Lví král přichází na Blu-ray i do kin

vydáno 6. 9. 2011 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Glosy | téma 3D, Filmy, Z domova | 2 komentáře

Tagy: 3D, Blu-ray, Blu-ray 3D, Disney, film, Lví král

Pokud trochu více sledujete zahraniční filmovou a distribuční scénu, určitě vám neuniklo, že se za hranicemi rozmohl trend re-releasů divácky populárních filmů. Svou obnovenou premiéru takto měl třeba Návrat do budoucnosti, zanedlouho se jí dočká i Jurský park a nyní si ji naplno užívá Lví král, jenž kromě vypulírovaného vizuálu a dynamického zvuku láká na třetí rozměr. A to i české diváky, kteří si mohou vrcholný kus klasické disneyovské animace připomenout v kinech poprvé po dlouhých sedmnácti letech.

Lví král

Proč až nyní? Stejně jako v případě Jurského parku a Návratu do budoucnosti, na něž se v tuzemských kinech místo nenašlo, se jedná o součást reklamní kampaně v rámci uvedení filmu na Blu-ray, na kterém by u nás měl Lví král vyjít již 5. října, mimo jiné i ve skvostně vypadající kolekci se dvěma příjemnými direct-to-dvd pokračováními. Návrat do kin tak bude pro slavný film s legendární hudbou Hanse Zimmera a Eltona Johna pouze krátkodobou záležitosti, a právě proto byste měli využít šance a vyrazit se na film podívat pěkně do setmělého kinosálu.

A pokud nechápete proč, máme pro vás pár důvodů:

Tím prvním a svým způsobem samozřejmým je možnost zhlédnout film na velkém plátně. Možná se tu odráží náš starosvětský přístup k filmům a jakási touha dodržovat tradice. Ale v redakci HDmagu i přes poličky přecpané Blu-ray disky věříme, že nejlepší filmové zážitky se odehrávají v kinech. Jistě, musíte doufat, že se promítač nezblázní a neudělá vám z filmu noční můru. Musíte vylovit z peněženky sumu, při jejímž zdvojnásobení už byste si skoro mohli dovolit koupit film rovnou na domácím nosiči. Jenže pokud nevlastníte plátno o rozměrech stěny pokoje standardního paneláku, nepřebudovali jste jednu místnost ve zvukotěsnou pevnost a nezainvestovali jste do nákladné zvukové techniky, pořád platí, že lepší zážitek než v kině si v domácích podmínkách neuděláte.

Lví král

Za druhé, Lví král na plátně působí o poznání velkolepějším dojmem než doma na plazmě. A nejen co se týče nově remasterovaného obrazu, který doslova hýří barvami, oslňuje jejich sytostí a ani v nejmenším nenese známky svého věku, ale i zvuku, jenž vám od prvních chorálů vysadí spodní čelist z pantů. Že už na DVD zněl Zimmerův soundtrack fantasticky a na Blu-ray půjde o hotové orgie? Zajisté, ale když do vás jedno z nejpamátnějších hudebních aranžmá narve sestava v multiplexu, nerozevřou se vám jen ústa do blaženého úsměvu, ale doslova vás zamrazí na zátylku.

Tím, co vás ale zajímá nejvíc, musí být logicky nově přidaný třetí rozměr. Kreslený animák ve 3D? To musí být zákonitě naprostá hloupost. Jenže ouha, milí přátelé. Seč je Lví král pouhou konverzí, v rámci prostorovosti dává velmi často na zadní partie i nativně renderovaným animákům posledních let. U Disneyho totiž už v devadesátých letech pracovali s hloubkou a perspektivou a Lví král díky tomu působí ve třetím rozměru naprosto přirozeně. Nečekejte žádný efekt „papírového Betlému“, nedokonalé linky a po sundání brýlí naprosto normálně vypadající obraz, jenž si na trojrozměrnost pouze hraje. Ve Lvím králi jsou některé prvky důmyslně nastrčené do popředí (hlavně u dialogů), jiné záběr prohlubují (scéna se splašenými pakoni) a když dojde na efektní poletování listí, prachu, ohnivých jisker, anebo záběry z vlastní perspektivy, budete přesvědčení, že film nikdy nevypadal lépe.

Lví král

Ne ve všech směrech ovšem 3D exceluje. Jakmile dojde na rychlejší akce či na delší záběry s plynulou akcí (tzn. na cokoliv, co není statické), začíná být obraz lehce trhaný, případně i trochu mázlý. Což by mělo být zapříčiněno nedostatečným množstvím snímků za sekundu – klasické animáky se nekreslily v plnohodnotném 24fps. Naštěstí je podobných situací poměrně málo, tudíž si jich možná ani nevšimnete.

Kromě možnosti navštívit film v kině bychom ovšem neměli opomíjet ani další stránku věci – skutečnost, že podobná reklamní kampaň zcela jistě testuje potenciál trhu pro případné další releasy. Pokud na Lvího krále přijde dostatek lidí a ukáže se, že re-releasy mají v Čechách potenciál, pak je možné, že bychom se mohli kromě Star Wars a Titanicu, jež nás čekají v kině napřesrok, dočkat i dalších snímků, které se pomalu chystají na Blu-ray.

Neříkám, že bych chtěl hned vidět za týden vycházejícího Ben-Hura nebo Občana Kanea (samozřejmě, že chtěl). Ale co takhle za pár let Indiana Jones? Nebylo by pěkné, kdybyste si před zastrčením „blučka“ do přehrávače vychutnali souboje s nacisty pěkně postaru tak, jak jste je dosud pravděpodobně vidět nemohli? Přemýšlejte o tom až si budete chtít koupit lístek na Kovboje a Vetřelce, anebo podobně nedomrlý blábol, jenž aktuálně okupuje váš oblíbený multiplex.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Glosy

Komentáře

Re: Lví král přichází na Blu-ray i do kin

Vložil KARLOS (bez ověření), 6. Září 2011 - 12:15

Obrázek uživatele KARLOS

Ben Hur v kinech byl ;)… Sice jen v rámci artových kin a nešlo proto o klasický release, ale na Velikonoce se v kinech objevil…

Re: Lví král přichází na Blu-ray i do kin

Vložil Psema (bez ověření), 6. Září 2011 - 14:00

Obrázek uživatele Psema

Hnidopichu. :D Samozřejmě jsem měl na mysli oficiální releasy. Takhle bych mohl psát, že jsem viděl v kině všechny Kubricky, Taxikáře, Ed Woodovky, Kmotra a bůhví co ještě. :D