negativ Minority Report dostal „do spárů“ nejdříve filmový scanner Nortlight a pak firemní systém Baselight EIGHT, umožňující online barevný grading právě v rozlišení 4K (to vše na pevných základech diskového pole s úctyhodnou kapacitou 96 TB).

Díky tomu mohly být všechny restaurační práce, barevné korekce a úprava filmového zrna prováděny od začátku až do konce v rozlišení 4K (více než čtyřnásobek 1080p rozlišení Blu-ray) bez jakýchkoliv degradujících přepočtů, což se zatím poštěstilo řádově pouze jednotkám naprostých filmových klasik, především studia Warner.

Celého nesmírně náročného procesu se navíc aktivně účastnil kameraman snímku Janusz Kaminski a v rámci supervize i Steven Spielberg, což vše už dopředu naznačuje naprosto dokonalou obrazovou prezentaci vizuálně už tak velmi osobitého díla. Není tedy divu, že se filmoví fanoušci na Blu-ray vydání Minority Report těší jako na druhé Vánoce.

Jejich datum teď bylo konečně stanoveno – v regionu A (USA) vydává Minority Report studio Paramount 20. dubna ve formě dvoudiskové edice nabité bonusy (DTS-HD Master Audio 5.1 je už jakousi samozřejmostí). Kromě množství původních doplňkových materiálů byla u příležitosti tohoto vydání pořízena více než hodina nových HD bonusů, zabývajících se nejen samotným filmem, ale právě i technickou realizací jeho vydání ve vysokém rozlišení.

Minority Report (2002)

Studio Paramount regionálně kóduje jen naprosté minimum své produkce, bohužel se zatím vždy jednalo o zásadní Blu-ray vydání (Statečné srdce, Gladiátor nebo seriál Dexter). Zatím tedy můžeme jen doufat, že podobný osud nepotká i Minority Report, evropské vydání totiž zatím nebylo ohlášeno.

Vzhledem k zásadní povaze snímku se v našem regionu B časem určitě objeví, pak ale zase bude otázkou přítomnost české jazykové podpory ve formě dabingu a/nebo titulků. Doufejme, že si takový prodejně jistě bezproblémový titul tuzemský distributor nenechá ujít a o výbavu se zasadí.

Minority Report (2002)

Píše se rok 2054. Washington D.C. je zbaven kriminality. Budoucnost je světlá. Vina je potrestána dřív, než ke zločinu vůbec dojde. PreKrim, elitní jednotka Ministerstva spravedlnosti, dokáže vraždě zabránit díky třem jasnovidcům, psychotronickým osobnostem, které neomylně určí pachatele. Je to nejmodernější obrana proti zločinu, dokonalý systém.

Velitel jednotky PreKrim John Anderton (Tom Cruise) má dobrý důvod pracovat na této vizi ze všech sil. Jeho motivem je ušetřit tisíce lidí tragédie, jakou sám prožil. Informace od tří médií se nejdříve přenesou na plazmovou obrazovku. John zde analyzuje, co jasnovidci vidí. Nepochybuje o své práci, dokud se sám nestane podezřelým číslo 1.

Pak Johna Andertona jeho vlastní jednotka pod vedením osobního rivala Danny Witwera (Colin Farrell) sleduje na každém kroku…

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Minority Report - 4K budoucnost na Blu-ray

Vložil Wasill (bez ověření), 9. Únor 2010 - 11:27

Obrázek uživatele Wasill

Dicka i Spielbegra mám hodně rád – proto se mi líbilo i Minority Report. Bylo to jedno z mých prvních DVD. Jsem zvědav, jak bude v HD film vypadat. Přeci jen jsou tam jiné barvy než u normálních filmů a zde jsem si poprvé všiml šedivo-zářivé „oblohý“, která je i ve War of the Worlds a v Indym 4. Na Bluray okamžitě pořídím. Doporučuji přečíst si i povídku – je fantastická. Je to spíš pojednání o vině a trestu a happy end tam fakt neni :D

Re: Minority Report - 4K budoucnost na Blu-ray

Vložil Dave (bez ověření), 9. Únor 2010 - 11:44

Obrázek uživatele Dave

Já jsem viděl HD verzi filmu asi před rokem nebo dvěma na nějaké německé satelitní stanici (PRO7 HD?). Detaily a kvalita obrazu byla úplně jinde, než DVD verze filmu. Tak teď přemýšlím zda to vůbec mohla být HD verze filmu? Nebo to byl jen přepočet? Nebo mohla mít televize nějaký lepší zdroj, třeba filmový pásek z kina?

Re: Minority Report - 4K budoucnost na Blu-ray

Vložil d.f.h, 9. Únor 2010 - 16:01

Obrázek uživatele d.f.h

Určitě, zdroje jsou. Takhle z HDTV už je k dispozici Indiana Jones, Pán prstenů a další, nicméně Blu-ray vydání může být při správné přípravě ještě daleko lepší. Viz např. diskuse na našem fóru: http://forum.hdmag.cz/viewtopic.php?…

Re: Minority Report - 4K budoucnost na Blu-ray

Vložil Karbous (bez ověření), 9. Únor 2010 - 14:15

Obrázek uživatele Karbous

Pevně doufám, že se podobné péče dostane i dalším Spielbergovým filmům.

Re: Minority Report - 4K budoucnost na Blu-ray

Vložil d.f.h, 9. Únor 2010 - 16:17

Obrázek uživatele d.f.h

Spielberg s lucasem si dávali na čas i s DVD vydáními, ale nakonec to stálo za to. Necháme je makat a budeme se těšit :-)

Re: Minority Report - 4K budoucnost na Blu-ray

Vložil Richard K (bez ověření), 6. Červen 2010 - 21:39

Obrázek uživatele Richard K

Tak jsem si ho koupil.Kvalita obrazu je výborná až na míru zrnitosti, která vadí hlavně ve středních tónech.Pomáhá snížit ostrost. Zvuk je slušný,ale taky má trochu problém,kdy se jeho charakter „odehrává“ hlavně ve středobasové složce na úkor středů a výšek a tak zní trochu „zahuhlaně“,ale nejde o něco,co by výrazně vadilo.