Microsoft představil vlastní tablet. Jmenuje se Surface

vydáno 19. 6. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma IT a software | 2 komentáře

Tagy: Android, Intel, Intel Core i5, iOS, Ivy Bridge, Microsoft, Microsoft Surface, tablet, Windows 8, Windows 8 Pro, Windows RT

Vlna spekulací dorazila na pobřeží a rozbila se v oficiální oznámení vlastní tabletové řady Microsoftu, která ponese nový operační systém Windows 8. Jmenuje se Microsoft Surface a přináší několik klíčových funkcí a vlastností, které by mohly Microsoft dostat velice rychle do tabletové hry. Zatím jí softwarový gigant prohrává na plné čáře, se Surface by se ale rychle mohl stát konkurentem nejen Androidu, ale dokonce i iPadu.

Surface se bude vyrábět a prodávat ve dvou provedeních za zatím nespecifikované ceny (i když se dá předpokládat, že budou v základních verzích blízko klasické desetitisícové hranici). Jedno s Windows RT poběží na nVidia Tegra 3 a bude se jednat o entry-level tablet (720p displej o 10.6 palcích, 32/64GB, microSD, USB 2.0, HDMI výstup, tloušťka 9.3mm, 676g), druhé by mělo představovat tabletovou špičku s Windows 8 Pro. Pohánět ho bude Intel Core i5 (Ivy Bridge – 22nm, FullHD displej, 64/128GB, microSDXC, USB 3.0, HDMI výstup, 903g).

Microsoft Surface

Oba tablety mají na zadní stěně výklopný podstavec, dají se krom prstů ovládat také stylusem a hlavně: Dá se k nim připojit klávesnice Touch Cover, která – jak už název napovídá – je zároveň obalem. Je tlustá pouhé tři milimetry, ačkoliv obsahuje sedm vrstev technických vychytávek a v podstatě řeší problémy, se kterými se tablety potýkají od nepaměti. Na Surface se dá skvěle psát.

Microsoft tvrdí, že na Surface díky optimalizaci Windows 8 pro dotyk prstem i stylusem a díky přítomnosti klávesnice můžete přesunout veškerou svou produktivitu – ostatně verze s Windows 8 Pro šlape na stejných procesorech jako dnešní ultrabooky, takže Surface nabídne dostatečný výkon. Jestli je to pravda, ukáže až praxe, každopádně už samotná úspěšnost tabletů Asus Transformer napovídá, že kombinace tabletu a nepřekážející / odjímatelné klávesnice je přesně to, na co trh čekal.

Microsoft Surface

Kdy Microsoft se Surface dorazí na trh, se neví, každopádně by to měl stihnout do konce tohoto roku. Několikaleté manko oproti Androidu a iOSu samozřejmě nebude snadné dohnat, každopádně na tablety s Windows 8 čeká značná část uživatelů, která koupi takového zařízení odkládala.

Microsoft navíc přišel s tabletovými řešeními, která nejsou pouhou odpovědí na současná zařízení, ale přinášejí do hry něco nového. Na to by mohl leckdo slyšet. A ačkoliv si říkáme, že je stylus prakticky mrtvý, úspěšnost Samsungu Galaxy Note napovídá, že by tomu tak být nemuselo. Pro mnohé (grafiky, fotografy, designéry atp.) by navíc mohl znamenat značné usnadnění práce. Rozhodně ho tedy není radno podceňovat. Stejně jako Microsoft. Ačkoliv má nějaké tři roky zpoždění, vítr z plachet mu to nevzalo.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Microsoft představil vlastní tablet. Jmenuje se ...

Vložil heksa (bez ověření), 20. Červen 2012 - 20:26

Obrázek uživatele heksa

nechci prudit ALE… muj nazor je takovy ze je to strasne tluste, bude to i tezke, prichazi to jak bylo receno o 3 roky pozdeji nez konkurence, Windows 8 me vubec neoslovil a predpokladam ze to bude i pekelne predrazene vzhledem k tomu ze uz jen licence W8 bude stat $90 jak bylo nedavno oznameno podle me kdo tablet chtel, tak uz ho ma a ti ostatni cekaji na levne tablety, coz tenhle urcite nebude, takze tech lidi co by chteli tohle nebude nejak extra moc… ALE mozna se mylim :)

Re: Microsoft představil vlastní tablet. Jmenuje se ...

Vložil short ralph lauren (bez ověření), 5. Březen 2013 - 18:40

Obrázek uživatele short ralph lauren

Things are very open and intensely clear explanation of issues. was truly information. Your website is very beneficial. Appreciate your sharing.