Meat Loaf: 3 Bats Live (recenze Blu-ray)

vydáno 1. 5. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: 1080i, Blu-ray, dokument, Dolby Digital, DTS-HD Master Audio, koncert, Meat Loaf, Meat Loaf: 3 Bats Live, MPEG-4 AVC, PCM, Universal Music

Meat Loaf: 3 Bats Live (2007)

Existuje mnoho rockových skupin a zpěváků, kteří se v sedmdesátých letech proslavili a pomohli definovat relativně nový žánr. Jen málo z nich se „dožilo“ jednadvacátého století. Meat Loaf ovšem patří mezi ty, kteří se dočkali svého koncertu na Blu-ray!

Všechno to začalo v roce 1977, kdy vyšlo dnes už legendární koncepční album Bat out of Hell. Na něm se spojil do té doby nepříliš známý zpěvák Meat Loaf se skladatelem a textařem Jimem Steinmanem, který podle jednoho ze svých nerealizovaných divadelních muzikálů doslova stvořil všech sedm skladeb.

Ty se staly nesmrtelnými, stejně jako celé album – do dnešního dne se ho prodalo víc než 43 milionů, získalo několik desítek platinových desek a mimo jiné bylo zařazeno do seznamu pěti set nejlepších alb všech dob podle časopisu Rolling Stone.

Během následujících třiceti let nenatočil Meat Loaf nic, co by rockovou operu Bat out of Hell předčilo. Ve spolupráci s Jimem Steinmanem ale vznikla další dvě „pokračování“ tohoto legendárního alba – Bat out of Hell II: Back into Hell (1993) a Bat out of Hell III: The Monster Is Loose (2006) – z nichž alespoň to první sklidilo značný úspěch, především díky baladě I'd Do Anything for Love (But I Won't Do That).

Právě díky existenci kvalitní provázané trilogie, což je v hudebním světě nepříliš obvyklý jev, mohlo v roce 2007 dojít k unikátnímu světovému turné Seize the Night. Záznam desátého vystoupení v ontarijském Londonu tvoří hlavní část obsahu Blu-ray disku Meat Loaf: 3 Bats Live, který potěší zejména skalní fanoušky prostorově výrazného umělce. Proč?

Existuje sice hned několik koncertních záznamů, na kterých Meat Loaf za doprovodu například i symfonického orchestru podává víceméně solidní výkon, ale na žádném z nich mu při tom nebylo 59 let. Stárnutí je ta nejhorší „nemoc“ a když se přidá ještě vrozená nadváha a zhoršující se cukrovka, je až obdivuhodné, že Meat Loaf dokáže celou stopadesátiminutovou show vůbec přežít.

Meat Loaf: 3 Bats Live (2007) Meat Loaf: 3 Bats Live (2007) Meat Loaf: 3 Bats Live (2007) Meat Loaf: 3 Bats Live (2007)

Skladby ze všech tří „netopýřích“ alb jsou sice vhodně zaranžovány, doplněny skvělými sólovými výkony hudebníků i velmi pohledným doprovodným „křovím“, atmosféra mezi diváky je nadšená a přátelská, ale samotný Meat Loaf budí mírně rozpačitý dojem. A nejedná se ani tak o paruku, kterou hned v první skladbě dokáže docela slušně šokovat.

Jistě, po třiceti letech od původní nahrávky asi nikdo nečeká, že umělec bude schopný interpretovat skladbu stejně kvalitně, hlasový rozsah časem klesá a snižuje se také schopnost intonovat, Meat Loaf se ale občas nechytá skutečně vůbec a dojem musí sborově napravovat ostatní. Mikrofon před sebou mají pro jistotu všichni.

Na druhou stranu je nutné říct, že zhruba od poloviny stopáže koncertu dojde k výraznému zlepšení a dočkáme se dvou vrcholů večera – těmi jsou desetiminutová skladba Bat out of Hell ze stejnojmenného alba a balada It's All Coming Back to Me Now, kterou si s Meat Loafem na pódiu vystřihne zpěvačka Marion Raven, stejně jako na posledním albu celé trilogie.

TIP: Koncert Meat Loaf: 3 Bats Live u nás na Blu-ray zatím nevyšel. Bez české jazykové podpory ho ale můžete zakoupit kdekoliv na světě, disk není regionálně chráněn.

Technické provedení

Záznam byl pořízen několika HD kamerami v kryté koncertní hale s typickým efektním pódiovým osvětlením a efekty. Rozlišení 1080i vzhledem k charakteru produkce příliš nevadí, interpretace prokládaného obrazu ale může na různých typech a modelech televizorů výrazně diferencovat (rozuměj při nekvalitním algoritmu se na to nedá dívat).

Ačkoliv poměrně stísněné pódiové podmínky nedovolují žádnou extra kreativní práci s kamerou kromě přepínání jednotlivých stanovišť, detailu na sólisty a nějakého toho „výletu“ do publika, výsledný dojem je velmi příjemný. Při stmívání mezi některými skladbami lze zaregistrovat zvýšený obrazový šum, to je ale pochopitelné a snesitelné.

Meat Loaf: 3 Bats Live (2007) Meat Loaf: 3 Bats Live (2007) Meat Loaf: 3 Bats Live (2007) Meat Loaf: 3 Bats Live (2007)

Zvuk pak slušnou obrazovou stránku bez problémů předčí. K dispozici jsou stopy ve formátu DTS-HD Master Audio 5.1, Dolby Digital 5.1 a PCM 2.0, takže si vybere skutečně každý. Rozdíly mezi oběma prostorovými stopami se samozřejmě plně projeví jen při audio výbavě vyšší cenové hladiny, dvoukanálové PCM zase ocení majitelé kvalitní stereo sestavy.

Vzhledem k tomu, že se hudebně jedná o starý dobrý rakenról, je paleta nástrojů klasická – bicí, klavír, saxofon, basová a elektrická kytara. Všechny formáty odvádějí v rámci svých technických možností skvělou práci: složky celkového zvuku jsou dobře čitelné včetně vokálů, subwoofer navodí patřičnou dynamiku a prostorový zvuk zase dojem přítomnosti na skutečném živém koncertu.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejší databázi Blu-ray filmů na stránce s detailem tohoto koncertu: Meat Loaf: 3 Bats Live.

Bonusy

Komu by nestačil více než dvouhodinový koncert, může se pustit do sledování celovečerního HD dokumentu Meat Loaf: In Search of Paradise. Ten vznikl v produkci televizního kanálu Voom HD a zachycuje přípravu celého turné Seize the Night, několik prvních koncertů, prokládá tyto nové materiály archivními záběry a připomíná některé nepříliš známé skutečnosti.

Jeho celkové vyznění je ovšem trochu depresivní – Meat Loaf totiž v polovině evropské části přerušil koncert a přímo na pódiu oznámil, že nedokáže dál pokračovat a po třiceti letech odchází ze showbusinessu. Dokument ho zachycuje bezprostředně poté, ležícího v zákulisí s kyslíkovou maskou na obličeji. Zbytek turné byl zrušen bez náhrady.

Meat Loaf: 3 Bats Live (2007) Meat Loaf: 3 Bats Live (2007) Meat Loaf: 3 Bats Live (2007) Meat Loaf: 3 Bats Live (2007)

Bonusovou sekci dále tvoří tři videoklipy (It's All Coming Back to Me, Cry Over Me a animovaný The Monster is Loose) a desetiminutový dokument Making the Monster o natáčení posledního alba „netopýří trilogie“, vše ve standardním rozlišení.

Verdikt? Obrazově velmi slušný a zvukově dokonalý Blu-ray disk zachycuje s největší pravděpodobností poslední turné hvězdy zvané Meat Loaf, jejíž jas definitivně vyhasíná. Pokud někdo není ochoten tolerovat časté hlasové kiksy a chce své oblíbené skladby slyšet v nejlepším možném provedení, bude muset sáhnout po studiových albech. My ostatní ale budeme tuto „patinu“ brát jako přirozený důsledek působení času, nijak nebránící kvalitnímu a místy silně nostalgickému hudebnímu zážitku.

DVDobchod.cz - logo

Blu-ray koncert Meat Loaf: 3 Bats Live k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře