Let (recenze Blu-ray)

vydáno 21. 7. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Z domova | 1 komentář

Tagy: Blu-ray, Denzel Washington, film, HD, Let, recenze, Robert Zemeckis, The Flight

Let (The Flight, 2012) (Blu-ray)

V práci se nechlastá. Tohle pravidlo najdete snad v každé firemní příručce a stejně si někteří nedají říct a prolévají si játra ohnivou vodou, aby se jim denní rutina zdála zábavnější. Jedním z nich je i Denzel Washington, resp. jeho postava zkušeného pilota ve filmu Let, která si kromě alkoholových dýchánků sem tam protáhne dýchací cesty i trochou kokainu. A protože jsme na hollywoodském kolbišti, musí se jí to jednoho dne vymstít.

Třeba když si při jednom z běžných pracovních dní vybere firemní Boeing slabší chvilku a rozhodne se odporoučet se všemi pasažéry k pánu bohu. Denzel sice část posádky zachrání pro učebnice neproveditelným manévrem, jenže na odběr krve je naneštěstí pro něj krátký. Roztáčí se tak byrokratické soukolí, v němž je hrdinný pilot obviněn z chlemtání palubního minibaru a samozřejmě i z ohrožení nevinných cestujících. Co udělá Denzel? Potáhne si další lajnu a objedná novou rundu.

Let (2012) Let (2012) Let (2012) Let (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Jestli je něčím nový film Roberta Zemeckise sympatický, je to jeho schopnost oddalovat neoddalitelné. Všichni víme, že Denzelova postava v určitý moment prohlédne lihový opar a rozhodne se pustit pusu na špacír a vyzvonit i vyžahnutou whisku po babičce, Zemeckis si ovšem dává načas a vyprávění záměrně retarduje, aby odráželo chování reálných pijanů, kterým také trvá celou věčnost, než si konečně řeknou „dneska to zkusím bez cucíku a dám si radši malinovku“.

Což při opravdu enormní stopáži okolo dvou hodin vytváří velký tlak na diváka, před jehož očima se dokola opakují situace přesvědčování – zapírání – pití až to místy začne být stejně otravné a otupující jako když se snažíte pomoci kamarádovi a on si ani po dvou letech nedá říct.

Let (2012) Let (2012) Let (2012) Let (2012)

Zemeckis však ani po promrhaných letech u mrtvolných animáků, které vedle Avatara vypadají jako výplod talentovaného animátora z pomocné školy, neztratil nic ze svého „moudža“. Denzelův pijan je i přes topení se v majestátně husté omáčce z exkrementu postavou, které chcete fandit. Destrukce letadla je v Zemeckisově podání perfektní ukázkou hollywoodského napínáku. A ačkoli vyprávění sem tam drhne a kvůli neustálé retardaci děje se nevyhne občasné nudě, v rámci osobních dramat o životě a bitvě s byrokracií, jež nevidí za příručky, se pořád jedná o setsakra zábavnou podívanou.

Podívanou, které silně ubližují přepálená očekávání něčeho víc než solidně odtočené žánrovky, skrze niž Zemeckis vykřičel do světa, že na to i v hrané podobě stále má. Slyšeli jsme, Roberte, ale ačkoli jsme si to tentokrát užili, příště kromě řemeslné invence prosíme i trochu originality co se týče děje. Pak to bude návrat se vším všudy.

Let (2012) Let (2012) Let (2012) Let (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Technické provedení

Zemeckis byl vždycky perfekcionista, takže nepřekvapí, že ani nejnovější Blu-ray z jeho stáje nelze nijak sestřelit. Obraz je fantasticky ostrý a kontrastní, což pomáhá zprostředkovat enormní porci detailů jako jsou Denzelovo čerstvě orosené čelo a žilky v očích po prokalené noci. Ve stínech disk kreslí rovněž parádně, černá je víc než adekvátní a ohledně tělovek nelze mít námitky. Denzelova hnědá pokožka vypadá lépe než čerstvě vymačkaná tempera a i jeho partnerům nedělá Blu-ray v provedení tělovek žádnou ostudu. Žádné narůžovění, žádná oranžáda, jen přirozená běloba, na kterou je radost pohledět. Což platí i o zbytku barevného spektra ať už jde o zrzavé kadeře vyléčené fetky, aerolinkový pomerančový džus nebo chladnou paletu odosobněných hotelových apartmá.

Jednoduše lahoda, která se přenáší i na zvuk. Ten, jak je u dramat obvyklé, sází hlavně na precizní usazení a čistotu dialogů, pravdou ovšem je, že jakmile se patřičně rozjede soundtrack a Denzel protáhne nosní kanálky trochou bílého prášku, Blu-ray vykáže pořádnou porci dynamiky.

Ta je vyloženě kulervoucí ve scéně pádu letadla, která zvukové fajnšmekry uspokojí podobně jako čerstvé tvarohové buchty od babičky. Nicméně ani zbytek stopáže nedělá filmu ostudu a předvádí adekvátní audio kulisu, jež je v rámci žánrových mantinelů bez diskuze výborná.

Let (2012) Let (2012) Let (2012) Let (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Bonusy

Pokud nebudete mít po vyčerpávajícím filmu dost, můžete si zážitek z Letu prodloužit cca 40 minutami bonusů. Ne, není to kdovíjaká palba, spíš se jedná o průměrnou náplň, kterou dnes chápeme jako povinné minimum. I tak ale potěší, protože nabízí informace, o nichž jste dost možná neslyšeli.

Origins of Flight se – jak název naznačuje – zabývá zrodem samotného příběhu. Hlavní slovo má tudíž scenárista John Gatins, který mluví o tom, jak na nápad na film přišel díky svému zážitku z letadla, kde na něj neustále mluvil pilot, se kterým se za nic na světě bavit nechtěl a přitom netušil proč. Své však řekne i Zemeckis, bez jehož účasti by prý eRkové drama jen těžko našlo zastání, a svou roli hraje i Denzel Washington, jenž byl podle všeho prvním člověkem, který scénář zvedl ze země a byl odhodlán ho dostat před kamery.

Let (2012) Let (2012) Let (2012) Let (2012)

Ve stejné trase pokračuje i The Making of Flight, zhruba jedenáctiminutový dokument o natáčení, který se více než na scénář zaměřuje na samotné natáčení a osobu Roberta Zemeckise a jeho schopnost hladce přejít od animáků zpět k hranému filmu. Velmi fajn.

Což platí i o Anatomy of a Plane Crash. Tenhle featurette se detailně zabývá nejdražší sekvencí filmu – pádem letadla -, a jasně vám předvede, že natočit něco podobného není žádná legrace. Kromě natáčení s greenscreeny dojde i na řadu pre-viz animací, řadě debat před roztočením kamer a několik dodatečných komentářů, které práci na náročné scéně shrnují s několikaměsíčním odstupem.

Let (2012) Let (2012) Let (2012) Let (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Bonusovou nabídku pak uzavírá „to nejlepší“ z jednoho z „questions and answers“ eventů, jichž se účastnil téměř kompletní štáb, který odpovídal na dotazy Johna Horna z The Los Angeles Times. Otázky jsou vcelku zajímavé, bohužel se ale část z nich kryje s informacemi z featurettů, takže informační hodnota je místy slabší.

Jako celek si však disk zaslouží jednoznačně palec nahoru. Film je dobrý, disk po technické stránce vynikající a bonusově jsme se dočkali alespoň standardu, kterému naštěstí nechybí ani české titulky a jenž je totožný se zahraničními edicemi. Podobných titulů může být klidně víc.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Let (recenze Blu-ray)

Vložil Martin (bez ověření), 23. Červenec 2013 - 19:50

Obrázek uživatele Martin

Pro mě klasický představitel SZS filmu, viděl jsem to před půl rokem a už jsem na to skoro zapoměl.