Maturitní ples (recenze Blu-ray)

vydáno 26. 5. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: BD-Live, Blu-ray, BonusView, Černé Vánoce, Dolby TrueHD, film, Hairspray, Halloween, Maturitní ples, MPEG-4 AVC, Pátek třináctého, Prom Night, Sony Pictures, Tajemství loňského léta

Maturitní ples (Prom Night, 2008)

Slashery aneb vyvražďovačky se těší obrovské oblibě už od počátku osmdesátých let, kdy se objevili první zástupci tohoto hororového subžánru – Halloween, Black Christmas nebo Pátek třináctého. Koncem devadesátých let se pak skomírající nastavované filmové série dočkaly oživení ve formě nových hitů Vřískot nebo Tajemství loňského léta, které v podstatě definovaly moderní teenage slashery.

Jako poslední přišly na řadu remaky kultovních původních filmů, bohužel téměř vždy nepříliš povedené. Je potřeba si uvědomit, že osmdesátá i devadesátá léta měla poměrně výrazný celkový „feeling“, který byl z tehdejších filmů vždy na první pohled poznat. Aktuální remaky jednadvacátého století si o něčem takovém mohou nechat jen zdát.

Jedním z nich je Maturitní ples, předělávka v originálním znění stejnojmenného (tzn. Prom Night) slasheru Hra na vraha z roku 1980, ve kterém nesměla chybět už tehdy v rámci hororového žánru ikonická Jamie Lee Curtis. Po téměř třiceti letech se do její role pokusila vcítit tuctová blondýnka Brittany Snow (např. Hairspray)… Čímž je tak nějak možné odstartovat popis toho, co se na filmu nepovedlo.

Tak tedy herci: ačkoliv se zřejmě jedná o elitu současných mladých amerických talentů, o kterých jste ve většině případů neslyšeli, a ačkoliv jsou všichni z nich až nepříjemně krásní na pohled (platí pro obě pohlaví), problémem je, že nikdo z nich neumí hrát a zjevně se o to ani příliš nesnaží. Žádná z hereček se tento fakt ani jednou nepokusí zamaskovat odhalením sekundárních pohlavních znaků (= neukáže kozy), což v rámci teenage slasherů bývalo kdysi velmi dobrým zvykem.

Nepříliš komplikovaný příběh (rozuměj špatný scénář) sice také patří mezi poznávací znaky většiny vyvražďovaček, ale Maturitní ples jde ještě dál: příběh nemá vůbec žádný, což je svým způsobem obdivuhodné. V podstatě se první třetinu neděje nic, druhou třetinu se parta teenagerů baví na svém maturitním plese a nakonec jsou (téměř) všichni mrtví, což je jedině dobře, protože jim to celou dobu přejete.

Zajímavé ovšem je, že původní film, ke kterému se Maturitní ples typicky předělávkovým způsobem podlézavě hlásí, je založen na zcela jiné zápletce. O remake se tedy v pravém slova smyslu nejedná, snad jen o jakýsi remix, který se vymkl kontrole.

Maturitní ples (Prom Night, 2008) Maturitní ples (Prom Night, 2008) Maturitní ples (Prom Night, 2008) Maturitní ples (Prom Night, 2008)

S přihlédnutím k výše napsanému je tedy zvláštní, že se na Maturitní ples dá vlastně docela dobře dívat, a to až do konce. Může to být zásluha milosrdné stopáže, pohledných (i když oblečených) dívek, nechtěně směšné postavy vraha nebo předvídatelných okamžiků, na které se budete o to víc těšit… Ano, jako oddechový film se to dá snést.

Nikoliv ovšem jako dobrý teenage slasher – a už vůbec ne údajně vycházející z takové legendy, kterou původní Prom Night bezpochyby byl.

Technické provedení

Čím horší film, tím kvalitnější disk. Tohle platí hlavně u snímků s velmi čerstvým datem vzniku, mezi které Maturitní ples také patří. MPEG-4 AVC obrazový přepis se může pochlubit celkově velmi přirozeným podáním barev, skvělými detaily, které vynikají především v obličejových partiích, a skutečně minimálním filmovým zrnem.

Bohužel vzhledem k minimu lokací, které jsou navíc téměř všechny interiérové, se obraz nemůže dostatečně „rozmáchnout“.

Maturitní ples (Prom Night, 2008) Maturitní ples (Prom Night, 2008) Maturitní ples (Prom Night, 2008) Maturitní ples (Prom Night, 2008)

Podobně se lze vyjádřit i ke zvukové stránce filmu. Kromě českého 5.1 dabingu na standardní úrovni, který docela nenápadně odsuneme stranou, obsahuje disk originální zvukovou stopu Dolby TrueHD 5.1 (s jejímž strávením nám pomohou české titulky). Snímek poskytnutých možností sice nijak výrazně nevyužívá, to je ale v rámci žánru opět jaksi obvyklé.

Ocenit lze čistotu dialogů, které se ani v hlučném prostředí maturitního plesu nikdy neztrácejí. Naopak doprovodné hudby Paul Haslingera si většinou příliš nevšimnete, což je škoda.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejší databázi Blu-ray filmů na stránce s detailem tohoto filmu: Maturitní ples.

Bonusy

Na bonusové výbavě je patrná snaha o využití interaktivních možností Blu-ray, výsledek je ovšem trochu rozpačitý. Na úvod ovšem není možné nezmínit klasický audiokomentář, ve kterém figuruje režisér Nelson McCormick a představitelka hlavní role Brittany Snow. Ta má totiž v reálu tak nepříjemný hlas a především dikci, že se její afektované poznámky k probíhajícímu ději nedají snést déle než několik minut v kuse.

K dispozici je také videokomentář, který ovšem trochu netradičně pracuje pouze se stránkami kresleného storyboardu, které tu a tam zobrazí v pravém spodním rohu obrazu. Po pravdě řečeno nic, s čím by měl kdokoliv ztrácet čas, ale snaha byla.

Maturitní ples (Prom Night, 2008) Maturitní ples (Prom Night, 2008) Maturitní ples (Prom Night, 2008) Maturitní ples (Prom Night, 2008)

Do třetice všeho dobrého – nechybí ani BD-Live, samozřejmě pokud má váš Blu-ray přehrávač připojení k internetu. Pak jsou vám k dispozici upoutávky na další filmy, dotazník Sony Pictures ohledně vašich názorů na Blu-ray technologii (po zaškrtání odpovědí se někam odešle a třeba se někdy něco stane) a také divácká anketa ohledně nejlepšího úkrytu pro čerstvě mrtvé tělo.

Dál už zbývají jen obvyklé vynechané scény, alternativní konec, nepovedené záběry a kratičké dokumenty (Profile of a Killer, Gothic Spaces: Creating The Pacific Hotel a Prom Night Photo Album: Real Prom Stories From the Cast), vše ve standardním rozlišení.

Verdikt? Maturitní ples je rozhodně určen mladší generaci, než jsem já. Kdyby mi bylo o polovinu méně, vzal bych na tenhle film do kina nějakou roštěnku (říká se to ještě vůbec?) z líbímseti a těšil se, že se bude aspoň trochu bát. Při tom by mě vzala třeba za ruku, já bych měl erekci a maskoval to chroupáním máslového popcornu. Ale ono to teď možná chodí úplně jinak

DVDobchod.cz - logo

Blu-ray film Maturitní ples k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře