LG BD370: Multimediální HD všeuměl (profil)

vydáno 17. 7. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Přehrávače | 4 komentáře

Tagy: AVCHD, BD-Java, BD-Live, BD370, bitstream, Blu-ray, BonusView, DivX, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio, HDMI, JPEG, LG, matroška, MKV, MP3, PNG, přehrávač, RJ-45, USB, WMA, XviD, YouTube

LG logo

Síťový Blu-ray přehrávač

Pryč jsou doby, kdy bylo Blu-ray přehrávače možné spočítat na prstech jedné ruky. Dnes už nějaký ten „modrý“ kousek nabízí každý slušnější výrobce, což je samozřejmě dobře. Větší výběr ale stírá rozdíly mezi jednotlivými modely, které si jsou co do funkčnosti a výbavy stále více podobné. Pokud tedy chce nový Blu-ray přehrávač zaujmout, musí se snažit přidat něco navíc. LG BD370 v tomto směru rozhodně nezaostává, spíš naopak.

Minimalistické černé provedení sice nijak neohromí, přesto obsahuje několik zajímavých prvků. Čelní strana na první pohled obsahuje pouze velké kruhové stříbrné tlačítko s logem technologie Blu-ray, sloužící k uvedení přístroje do provozu. Napravo od něj se nachází stavový displej, skrytý pod průhlednou záklopkou. Pod tou lze kromě základních ovládacích prvků nalézt také USB konektor, sloužící pro připojení externích zařízení. Mechanika pro optické disky je umístěna nalevo od hlavního tlačítka, pod záklopkou s logem výrobce.

Dálkový ovladač je přehledný a příjemně řešený, stejně jako samotné navigační menu, designově korespondující s televizory značky LG.

Na zadní straně je kromě obligátního HDMI konektoru a dalších digitálních i analogových audio / video výstupů také klasické ethernetové rozhraní, umožňující připojení k internetu. Bez něj jsou možnosti přehrávače zbytečně omezené: ze sítě se samozřejmě dají provádět aktualizace firmware, stahovat bonusový obsah některých Blu-ray disků (tzv. BD-Live) a také přehrávat videoklipy z notoricky známého serveru YouTube, což zatím není příliš obvyklé.

Blu-ray přehrávač LG BD370

Nový standard

Kvalitní je i paleta podporovaných multimediálních formátů. Přehrávání MP3 a WMA hudebních skladeb je dnes samozřejmostí, stejně tak i oblíbená DivX/XviD videa a JPG fotografie. Zřídka viděná je ale podpora filmů v kontejneru MKV (Matroska) včetně titulků. Tento formát se používá pro internetovou distribuci Blu-ray a HDTV ripů (digitálních kopií) a de facto představuje nový, uživateli všeobecně přijatý standard.

Příznivce kvalitního HD zvuku potěší podpora nových audio formátů Dolby TrueHD a DTS-HD Master Audio, a to jak ve formě vestavěného dekodéru, tak i přímého bitstream výstupu přes HDMI. Přehrávač si samozřejmě poradí s osmikanálovým zvukem, který se na Blu-ray discích začíná objevovat stále častěji.

Blu-ray přehrávač LG BD370 - dálkový ovladač

Skryté rezervy

Všechna multimédia dokáže LG BD370 přehrávat jak z optických disků, tak USB zařízení (zde je limitujícím faktorem pouze nutnost souborového systému FAT16/32). Bohužel k nim nedokáže přistupovat po lokální síti prostřednictvím DLNA serveru, což je velká škoda. Stejně tak chybí možnost nahrazení ethernetového připojení bezdrátovým wi-fi přístupem.

Ačkoliv jsou možnosti obrazového výstupu u Blu-ray přehrávačů této cenové kategorie víceméně shodné, LG BD370 v tomto směru přece jen maličko zaostává. Není to sice nic, čeho by si bylo možné všimnout na první pohled, přesto je při srovnání s výrobky konkurenčních značek patrná určitá nedokonalost v práci s hloubkou obrazu a částečně také jeho ostrostí.

To jsou ale jen velmi drobné kazy na jinak bezchybném a nadprůměrně vybaveném přehrávači.

Proč si ho pořídit

Designově čisté provedení, kvalitní přehrávání Blu-ray disků se vší interaktivní parádou a HD zvukem, podpora stále oblíbenějších MKV souborů a k tomu navíc ještě YouTube videoklipy, to vše za příjemnou cenu? Tady opravdu není příliš co řešit.

Hodnocení: velmi dobrý (8 z 10 bodů)
Cena v květnu 2009: 7000 Kč

Technické parametry

Přehrává disky CD, CD-R/RW, DVD, DVD±R/RW, Blu-ray
Přehrává formáty AVCHD, DivX/XviD, MKV, MP3, WMA, JPG, PNG
Dekodéry Dolby Digital, DTS, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, DTS-HD Master Audio
Technologie BD-J, BonusView, BD-Live, YouTube
Vstupy 1× USB 2.0, 1× RJ-45 (ethernet)
Výstupy 1× HDMI 1.3, 3× cinch (komponentní video), 1× cinch (kompozitní video), 2× cinch (stereo audio analog), 1× TOSLINK (digital audio), 1× coax (digital audio)
Příkon 18 W
Rozměry (Š x V x H) 430 x 54 x 245 mm
Hmotnost 2,7 kg

(Profil původně vyšel 30. května 2009 v čísle 6/2009 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: LG BD370: Multimediální HD všeuměl (profil)

Vložil Anonym (bez ověření), 18. Říjen 2009 - 15:50

Obrázek uživatele Anonym

Co rychlost? Mame BDP-300 od Sony a jeho pomalost je neuveritelna, hledame neco jienho

Re: LG BD370: Multimediální HD všeuměl (profil)

Vložil d.f.h, 18. Říjen 2009 - 19:30

Obrázek uživatele d.f.h

Prakticky u všech aktuálních Blu-ray přehrávačů je rychlost načítání bezproblémová. První generace prostě byla první generace :-)

Re: LG BD370: Multimediální HD všeuměl (profil)

Vložil d.f.h, 18. Říjen 2009 - 19:32

Obrázek uživatele d.f.h

Ale spíš bych doporučil LG BD390, když už.

Re: LG BD370: Multimediální HD všeuměl (profil)

Vložil karel (bez ověření), 10. Leden 2010 - 17:36

Obrázek uživatele karel

Recenze pristroje bez faktickeho overeni je vcelku nanic! BD370 sice prehrava divx, ale jen do vertikalniho rozliseni 576 radku a z hd souboru mkv (h264) nezvlada slusne prehrat vyssi datove toky, dokonce ani pri 720p. Ovsem vzhledem k tomu, ze jsem ho koupil jen jako BD prehravac za rozumnou cenu a nic jineho necekal, moznost prehrat spoustu videi z pripojeneho hdd me potesila.