Luxusní Panasonic Lumix LX5 v novém provedení

vydáno 14. 9. 2010 | autor Panasonic | sekce Tiskové zprávy | téma Foto a video

Tagy: AVCHD Lite, CCD, DMC-LX5, fotoaparát, jog-dial, LCD, Leica, LEICA DC VARIO-SUMMICRON, LUMIX, LX3, LX5, Motion JPEG, Multi Aspect, Panasonic, Venus Engine FHD

Panasonic - logo

Po dvou letech vlády modelu LX3 se vrací král kategorie kompaktních fotoaparátů proslulý nekompromisní obrazovou kvalitou. Kombinace objektivu s extrémně vysokou světelností f2,0 a rozšířeného dynamického rozsahu garantuje královskou úroveň fotografií a videozáznamu i v nuzných světelných podmínkách.

Kompaktní fotoaparát Panasonic Lumix LX5 je nástupcem modelu LX3, který svými kvalitami získal uznání nejen u odborné fotografické veřejnosti na celém světě a svou kategorii pozdvihl na zcela novou úroveň. Nový model LX5 přichází s celou řadou inovací a svého legendárního předchůdce překonává v mnoha parametrech.

Je osazen přepracovaným objektivem Leica DC VARIO-SUMMICRON se světelností f2,0 a rozšířeným ohniskovým rozsahem z původní hodnoty 24–60 mm na 24–90 mm (3,8× zoom). Inovovaný obrazový procesor Venus Engine FHD ve spolupráci s novým 10,1megapixelovým CCD snímačem zajišťuje rychlé a precizní zpracování snímků.

Řady vylepšení se dočkalo i tělo fotoaparátu – lepší stabilitu a držení fotoaparátu zajišťuje zesílený kožený grip a otočné kolečko „jog-dial“ usnadňuje nastavení hodnot v manuálním režimu. Lumix LX5 je zkrátka fotoaparát pro opravdové fotografy, kteří od přístroje malých rozměrů očekávají velké věci.

Digitální fotoaparát Panasonic Lumix LX5

Kvalita fotografií je přímo úměrná kvalitě objektivu a v tomto směru nabízí LX5 bezesporu maximum ve své kategorii.

Širokoúhlý objektiv Leica DC VARIO-SUMMICRON s 3,8× zoomem (ekvivalent k 24–90 mm u kinofilmu) je již svým názvem zárukou nejvyšší obrazové kvality, který se může pochlubit ojedinělou hodnotou světelnosti f2,0, takže propustí přibližně dvojnásobek světla než objektivy se světelností f2,8, přičemž už tato hodnota je obecně považována za vynikající.

Extrémně vysoká světelná propustnost nového objektivu není vše, důležitá je samotná optická kvalita při takto vysoké světelnosti, kterou objektiv Leica zajišťuje v míře vrchovaté a umožňuje snímat ostré a prokreslené snímky i v takových podmínkách, kde konkurenční přístroje potřebují blesk.

Dalším ve své kategorii vzácným parametrem je hodnota 24 mm na spodním konci ohniska. Ve srovnání s běžným 35 mm fotoaparátem má LX5 o 213 % širší záběr a rozdíl je citelný i při srovnání s 28 mm objektivem, kde je to 136 %.

Výhodou špičkového širokoúhlého objektivu Leica je minimální zkreslení obrazu a prakticky nulový výskyt chromatické aberace, zdvojené kresby či jiných nežádoucích jevů, kterými trpí běžné objektivy.

Novinkou je také 10,1megapixelový CCD snímač s větším dynamickým rozsahem. Oproti svému předchůdci se snímač LX5 může pochlubit o 31 % vyšší citlivostí a o 38 % vyšší saturací. Výsledkem je redukce šumu při nastavení vysokých hodnot citlivosti a jemné barevné přechody s širokým dynamickým rozsahem při snímání kontrastních situací.

Digitální fotoaparát Panasonic Lumix LX5

Citlivý CCD snímač a objektiv s vysokou světelností se markantně projeví i při natáčení videozáznamů, kde si Lumix LX5 vystačí s minimálním osvětlením na úrovni 3 luxů.

K profesionální kvalitě videa a fotografií nemalým dílem přispívá i poslední generace obrazového procesoru Venus Engine FHD s technologií Inteligentní rozlišení.

Systém automaticky rozeznává tři aspekty obrazu – obrysy objektů, oblasti s detailní texturou a oblasti s jemnými barevnými a tonálními přechody. Obrysy systém zvýrazní, aby na snímcích lépe vynikly, také u oblastí s texturou dochází k mírnému zvýraznění detailů. V barevných a tonálních přechodech se uplatňuje vyspělý systém redukce šumu, aby přechody působily plynuleji.

Kromě celkového doostření dokáže nová technologie Inteligentní rozlišení zpracovávat signál pixel po pixelu optimálním způsobem, aby bylo zpracování co nejkvalitnější.

I přes vysoký výkon je obrazový procesor energeticky nenáročný, takže lze na jedno nabití akumulátoru vyfotografovat až 400 snímků.

Lumix LX5 jistě osloví především náročné fotografy, avšak i jako HD videokamera nabízí řadu kreativních možností. V kreativním režimu umožňuje LX5 ručně nastavit clonu i rychlost závěrky. Ruční nastavení rychlosti závěrky umožňuje vytvářet speciální „dramatické“ efekty a je vhodné pro záznam rychle se pohybujících objektů.

Také při natáčení videa je k dispozici zoom. Záznam se ukládá v datově úsporném formátu AVCHD Lite v HD rozlišení 1280×720 bodů, který zabere poloviční prostor než video stejné kvality ve formátu Motion JPEG.

Digitální fotoaparát Panasonic Lumix LX5

Řady vylepšení se dočkalo i tělo fotoaparátu – lepší stabilitu a držení fotoaparátu zajišťuje zesílený kožený grip a otočné kolečko „jog-dial“ usnadňuje nastavení hodnot v manuálním režimu.

Velmi oblíbený unikátní prvek umístění přepínače formátu snímaného obrazu přímo na objektiv fotoaparátu byl vylepšen o poměry stran 1:1, 3:2, 4:3 a 16:9. Tento přepínač funguje jak v režimu snímání statických snímků, tak v režimu videozáznamu, kde lze volit mezi poměrem stran 16:9 a 4:3.

V režimu Multi Aspect dokáže CCD snímač současně zaznamenat snímky s poměrem stran 3:2, 4:3 i 16:9 a to vždy při zachování ohniska objektivu k danému poměru stran, což je unikátní vlastnost vybraných fotoaparátů Panasonic, takže si fotograf může později vybrat, který snímek použije.

Novinkou je rovněž aktivní patice sáněk, která vedle systémového blesku umožňuje nasadit výklopný elektronický hledáček s živým náhledem.

Lumix LX5 má 3palcový (7,62 cm) inteligentní LCD panel s 460000 body. Jas panelu se upravuje automaticky (celkem má 11 úrovní) v závislosti na intenzitě okolního světla, čímž je zajištěna maximální možná viditelnost za všech podmínek. Velký panel výborně zobrazuje i drobné detaily, takže na něm fotograf může zkontrolovat správnost zaostření.

Luxusní kompaktní fotoaparát Panasonic Lumix DMC-LX5 bude v prodeji od začátku podzimu 2010.

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře