Marantz UD8004 - "levný" Blu-ray high-end

vydáno 5. 1. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Přehrávače | 5 komentářů

Tagy: ABT2015, Anchor Bay, BD-Live, BD8002, Blu-ray, DVD, DVD-Audio, Eidos, Eidos 20 BD, Goldmund, Marantz, PlayStation 3, přehrávač, PS3, Sony, Super Audio CD, UD8004, UD9004, upscaling

Marantz - logo

Pro obyčejného smrtelníka není příliš běžné utrácet za jakýkoliv kus spotřební elektroniky desetitisíce korun, snad kromě televizoru nebo projektoru. Rozšíření Blu-ray technologie do našich obýváků by nejvíce pomohly přehrávače maximálně kolem pěti tisíc korun (pár už jich je, ale nejsou z nejvybavenějších). A co takhle přehrávač za padesát tisíc?

Nic není nemožné. I padesát ale tisíc může být málo, jak nám v polovině loňského roku ukázal Marantz se svým modelem UD9004 za neuvěřitelných £5500, tedy tehdy více než 150000 korun. (A to ještě vůbec nic není, znáte nebo snad máte doma Goldmund Eidos 20 BD – nejdražší Blu-ray přehrávač na světě za 300 tisíc korun!)

Marantz ovšem myslí i na ty, kterým je představa takové částky za Blu-ray přehrávač proti srsti a chtěli by něco „levnějšího“, ale stále v kategorii high-end přístrojů. Nový Blu-ray přehrávač Marantz UD8004, očesaná verze UD9004 a v podstatě nástupce staršího modelu UD8002L z roku 2008, je od října v Japonsku a teď už i u nás v Evropě k dispozici za nějakých £2000, tedy právě oněch zhruba 50 tisíc korun.

Blu-ray přehrávač Marantz UD8004

Za takový balík peněz můžete mít například deset herních konzolí Sony PlayStation 3, přičemž i jedna jediná si s přehráváním Blu-ray disků poradí na velmi dobré úrovni (nebudeme teď srovnávat takové drobné detaily, jako je softwarové zpracování obrazu oproti hardwarovému a vysokou přidanou hodnotu PS3 nejen pro milovníky moderních herních titulů). Co oproti tomu nabízí Marantz?

UD8004 si kromě Blu-ray disků poradí i s DVD-Audio a Super Audio CD, což jistě potěší milovníky kvalitního zvuku (a majitele odpovídající reprosestavy). Pro upscaling standardních DVD používá osvědčený videoprocesor Anchor Bay ABT2015, což je další významné plus.

Problémy mu nedělá ani Blu-ray profil 2.0 alias BD-Live, je tedy vybaven pro připojení k internetu a poskytuje interaktivní funkce, kterými je ve formě často velmi zajímavého bonusového obsahu obohaceno stále více filmových Blu-ray disků.

Samozřejmostí v této kategorii jsou separátní obvody pro zpracování zvuku, díky čemuž by měla být jeho jeho kvalita prostá jekéhokoliv nežádoucího rušení. K dispozici jsou také zabudované dekodéry Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio, což je ovšem poslední dobou stále více běžné i u mnohem levnějších Blu-ray přehrávačů.

Blu-ray přehrávač Marantz UD8004

Oproti nim ale Marantz UD8004 disponuje hliníkovou kostrou s antivibračními vložkami, což by mělo minimalizovat vibrace rotujících disků a tím zlepšit i zrychlit jejich čtení. Dílenské zpracování je ostatně na celkově na výtečné úrovni, což je vidět i při pohledu dovnitř přehrávače.

Prostě a jasně – tenhle kousek hardware není v žádném ohledu odfláknuté „ořezávátko“ a jak známo, za kvalitu se platí. Zaplatili byste za něj tedy výše uvedenou sumu? Nebo vám stačí obyčejný Blu-ray přehrávač za pár tisíc?

Projevte prosím svůj názor v komentářích pod článkem nebo využijte naše samostatné diskusní fórum »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Marantz UD8004 - "levný" Blu-ray high-end

Vložil tombik (bez ověření), 6. Leden 2010 - 12:32

Obrázek uživatele tombik

Inu, kdybych ty peníze měl tak bych se ho vůbec neštítil. Bohužel je ale předpokládatelné že blue ray prehravac rychle zastará (3D a podobne). Přece jen svět obrazu a rozvoj technologií je (a nyní obzvláště) trochu méně stálý než svět zvuku. Takový koncový zesilovač zmíněné značky kupci zůstane na věky, ovšem blue ray přehravač pravděpodobně bude v budoucnu lákavé vyměnit. Proto se mi nezdá moudré takový přístroj zakoupit.

Inu jak jste poznamenal PS3 za desetinu ceny je asi bohužel jasná volba. Je smutné že funkčně nejšikovnější (i když třeba ne kvalitativně) je herní konzole a né AV přehravač :-(

Re: Marantz UD8004 - "levný" Blu-ray high-end

Vložil KARLOS (bez ověření), 6. Leden 2010 - 16:07

Obrázek uživatele KARLOS

No, jak to já vidím, tak blue ray s námi zůstane nadosmrti ;)…

Jinak tenhle přehrávač nemá rozhodně cenu, pokud člověk nemá doma kvalitní audio, a kvalitou teď spíš myslím hi-end, než nějakou sestavu za třicet ;)… Ale je hezký, to se musí nechat :D…

Re: Marantz UD8004 - "levný" Blu-ray high-end

Vložil d.f.h, 6. Leden 2010 - 17:41

Obrázek uživatele d.f.h

Tak ono ohledně toho zastarávání dokáže spoustu věcí vyřšit nový firmware, pokud to ovšem zvládá hardware… S čímž třeba právě PS3 němá problém, protože výkonu má na rozdávání a všechno řeší hrobou silou. Jestli se i ostatní výrobci o své přehrávače takhle pěkně starají, to nevím.

Re: Marantz UD8004 - "levný" Blu-ray high-end

Vložil tombik (bez ověření), 11. Leden 2010 - 3:17

Obrázek uživatele tombik

No o tom právě pochybuji. Marantz se převážně vždy specializoval na jednoúčelová a perfektní zařízení. Obávám se že tento přehravač v budoucnosti rozšíření funkcí o další nečeká.

Na softwarove upgrady je spise napr Reelbox. Ale ten ma zas jine mouchy-napriklad stale neumi Blue-Ray. Osobne ale pevne verim ze ho to snad brzy nauci. Pak jen vymenim mechaniku a bude :)

Re: Marantz UD8004 - "levný" Blu-ray high-end

Vložil Ivan (bez ověření), 6. Březen 2010 - 16:07

Obrázek uživatele Ivan

UD8004 som kupil prave min. tyzden. Uz v min. cisle ceskeho casopisu Highend Report sa objavil clanok a na internete boli informacie uz ovela skor. Dovodom na kupu bolo nahradenie stareho prehravaca, niecim novym highendovym a univerzalnym. Niekto ma doma CD prehravac, DVD prehravac a teraz si mozno kupil bluray prehravac. Tu je sanca mat jeden pristroj, ktory to zvlada vsetko a vsetko na velmi slusnej urovni – kto ma zaujem, moze si nalistovat recenziu na http://www.whathifi.com/…rantz-UD8004 aj velmi dobry clanok v nemeckom Stereoplay c.2/2010, str. 52. Podla Stereoplay ziskal UD 8004 108 bodov a zaradil sa na 3. miesto za prve UD 9004 (110 bodov ale ta cena je uz predsa len trochu vysoko…) a druhe T+A BD 1260 R za 5000 €! (rovnako 108 bodov). Pre porovnanie je UD 8004 absolutne porovnatelne s top modelom Pioneeru – BDP LX91 ale ma ovela lepsiu stereo sekciu. Ak teda mate doma nejake SACD disky, je o dovod na kupu viac. A je to Marantz, takze ta kvalita obrazu a audia bude este dost dlho vyborna (nie vsetci su presvedceni, ze nedokonale 3D s okuliarmi na nose je super. Ked bude bez okuliarov, potom mozno…) No a ak mate doma este trebars Marantz PM-11S01 a par KEF XQ40, ako ja, tak je to jasna volba.