LG OLED TV - 15" konkurence pro Sony XEL-1

vydáno 18. 1. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Televizory | 3 komentáře

Tagy: 15EL9500, AMOLED, LG, LG OLED TV, OLED, Samsung, Sony, televizor, XEL-1

LG logo

Pokud to náhodou ještě nevíte, tak vězte: technologie OLED displejů může být jedním ze směrů, kterými se v nejbližších letech budou ubírat zobrazovače.

OLED displeje jsou neuvěřitelně tenké, samy emitují světlo (nepotřebují tedy aktivní podsvícení), mají přirozeně vysoký kontrast i jas, přirozené podání barev a nemají problém s rychle se pohybujícími scénami. Jenže jsou drahé.

U mobilních telefonů a dalších miniaturních úhlopříček se s OLED (resp. AMOLED) displeji v poslední době setkáváme stále častěji, větší rozměry jsou ale v podstatě raritou. Jediným OLED televizorem, který je aktuálně dostupný na světovém trhu, je jedenáctiplacový model XEL-1 společnosti Sony.

Ten byl uveden už na konci roku 2007 s cenou asi 32 tisíc korun a dodnes nebyl nikým překonán. Prototyp OLED televizoru sice na loňském veletrhu CES představil Samsung, pokud je nám ale známo, oficiálně zatím nebyl stále nikde uveden. Ve stejné době se objevily zvěsti o OLED televizi od LG, která se minulý týden, tedy po roce, nakonec skutečně začala prodávat.

LG OLED TV

Zatím sice poměrně v tichosti a pouze v Jižní Koreji (jak jinak), ale zato s úhlopříčkou 15", velmi líbivým designem a cenou kolem $2500, tedy aktuálně asi 45 tisíc korun. LG OLED TV, což je oficiální označení tohoto modelu, je tedy jediným konkurentem zmiňované Sony XEL-1 – navíc společnosti Sony i Samsung nedávno potvrdily, že se OLED technologii letos nehodlají příliš věnovat.

Co z toho tedy plyne? V podstatě nic zásadního. OLED televizi si zatím běžně rozhodně nekoupíte, vybrat si můžete mezi „směšnými“ úhlopříčkami 11 nebo 15 palců a do peněženky budete muset sáhnout hodně hluboko. Nicméně je dobře, že se díky LG aspoň trochu rozvířily stojaté vody praktického nasazení OLED technologie. Uvidíme za pár let…

LG OLED TV LG OLED TV LG OLED TV LG OLED TV

Závěrem si neodpustíme obvyklý průzkum: Co vy a OLED? Víte alespoň, o co běží? Máte mobil s OLED displejem? Vypadá hezky, že? Dovedli byste si představit OLED televizi s úhlopříčkou například 40" místo dnes obvyklých LCD nebo plazem? Kolik by musela stát, abyste o ní začali uvažovat? A co výrobce, rozhodovala by u vás značka?

Projevte prosím svůj názor v komentářích pod článkem nebo využijte naše samostatné diskusní fórum »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: LG OLED TV - 15" konkurence pro Sony XEL-1

Vložil tombik (bez ověření), 18. Leden 2010 - 16:36

Obrázek uživatele tombik

OLED je sympatická technologie, osobně by mě asi více lákala laserTV. Ale pokud by byla OLED televize dostupná v uhlopříčce vyšší 60 palců tak by so o ní velice dobře uvažovalo.

To že je tenká mě nezajímá ale prý by měla mít srovnatelnou nebo dokonce vyšší kvalitu obrazu než plasma a přitom spotřebu podobnou LCD. Takže ano technologie se mi zamlouvá.

AD mobil: Ne, trpím klasickým LED displayem.

AD cenna: Dokud nebude srovnatelná v oblasti PC displayů s mainstreamem tak pro mě nezajímavá technologie. To samé v oblasti zobrazovače do obýváku.

Re: LG OLED TV - 15" konkurence pro Sony XEL-1

Vložil pavel (bez ověření), 20. Leden 2010 - 13:40

Obrázek uživatele pavel

mam 40 palcovou LCD, za OLED bych menil z cenou kolem 30 000 ve steje velikosti, takze nemozne.

Re: LG OLED TV - 15" konkurence pro Sony XEL-1

Vložil mc (bez ověření), 4. Květen 2010 - 22:55

Obrázek uživatele mc

OLED je budoucnost zobrazovačů, zatím není ve vývoji jiná technologie která by kvalitou obrazu OLED překonávala. Pouze plazma se OLED blíží, ale ta se vůbec nehodí na statický obraz. Výrobci se do prodeje OLED ale moc nehrnou, je pro ně výhodnější chrlit pomalé, rozmazané a nekontrastní LCD.