Microsoft zviditelňuje HDi na HD DVD přehrávačích a filmech

vydáno 21. 9. 2007 | sekce Novinky | téma Ze světa | 1 komentář

Tagy: HD DVD, HDi, Microsoft, Paramount, Toshiba, Universal, Universal Pictures

Ukázka HDi - obraz v obraze a navigace U-Control

Ukázka HDi – obraz v obraze a navigace U-Control

Ať už je poměr sil mezi Blu-ray a HD DVD jakkoliv (ne)vyvážený, jedno je jisté: HD DVD má oproti Blu-ray zatím jednu podstatnou výhodu, interaktivní technologii HDi. Tento „vynález“, původně nazývaný iHD a pak ještě nějaký čas Advanced Navigation, pochází z dílny samotného Microsoftu a umožňuje HD DVD titulům různé převážně bonusové vymoženosti – například PiP (Picture-in-Picture, obraz v obraze), ovládací menu titulu přes přehrávaný obraz, přístup k bonusovým materiálům na internetu a další.

Blu-ray by měla to samé zajišťovat technologie BD-Java, její implementace do přehrávačů a samotných disků má ale velké zpoždění. Všechny přehrávače, uvedené na trh počínaje říjnem tohoto roku, už by sice měly BD-J zvládat, zatím se ale čeká především na patřičně vybavené disky. Jednu z prvních funkčních ukázek předváděl například Pioneer začátkem září na veletrhu spotřební elektroniky IFA 2007 v Berlíně.

HD DVD tak zatím může s HDi udržovat náskok, což se celkem daří. Například společnost Warner, která vydává všechny svoje tituly v obou konkurenčních HD formátech, uvedla letos v květnu trilogii Matrix pouze na HD DVD právě kvůli absenci použitelné interaktivní technologie v případě Blu-ray. Nejprodávanější HD titul letošního roku, obrazově excelentní adaptace komiksu Franka Millera 300, vyšel sice v obou formátech, ale zatímco Blu-ray vydání obsahuje v podstatě „jen“ film a bonusy, HD DVD nabízí díky lépe implementovaným interaktivním technologiím i takzvanou „Blue Screen Picture-in-Picture“ verzi a také bonusový obsah, dostupný přes web.

HDi - logo

Je tedy logické, že Microsoft hodlá vyzdvihovat přednosti HDi dokud to jde. Za tímto účelem bylo vytvořeno logo, které bude do budoucna umísťováno například na všechny HD DVD přehrávače Toshiba a také na obaly filmů společností Universal a Paramount. Jeho přítomnost bude v případě přehrávačů zaručovat správnou funkci HDi a u titulů upozorňovat na přítomnost interaktivních materiálů, obsahu stáhnutelného z webu (trailery, mobilní vyzvánení atd.) a dalších bonusových materiálů.

Některé přehrávače, například první duální zařízení na trhu LG BH100, si s HDi obsahem neporadí, na příslušné logo tedy nebudou mít nárok.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Microsoft zviditelňuje HDi na HD DVD přehrávačích a filmech

Vložil Martinhamr (bez ověření), 21. Září 2007 - 23:17

Vždyˇˇt to říkám,duální přehrávač je v dnešní době nutností.