Lví král (Blu-ray recenze)

vydáno 14. 10. 2011 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, Disney, film, Lion King, Lví král, recenze

Lví král (Lion King, 1994) (Blu-ray)

Když si dnes pustíte cokoliv, co má na obalu napsané slovo Disney a naopak nemá logo Pixaru, můžete si být na devadesát procent jistí, že narazíte na film, který bude působit sterilně, velmi pravděpodobně vás začne po třiceti minutách nudit a z jeho explicitně proklamovaných rodinných hodnot budete mít pár hodin chuť vydávit večeři. Studio, které ještě před 20 lety udávalo směr rodinné zábavy, totiž v posledních letech nepochopitelně upadlo a dlouhodobě hledá zašlou slávu v podobě kvalitně odvyprávěných, vizuálně úchvatných a nepodlézavých příběhů pro diváky všech generací. Přesně takových, jakými se mohou i dnes chlubit klasické animáky Aladdin, Kráska a zvíře či Lví král, z nichž právě ten poslední dorazil na Blu-ray konečně i k nám.

A i po sedmnácti letech jde o absolutní trefu do černého, která nezestárla ani o den a nemusí proto nikterak spoléhat na nostalgii, s níž jsme k filmům našeho dětství mnohdy zvyklí přistupovat.

Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994)

Lví král je stále dokonalou ukázkou poučné zábavy, u které se lze skvěle bavit ať je vám osm, anebo padesát, neboť je precizně zrealizovaná, vtipná (nikdy infantilní) a obsahuje poselství, jež je aktuální i v dnešní době trojrozměrných skopičin nevrlých zlobrů, pestrobarevných papoušků a veverek s žaludem, které jsou sice technicky na výši, ale na víc než povrchní „buď sám sebou“ a „buď spokojený s tím, co máš“ se nezmůžou.

Lví král je ve světle „moderních snímků“ zajímavý paradox, když sice z dnešního pohledu zdánlivě „zaostává“ po technické stránce, ale po stránce příběhu (tedy zdaleka nejdůležitější složce filmu) je stále výrazně hutnější, podnětnější a tedy i zajímavější.

Zápletka o uprchlém dědici lvího trůnu, jehož se podle zbavil vlastní strýc (řekl tu někdo Shakespeare?) a který se v dospělosti vrací, aby napravil veškeré bezpráví a přivedl do království blahobyt, je sice jednoduchá a do velké míry i značně omšelá. Zrovnatak by se dalo filmu vyčíst, jak nakládá se stereotypy (lvi symbolizují bílé aristokraty, orangután oduševnělého asiata, Scar zase arabského teroristu a hyeny jeho věrný a intelektuálně podřadný dav). Avšak spodní vrstvy, které do filmu Disneyho fachmani pumpují horem spodem, dělají z filmu nadčasovou a inovativní událost, jež bude i za padesát let rezonovat úplně stejně. Lví král totiž sofitikovaně a hravě reflektuje lidský život.

Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994)

Nejdříve se zaobírá mládím a konfrontací se smrtí, s níž se děti obvykle setkávají v útlém věku prostřednictvím prarodičů. (Ve filmu je téma zesíleno smrtí otce, přičemž Simba bere vinu nesmyslně na vlastní bedra a prchá). Ve druhém aktu vystihuje bezstarostnost puberty, když se zdrcený Simba setkává s Timonem a Pumbou. Bezdomoveckou (další stereotyp) surikatou a prasetem, kteří sice nemají co jíst, spí tam, kam je nohy zanesou a nic seriózního řešit nechtějí. Ale život si užívají plnými doušky a to samé má alespoň na čas dělat i Simba. A ve třetím dějství se zaměřuje na dospělost, kdy je Simba nucen přijmout zodpovědnost za vlastní činy, vyrovnat se s traumatem, na které díky Timonovi s Pumbou raději zapomněl, a najít svůj životní úděl, před nímž jako malý nerozvážně utekl.

Film tak učí několik zásadních věcí. 1) že smrt je zcela přirozená součást života. 2) že život není nekonečný, a proto bychom si ho měli umět patřičně užívat. A 3) nutnost dát životu v určitém momentu vyšší smysl, jenž nás bude nějakým způsobem definovat a zanechá po nás stopu v dějinách.

Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994)

A činí tak nenuceně, bodře a především zábavně i po 17 letech, což se o většině dnešních animáků, které vyšeptají pár minut po vypnutí přehrávače, bude moci za pár let říct bohužel jen těžko.

Technické provedení

O animácích se všeobecně ví, že patří na Blu-ray k největším skvostům, a jelikož jsme Lvího krále chválili už při opakovaném nástupu do kin, čekali jsme maximální vizuální zážitek i tady. A nečekali jsme marně, neboť co u Disneyho slíbili, to také dodrželi a Lví král tím pádem patří mezi nejhezčí „Blučka“, jež si můžete domů pořídit.

Místy sice musíte překousnout nedostatky animace (rychlejší sekvence, finální střet na Lví skále), pracující s příliš nízkým počtem snímků za vteřinu, avšak v ostatních směrech lze jen uznale pokyvovat hlavou. Lví král prošel nádherným remasterem, a tak na něm nenajdete žádné stopy stáří (škrábance, flíčky, bílé tečky).

Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994)

Obraz je úžasně kontrastní, ostrý a čistý (žádné zrno a šum), barvy neskutečně živé a syté (v závěsu jsem si pustitl staré DVD a Blu-ray jasně vedl), černé linky precizní a i tridimensionalita je parádní. Zkrátka požitek po všech stránkách. Což ostatně platí i o zvuku.

TIP: Další FullHD screenshoty a podrobné technické informace o zvuku i videu najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Ten jsme při re-releasu v kinech rovněž neopomněli pochválit, a na Blu-ray nejde neudělat totéž, když osmikanálové DTS-HD MA dělá z animované pohádky úchvatný výlet do africké savany. Písničky Eltona Johna jsou srdcervoucí, Zimmerův soundtrack proráží s burácejícím subwooferem strop velkoleposti a dialogy si lze jen těžko představit čistější.

Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994)

Avšak skutečnou peckou jsou drobné detaily, jež jste si na starších nosičích vychutnat nemohli. Drobné cvrlikání brouků, šumění trávy, ozvěny a další zvuky, jež se vydatně opírají o práci zadních kanálů, jsou prostě fantastické a dokonale kolem vás vybudují pohlcující filmový svět, v němž se na 90 minut strašně snadno ztrácí.

A je osvěžující, že i dabing patří mezi špičku. Při srovnání s originálem sice lze snadno rozeznat místy trochu haprující překlad (hlavně v písničkách), nicméně samotný dabing (v čele s geniálním Miroslavem Moravcem) je jasnou chloubou české dabérské školy, které příliš neškodí ani méně dynamický mix v Dolby Digital 5.1.

Bonusy

Lví král přichází na Blu-ray v oslavované a bonusy zdánlivě natřískané Diamantové edici. Realita? Ta je samozřejmě úplně opačná, když se po vzoru předchozích disneyovských klasik vytratilo při importu do Evropy hned několik hodin zajímavých materiálů a zůstala jen chabá kostra, po jejímž zhlédnutí málokoho přepadne chuť posílat distribuci děkovné dopisy.

Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994)

Obsahově přitom nejde o bonusy kdovíjak nepovedené. The Lion King: A Memoir of Don Hahn a Pride of the Lion King jsou dokonce vynikající, když pojednávají o kompletní historii projektu prostřednictvím rozhovorů s režiséry a producenty, a záběrů ze zákulisí, které vám předvedou, že u Disneyho se kromě tvrdé práce dovedou i dobře bavit.

Probírá se námět, jenž se několikrát přepracovával. Scénář, který se rozhodně nerodil jeden týden. A rovněž i spory s původním režisérem, který si pod Lvím králem představoval mnohem experimentálnější látku, než jakou měli v hlavě producenti. S tím souvisí i poměrně podrobné ohlížení se za nedostatkem pracovních sil, které dávaly přednost dnes podstatně méně populární Pocahontas, i poněkud krkolomné hledání skladatele, jenž by se podíval na zoubek afrikou šmrnclé hudbě. Nebo jste snad věděli, že soundtrack málem dělala ABBA a ne Elton John a Hans Zimmer?

Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994) Lví král (The Lion King, 1994)

Informačně se v obou případech jedná o naprosté skvosty, jež vám poodkryjí zákulisí jednoho z nejoblíbenějších animovaných filmů všech dob do poslední linky na Simbově hřbetu. I proto je ale škoda, že tím výčet bonusů v podstatě končí.

Bloopers and Outtakes už totiž podstrčí jen pár dabingových přeřeků a vystřižených scén, a trailery na Auta 2 a pár dalších filmů nikoho ze sedačky nezvednou. Alespoň že nechybí česká lokalizace.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře