Masakr na E3: Sony zařízla Microsoft cenou PS4 a přístupem k zákazníkovi

vydáno 11. 6. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Glosy | téma Přehrávače, Ze světa | 9 komentářů

Tagy: Blu-ray, E3, herní konzole, konzole, konzole nové generace, Microsoft, Playstation 4, PS4, Sony, Xbox One

Na jedné straně smutek, na druhé očividná radost. Tak už to u konkurenčních projektů bývá, a zatímco před sedmi lety oslavoval Microsoft, kterému se především díky brzkému nasazení a ceně Xbox 360 povedlo vyhrát souboj nyní již obstarožních konzolí, dnes v noci to byla Sony, kdo vracel úder.

A vracela ho monumentálním způsobem. Ačkoli se Microsoft v podvečerním přenosu své tiskové konference nebál představit několik zajímavých herních titulů a ještě před E3 malinko ustoupil z radikálních názorů ohledně nutnosti být neustále on-line (nakonec stačí být připojen jednou za 24 hodin) a poplatků za bazarové hry (bude záležet na vývojářích, pravděpodobně se ale za použité hry platit bude), nahrál konkurenci na smeč, jenž si Sony vychutnala asi jako buldok, kterému nastavíte holé pozadí a ještě na něj připlácnete krvavou kotletu.

Sony totiž nepřistoupila na tlaky vydavatelů a touhu po zpoplatnění všeho, ale ukázala, že hodlá držet pozici, která konzolím zajistila popularitu. V praxi to znamená, že nemusíte být neustále připojeni k internetu (můžete tak klidně kalit na chatách s kámoši a nebát se, že vám konzole hru pauzne a nahodí chybovou hlášku) a jakmile si pořídíte hru, Sony ji bere jako vaše vlastnictví, s kterým můžete nakládat dle vlastního rozhodnutí (prodat, půjčit, zahodit, ugrilovat na pánvi – žádné omezení friendlistu apod. a nákup pouhé licence).

Xbox One vs. PS4

Japonci se tak silně vymezili vůči dlouhodobému trendu PCček a nově i Xboxu, jemuž v závěru konference uštědřila ještě několik skoro až dojemných ran do slabin. Nejenže konzole Sony vypadá designově značně lépe a v nabídce je zdá se výrazně větší množství zajímavějších „AAA“ titulů i blbin od nezávislých vývojářů, cenově bude PS4 s cenou 399 dolarů / euro o 100 dolarů levnější než konkurence!

A to je pro Xbox dost možná definitivní rána, která celý střet next-gen konzolí do budoucna definuje. Můžeme sice spekulovat, jestli si Sony jen vyčůraně nepočkala na cenu Xboxu, následně nepodsadila svou, aby ji nezačala za pár měsíců dohánět vyšší cenou her. Vzhledem k opravdu výraznému cenovému rozdílu se však zdá, že nikoliv, a že Sony zkrátka tentokrát nic nepodcenila a hodlá se vrátit na výsluní z časů, kdy vládla trhu s PS2.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Glosy

Komentáře

Re: Masakr na E3: Sony zařízla Microsoft cenou PS4 a ...

Vložil moviereaper (bez ověření), 11. Červen 2013 - 12:59

Obrázek uživatele moviereaper

na PS4 mi vadí jediná věc a to zpoplatněný multiplayer, ještě že u PS3 zůstává zdarma…

Re: Masakr na E3: Sony zařízla Microsoft cenou PS4 a ...

Vložil Jirka Pomeje (bez ověření), 11. Červen 2013 - 17:05

Obrázek uživatele Jirka Pomeje

Nechce se mi procházet skoro tříhodinovou prezentaci, takže se zeptám, třeba někdo ví: jakým stylem si mám vyložit že multiplayer bude placen v rámci PS Plus? To znamená, že si prostě musím pořídit PS plus pokud budu chtít hrát cokoliv online? Nebo se to dá koupit nějak paušálně, na měsíc a podobně?

A když už píšu, nepřijde vám směšný/imbecilní/zlodějský, že cena bude jak 399 dollarů, tak 399 eur? Co si myslí o Evropě? Že tady sereme mramor?

Re: Masakr na E3: Sony zařízla Microsoft cenou PS4 a ...

Vložil moviereaper (bez ověření), 11. Červen 2013 - 19:29

Obrázek uživatele moviereaper

co jsem četl na zahraničních webech, tak to bude tak, že PS Plus = multiplayer a bez něj si na síti jinak nezahrajete, u PS3 to má zůstat stále zadarmo… co jsem koukal, tak ceny jsou 390,– na 90 dní nebo 1299,– na celý rok… co se ceny týče, tak mi to opravdu hlava nebere, 399 dolarů a nebo eur je rozdíl…

Re: Masakr na E3: Sony zařízla Microsoft cenou PS4 a ...

Vložil Psema (bez ověření), 11. Červen 2013 - 22:33

Obrázek uživatele Psema

Podle všeho se do toho přepočtu započítávají i náklady na dopravu a nějaký další poplatky, který v US nejsou.

Re: Masakr na E3: Sony zařízla Microsoft cenou PS4 a ...

Vložil atlass (bez ověření), 12. Červen 2013 - 13:15

Obrázek uživatele atlass

este treba poznamenat ze k tomu dostava pluskar kazdy mesiac 3hry na PS3 a nejake hry na Vitu. Plus dalsie sluzby ako nakup hier cez PSN so zlavami a pod. Nehovoriac o fakte ze Sony zvikne niekolkokrat do roka robit vyrazne zlavy na predplatne PSN+.

Re: Masakr na E3: Sony zařízla Microsoft cenou PS4 a ...

Vložil atlass (bez ověření), 12. Červen 2013 - 13:17

Obrázek uživatele atlass

tie hry samozrejme dostava zadarmo..

Re: Masakr na E3: Sony zařízla Microsoft cenou PS4 a ...

Vložil Stíhač (bez ověření), 12. Červen 2013 - 9:16

Obrázek uživatele Stíhač

v evropě máme DPH :-)

Re: Masakr na E3: Sony zařízla Microsoft cenou PS4 a ...

Vložil TT (bez ověření), 12. Červen 2013 - 0:38

Obrázek uživatele TT

V USA je záruka 0,5 až rok neviem teraz presne, US cena je bez dane, EU s daňou + Ďalšie serepetičky ako lokalizácia mauálov a doprava a hned je EU cena nie o moc vyššia.

Re: Masakr na E3: Sony zařízla Microsoft cenou PS4 a ...

Vložil Milda (bez ověření), 14. Červen 2013 - 19:25

Obrázek uživatele Milda

Já už mám předobjednáno, počítám s cenou 10–12tisíc u nás:) Velmi mě potěšili, za PS3 jsem dával při launchi v březnu 2007 17tisíc:) Holt zde už nic spešl jako bylo u předchozích generací de facto není. PS3-Blu-ray/Cell/HDD s možností výměny za jakkýkoliv 2.5´ PS2-Emotion Engine/DVD mechanika PS1–32bit/CD-ROM