Lexicon BD-30 = Oppo BDP-83 + $3000

vydáno 20. 1. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Přehrávače | 3 komentáře

Tagy: BD-30, BDP-83, Blu-ray, Eidos Reference Blue, Goldmund, Lexicon, OPPO, OPPO Digital, přehrávač, THX

Lexicon - logo OPPO Digital - logo

Tato možná trochu zmatená rovnice, kterou se před několika dny podařilo objevit prestižnímu serveru Audioholics, vzbudila oprávněný rozruch nejen v Blu-ray světě. O co vlastně jde? Představte si, že ve vašem novém Bentley objevíte motor z Fabie. To samozřejmě naštve, ale co když v Bentley objevíte solidní motor z BMW?

Přirovnání samozřejmě kulhá na obě nohy a navíc ho napsal člověk, který toho ví o autech podstatně méně, než o Blu-ray… Takže si to celé pojďme vysvětlit: Je známo, že existují levné, drahé, hodně drahé a nesmyslně drahé (např. Goldmund Eidos Reference Blue) Blu-ray přehrávače. O těch hodně drahých se tu občas zmíníme, protože nám jejich cena prostě nepřipadá normální.

Jedním z nich je Lexicon BD-30 (přečíst!), který se v polovině loňského roku jako první vytasil s THX certifikací a také cenou $3500 (něco přes 60 tisíc korun). Ve zmiňovaném článku jsme se nad tím podivovali a v poznámce „pod čarou“ srovnávali možnosti tohoto přehrávače s oblíbeným universálním Blu-ray všeumělem Oppo BDP-83, který lze pořídit za nějakých $500 (necelých 10 tisíc korun).

Blu-ray přehrávač Lexicon BD-30 Blu-ray přehrávač OPPO BDP-83

Zpětně říct, že jsme měli buďto obrovské štěstí, nebo nějakou nevysvětlitelnou předtuchu – recenzenti serveru Audioholics totiž tento týden zjistili něco neuvěřitelného: Blu-ray přehrávač Lexicon BD-30 obsahuje vnitřnosti z přehrávače Oppo BDP-83, jiné je pouze provedení „obalu“ a ovládacích prvků.

V čem je tato informace tak skandální? V elektronice je přece běžné, že se OEM výrobky prodávají pod různými značkami (konkrétně u Blu-raya přehrávačů jsou to například identické low-endy Insignia, Funai, Magnavox, Sylvania a další), ne? To sice ano, ale všechny tyto brandované variace se vždy pohybují v podobných cenových hladinách a nehrají si na něco, čím nejsou.

Lexicon BD-30 Oppo BDP-83

Tím se dostáváme k automobilovému přirovnání z úvodu. Bentley, to je velmi drahá záležitost, podobně jako Lexicon BD-30. Kdyby byl v Lexiconu za $3500 „motor“ z Fabie, tedy elektronika řekněme z nějakého Samsungu za $150, byla by to do nebe volající drzost. A také by si nikdo, kdo by měl z jakéhokoliv důvodu zájem o Lexicon, po odhalení takového faktu přehrávač Samsung dobrovolně nekoupil.

Lexicon BD-30 Oppo BDP-83

Jenže Oppo BDP-83, to není žádné korejské ořezávátko. Je to (nejen) ve své cenové kategorii nejlepší a nejlépe vybavený Blu-ray přehrávač, navíc s možností přehrávání disků ze všech regionů. Proslulá je také kvalita jeho obvodů, zajišťující výborný audio a video výstup (např. VRS čip od Anchor Bay). Za cenu $500 je to skutečně takové solidní, kvalitní a poctivé BMW mezi ostatními obyčejnými Fabiemi.

Lexicon BD-30 Oppo BDP-83

Problém je tedy v tom, že kdokoliv se zájmem o Lexicon BD-30 si teď může bez sebemenších obav zakoupit Oppo BDP-83 a ušetřit $3000, protože z Lexiconu stejně nic lepšího nedostane. To potvrzují i pečlivá měření v recenzi na serveru Audioholics, ze kterých jsou jasně vidět naprosto identické charakteristiky výstupů obou těchto přehrávačů.

Lexicon BD-30 Oppo BDP-83

Samozřejmě, Lexicon své přehrávače jistě „převléká“ na základě smlouvy (podpořené balíkem peněz) se společností Oppo. Samozřejmě, Lexicon se chlubí THX certifikací, za kterou jistě musel „něco málo“ zaplatit (ovšem pokud ji získal s Oppo elektronikou, jako by ji získal i přehrávač Oppo BDP-83). Samozřejmě, Lexicon má hliníkovou „kastli“ a tak krásná tlačítka, že se až srdce zastavuje.

Nic z toho ale Lexicon neopravňuje prodávat Oppo BDP-83 za cenu vyšší o $3000! Lexicon BD-30 má stejnou cenu jako Oppo a ani o dolar víc, protože je to ten samý přehrávač. Leda že by existoval někdo, kdo by dobrovolně zaplatil šestkrát víc za produkt jen proto, že má na sobě hezkou nálepku.

Lexicon BD-30 Oppo BDP-83

Obvyklá otázka na závěr tedy zní: Jak jste na tom vy? Kupujete si někdy elektroniku jen kvůli značce, i když víte, že za to konkrétní produkt nestojí? Je víc sexy utratit úspory za Bentley s motorem z BWM, nebo radši za BMW a receiver nebo audiosestavu k tomu? A nebo snad úplně postačí nějaká ta Fabie? :-)

Projevte prosím svůj názor v komentářích pod článkem nebo využijte naše samostatné diskusní fórum »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Lexicon BD-30 = Oppo BDP-83 + $3000

Vložil tombik (bez ověření), 21. Leden 2010 - 0:18

Obrázek uživatele tombik

Tak to je luxusní!!! :D Inu pokud má výrobek stejné vlastnosti jako dražší varianta, beru levnější-samozřejmě. Proto bych třeba nesnesl doma levnější řady B&W udělali si jmeno na nautilech a nizsi řady jsou prehnane nadrazene. Proto rikam radeji nez Mercedes vzdycky Lexus :D

Jinak tohle je opravdu sprostota. Zajimalo by me jak moc presvedcive kvalitativni rozdily jsou u tech ostatnich prehravacu. Myslim nikoli kvalitu zpracovani ale kvalitu obrazu a zvuku, o kvalite zpracovani u takoveho Marantzu nepochybuji. O tom ze hraje o moc lepe nez BR prehravac kolem 10–20 tis. korun už moc ne :-(

Re: Lexicon BD-30 = Oppo BDP-83 + $3000

Vložil d.f.h, 21. Leden 2010 - 10:54

Obrázek uživatele d.f.h

No, s tou kvalitou obrayu a zkuku je to hodně diskutabilní, protože mezi námi je jen pár čipů, které používají vesměs všichni výrobci přehrávačů. Algoritmy na dekódování tedy mají stejné, pak už je to „jen“ o té elektronice kolem. Na ní se dá sice hodně zkazit, ale na druhou stranu se občas najde model, který má naopak vše opravdu znatelně kvalitnější…

Re: Lexicon BD-30 = Oppo BDP-83 + $3000

Vložil tombik (bez ověření), 23. Leden 2010 - 17:37

Obrázek uživatele tombik

To je prave to co si myslim. Nerozumim sice konstrukci prehravacu takoveho obsahu ale existenci velkých cenových rozdílů dokážu pochopit spíše u analogových přístrojů starajících se o zvuk. Zobrazovačů které se starají o převod dat na obraz ale u přehravače digitálních disků to je diskutabilní.

Hodně se všude mluví o jitteru a tak podobně, ale jak vidíme tak kvalitní řešení jsou celkem „levná“ a výrobci si nechájí za svou pověst přehnaně zaplatit :-( Vůbec bych se nedivil kdyby takový BR player marantz byl podobný případ :-(