LCD televizory Sony BRAVIA X3500 s integrovaným tunerem pro příjem HD vysílání

vydáno 12. 8. 2007 | sekce Tiskové zprávy | téma Televizory

Tagy: 24p True Cinema, BRAVIA, DVB-T, Full HD, HDMI, HDTV, LCD, Live Colour Creation, Motionflow 100Hz, PhotoTV HD, S-Force Front Surround, Sony, televizor, Theatre Mode, Triluminos LED, WCG-CCFL, Wide Colour Gamut (WCG) CCFL, x.v.Colour, X3500

  • Integrovaný HDTV tuner pro příjem volně šířených HD kanálů
  • Rozlišení 1080p Full HD v rámci celé řady
  • 70" model vybavený novou technologií podsvícení Triluminos LED se super širokým barevným gamutem
  • Pokročilé obrazové technologie, například x.v.Colour, Motionflow +100Hz a 10bitový panel

Sony uvádí na trh novou Full HD modelovou řadu LCD televizorů, první s integrovaným tunerem pro příjem HD televizního vysílání. Sony BRAVIA řady X3500 navazuje na řadu X2000 a přejímá její pozici vlajkové lodi mezi LCD televizory BRAVIA. Tato řada zahrnuje modely s úhlopříčkou obrazovky 40", 46", 52" a nově také 70", podporující plné HD rozlišení 1080p (1920×1080p). Díky jedinečně vyvážené kombinaci technologií vylepšujících zvuk a obraz se jedná o zcela novou generaci HD televizorů.

SONY KDL-52X3500

„Modely BRAVIA jsou již od začátku špičkou v oblasti designu LCD televizorů,“ uvedl Ivan Trachta, marketingový manažer sekce Domácí audio a video Sony Czech. „V tomto ohledu řada X3500 koncentruje to nejlepší ze všech modelových řad televizorů BRAVIA. Ztělesňuje technologie, které poskytují ohromující přirozené barvy a neméně kvalitní zvuk. Dokonce je natolik vyspělá, že dokáže zobrazovat digitální fotografie v nejlepší možné podobě nebo měnit parametry jejich zobrazení. Totéž pak umí i u filmů. Dovršením je pak vestavěný tuner pro příjem volně šířených HD programů, který zákazníkům poskytuje jistotu a komfort při přechodu na kvalitativně vyšší způsob televizního vysílání. Jsme přesvědčeni, že v oblasti televizorů s vysokým rozlišením je nová řada X3500 zcela výjimečná.“

Motionflow – dokonalý divácký zážitek

Důvod, proč se řada X3500 liší od jiných HD televizorů, spočívá ve způsobu, jakým využívá různé technologie, jejichž kombinace v každém ohledu zdokonaluje divácký zážitek. Technologie Sony Motionflow +100Hz například zdvojnásobuje standardní obnovovací frekvenci z 50 Hz na 100 Hz, přičemž dodatečné snímky dopočítává speciálně vyvinutým algoritmem z původního signálu. Tento přístup zajišťuje přirozenou plynulost pohybu, který vypadá reálněji než u standardního televizního obrazu.

10bitové zpracování signálu a 10bitový panel LCD zároveň dovolují zobrazit 1024 odstínů v barevných přechodech, ve srovnání s jen 256 odstíny nabízenými běžnými 8bitovými panely. Jinými slovy to znamená o 400 % více barev a tedy značný pokrok na cestě k jemným barevným tónům skutečného světa.

Triluminios LED – bohatý barevný prostor

70" model KDL-70X3500 posouvá hranice reprodukce barev ještě dál, neboť disponuje podsvětlovacím systémem Triluminos LED, vyvinutým společností Sony. Díky poli červených, zelených a modrých diod LED diod, použitých k osvětlení obrazovky místo klasické fluorescenční výbojky (CCFL), je škála barev zobrazitelných tímto modelem rozšířena na nebývalou úroveň. Je to dáno tím, že čistota spektra podsvícení je vyšší než u těch nejlepších výbojek, což vede k širšímu barevnému gamutu systému, především v červených a zelených oblastech spektra. Výsledkem je bohatý barevný prostor, který odráží přirozenou rozmanitost s působivou věrností.

LIVE COLOUR CREATION

Ostatní modely z řady X3500 využívají speciálně navrženou fluorescenční výbojku s širokým barevným gamutem (Wide Colour Gamut (WCG) CCFL), jež obsahuje luminiscenční fosforové prvky původně navržené pro legendární obrazovku Sony Trinitron. Tato inovace společnosti Sony také posouvá spektrum podsvícení za hranice možností běžných výbojek a opět umožňuje reprodukovat živější a jasnější barvy. Komplexní interakce mezi zpracováním signálu a zdokonalováním obrazu zajišťovaná systémem BRAVIA ENGINE Pro (jímž jsou vybaveny všechny modely), výbojky WCG-CCFL a přesně sladěné barevné filtry ve vlastních panelech jsou souhrnně označovány jako technologie LIVE COLOUR CREATION. Jedná se o základní prvek, díky němuž jsou televizory BRAVIA tak jedinečné.

Konstrastní poměr až 25000:1

Kromě barevného gamutu je dalším faktorem, jenž určuje, jak dobře obraz vypadá, jeho kontrast – tedy v principu rozdíl mezi černou a bílou. Čím větší kontrast, tím detailnější, jemnější a realističtější jsou stíny a přechody, které obrazovka dokáže zobrazit. 70" model KDL-70X3500 s technologií podsvícení na bázi diod Triluminos LED dosahuje mimořádně vysokého dynamického kontrastního poměru 25000:1. U ostatních modelů z řady X3500 osazených výbojkou WCG-CCFL je dynamický kontrastní poměr působivých 18000:1.

Řada X3500 využívá všechny tyto technologie, aby vytvořila vynikající televizní obraz. Jejich potenciál však dokáže uplatnit i v jiných směrech. Pokud chcete zdůraznit typické kvality filmů, zvolte obrazový režim Theatre Mode. Nastavení obrazu bude upraveno na parametry stanovené v rámci úzké spolupráce s profesionály z oblasti filmového průmyslu.

Prohlížíte-li si digitální fotografie, můžete využít možnosti PhotoTV HD, která na parametry obrazu aplikuje jinou skupinu jemných úprav. Jejich výsledkem je tentokrát zvýraznění detailů a přirozených tónů, díky nimž je obraz živější. Režim PhotoTV HD je ideální pro využití obrovského rozlišení obrazovky standardu HD, které umožní plnohodnotně zobrazit každou fotografii.

S cílem zajistit, že ať už je na televizoru z řady BRAVIA X3500 zobrazeno cokoliv, bude to vypadat co nejlépe, začlenili návrháři i režim 24p True Cinema. Filmové kamery ve skutečnosti snímají s frekvencí 24 snímků za sekundu, ale televize pracuje s vyšší snímkovou frekvencí, takže bylo vždy nutné provádět konverzi. Výsledkem je 4% odchylka od originálu – film na televizoru vlastně běží o 4 % rychleji než jeho verze pro kina a o 4 % se také zvedá výška zvuku. Je-li model z řady X3500 připojen ke zdroji filmového obsahu, například přehrávači disků Bluray™, původních 24 snímků za sekundu je přehráváno ve stejném tempu, jak je kamera původně zaznamenala. Proto vidíte – a slyšíte – přesně to, co zamýšleli tvůrci filmu.

Aby nabídla zvuk filmových parametrů, jenž by odpovídal kvalitě obrazu, využívá řada X3500 bezšumové digitální zesílení a technologii S-Force Front Surround, díky níž vytváří efekt prostorového zvuku prostřednictvím reproduktorů integrovaných v televizoru. Digitální zpracování audiosignálu technologií S-Force Front Surround bylo vyvinuto exkluzivně společností Sony.

Řada X3500 také podporuje rozšířený barevný prostor xvYCC pro pohyblivý obraz, který nahrazuje barevný prostor sRGB na pozici průmyslového standardu. Tato funkce je implementována pod značkou x.v.Colour a televizorům z řady X3500 umožňuje zobrazovat obsah zaznamenaný na nejnovějších digitálních kamerách, které využívají barevný prostor xvYCC. V budoucnu, až tento barevný prostor bude široce využíván v televizním průmyslu, bude řada X3500 díky jeho podpoře schopna věrně reprodukovat celý rozšířený barevný prostor.

HD tuner a digitální tuner DVB-T aneb připraveni na budoucnost

Možná nejzásadnějším prvkem fungujícím jako pojistka pro budoucnost je začlenění integrovaného HD tuneru spolu s digitálním tunerem DVB-T. Kdekoliv jsou k dispozici volně šířené programy v HD kvalitě, řada X3500 dokáže zajistit příjem. Tato řada je také vybavena tunerem pro příjem digitální kabelové televize (toto závisí na podpoře operátora).

I přes jejich bohatou funkční výbavu je použití televizorů z řady X3500 mimořádně jednoduché, k čemuž přispívá i technologie BRAVIA Theatre Sync. Tato technologie využívá rozhraní HDMI), jímž zasílá řídící informace různým komponentům, z nichž se skládá systém domácího kina. Díky tomu můžete celé domácí kino ovládat jedním dálkovým ovladačem a stiskem jediného tlačítka.

Místo abyste museli zapnout přehrávač Blu-ray/DVD, audiozesilovač a televizor, poté zvolit odpovídající televizní a zvukové vstupy a ztlumit zvuk televizoru, musíte udělat jen jediné – stisknout tlačítko Play na dálkovém ovládání přehrávače Blu-ray/DVD. Vše ostatní je zařízeno automaticky, takže se jen pohodlně opřete a vychutnáváte si film. Až skončíte, zmíněný proces proběhne i obráceně – prostě vypnete televizor a přehrávač Blu-ray/DVD a zesilovač se automaticky vypne sám.

Řada X3500 disponuje rámečkem z vysoce hodnotného kartáčovaného kovu, jenž je dokonale sladěn s nadčasovým „plovoucím“ designem. Další výhodou je jeho vlastnost spočívající v tzv. potlačování odrazů, takže oko diváka se může plně soustředit na obrazovku.

Modelová řada BRAVIA X3500 bude uváděna na trh postupně od srpna 2007, první dostupný bude model s úhlopříčkou 40".

Klíčové vlastnosti řady BRAVIA X3500

Model KDL-40X3500 KDL-46X3500 KDL-52X3500 KDL-70X3500
Velikost obrazovky 40" 46" 52" 70"
BRAVIA ENGINE Pro A A A A
1080p Full HD A A A A
BRAVIA Theatre Sync A A A A
Motionflow +100Hz A A A A
24p True Cinema A A A A
x.v.Colour A A A A
PhotoTV HD A A A A
Theatre Mode A A A A
BRAVIA Theatre Sync A A A A
10bitový panel A A A A
Zorný úhel 178 stupňů A A A A
Systém podsvícení Triluminos LED N N N A
Podsvícení výbojkou WCG-CCFL A A A N
Live Colour Creation A A A A
Integrovaný HD tuner A A A A
Integrovaný DVB-T / DVB-C tuner A A A A
S-Force Front Surround A A A A
3× HDMI™ vstup A A A A
USB vstup A A A A
PC vstup A A A A
Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře