Miliardy létají vzduchem: Úspěchy Apple, Samsungu, nVidie a dalších v číslech

vydáno 11. 11. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Televizory, Mobilní telefony, Ze světa | 4 komentáře

Tagy: Android, Apple, ASUS, Galaxy Note II, Galaxy SIII, Google, Lenovo, Nexus 7, Nvidia, Panasonic, Samsung, Sharp, Sony, Tegra 3, Toshiba

Chcete vědět, jak se daří velikánům spotřební elektroniky? Jelikož za sebou máme účetní uzávěrky minulých kvartálů, můžeme se na jejich úspěchy a neúspěchy podívat v číslech. Ostatně ta mluví za vše. Takže trocha těch počtů:

  • Výrobce počítačové techniky Lenovo za druhý kvartál hlásí parádní výsledky: $8.7 miliardy v prodejích, podíl na trhu s počítači 15.6% a $206 milionů provozního zisku, což je dosavadní rekord společnosti.
nVidia Tegra 3
  • Rekordní čísla hlásí také nVidia. Za třetí kvartál se může pochlubit příjmem $1.2 miliardy, což je o 15.3% více než v předchozím čtvrtletí a o 12.9% více než ve stejném období minulého roku. Zisk tak narostl na $209.1 milionů. Děkuje za to především úspěchu mobilních čipů Tegra 3, které okupují většinu moderních tabletů včetně Nexusu 7 a Microsoft Surface.
  • V souvislosti s tím je nutno zmínit právě prodeje Nexusu 7. Zatímco Google v těchto ohledech mlčí, samotný výrobce Asus se nedávno nechal slyšet, že se měsíční prodeje tabletu blíží jednomu milionu kusů (v samotném začátku prodeje to přitom byla polovina).
iPad mini
  • Pořád se však nemůže přeměřovat s Apple. To za třetí čtvrtletí hlásí 25 milionů prodaných iPadů, přičemž za první týden prodejů iPadu mini a čtvrtého iPadu prodalo rovnou 3 miliony tabletů, tedy dvojnásobek oproti rekordu stanoveného releasem iPadu s retinou na začátku roku. Přesto na tom není Apple tak, jak by si jeho akcionáři představovali a rozšiřují se obavy, že by společnost mohla být za svým vrcholem. Nedávno cena akcií klesla na pětiměsíční minimum $558 za akcii – minulé září přitom stála rekordních $705.07. Od té doby hodnota společnosti klesla o nemalých $158 miliard. Úspěchů je ale stále hromada, v jiných sférách totiž Apple roste – hlásí 73 000 stálých zaměstnanců a 3 300 na poloviční úvazek, 42 400 jich pak pracuje v kamenných obchodech – dohromady téměř o dvacet tisíc více oproti minulému roku. Ostatně za rok 2012 bylo otevřeno 33 nových obchodů, dohromady už jich je 390. Průměrný zisk na jeden obchod je přitom za rok 2012 $51.5 milionů oproti $43.3 milionům za rok minulý.
  • Daří se také Samsungu. Za první měsíc společnost prodala 3 miliony phabletů Galaxy Note II. Smartphone Galaxy SIII dosáhl milníku 20 milionů prodaných kusů během pouhých sta dnů od začátků prodeje.
  • V souvislosti s tím samozřejmě slaví Andorid. Operační systém nedávno dosáhl na 700 000 nabízených aplikací a uloupl si během třetího kvartálu rovnou 75% trhu (iOS má přitom 14.9%). Ze 181 milionů prodaných smartphonů za toto období jich bylo 136 milionů s Androidem.
Panasonic
  • Panasonicu se snad daří dostat z toho nejhoršího. Sice hlásí klesající prodeje ve sféře s televizemi, za Q2 ale společnost vykazuje $613 milionů provozního zisku.*
  • Z nejhoršího období své historie se pokoušejí oklepat další Japonci: Sony. Společnost minulý rok hlásila ztrátu ohromujících $5.7 miliardy a za předminulý kvartál ztratila dalších $312 milionů. Do plusu se jí Japoncům dostat nepodařilo, ztráty ale klesají – za Q2 společnosti přišla „pouze“ o $198 milionů. To vše poté, co přišlo u Sony o práci přes deset tisíc zaměstnanců. Společnost se v rámci restrukturalizace mimo jiné pokouší zaměřit na mobilní sféru, ostatně za toto čtvrtletí vynesla $3.9 miliardy v tržbách.
  • Kdo je na tom opravdu špatně, je Sharp. Další z „japonských klasiků“ má dlouhodobé potíže a nedávno přiznal, že pokud se nenajdou nějaké kloudné investice, společnost nebude moci dále fungovat. Ostatně za tento rok hlásí ztrátu $5.6 miliardy, což je dvojnásobek oproti už tak dosti negativním předpokladům ze začátku roku.

(V součtu se mimochodem Sony, Sharpu a Panasonicu za poslední dva roky podařilo přijít o neskutečných 20 miliard dolarů)

  • Dobře je na tom Toshiba. Za poslední čtvrtletí hlásí $17.8 miliard v tržbách, díky kterým společnost dosáhla zisku $722 milionů.

Kolik jste za posledí čtvrtletí vydělali vy? :-)

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Miliardy létají vzduchem: Úspěchy Apple, Samsungu, ...

Vložil CainPullo (bez ověření), 11. Listopad 2012 - 19:01

Obrázek uživatele CainPullo

Nvidia: 61 procent ze zisku vydělaly grafické karty do desktopu a notebooků. Tegra se na číslech podílí pouze 20 procenty, stejně jako 19 procent patří „profi“ grafikám. Nejdůležitějším produktem Nvidie tedy stále jsou grafické karty, zejména ty pro hráče. zdroj: http://pctuning.tyden.cz/…e-dalsi-rust

Re: Miliardy létají vzduchem: Úspěchy Apple, Samsungu, ...

Vložil st39.6, 12. Listopad 2012 - 21:38

Obrázek uživatele st39.6

ano, ale o vzestup, o nemz se mluvi, se zaslouzily mobilni procesory, nikoli graficke karty

Re: Miliardy létají vzduchem: Úspěchy Apple, Samsungu, ...

Vložil Creator (bez ověření), 11. Listopad 2012 - 23:00

Obrázek uživatele Creator

„Smartphone Galaxy SIII dosáhl milníku 100 milionů prodaných kusů během pouhých sta dnů od začátků prodeje.“

Autora přepisujícího zprávičku tohle nepraštilo do očí? Galaxy S III se za 100 dní prodalo 5× méně než je uvedeno v článku. zdroj: http://www.zdnet.com/…-7000003819/

Re: Miliardy létají vzduchem: Úspěchy Apple, Samsungu, ...

Vložil st39.6, 12. Listopad 2012 - 21:35

Obrázek uživatele st39.6

opraveno