Labyrint lží (recenze Blu-ray)

vydáno 27. 10. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: BD-Live, Blade Runner, Blu-ray, Body of Lies, film, Gladiátor, Jack Ryan, Jason Bourne, Krvavý diamant, Labyrint lží, Skrytá identita

Labyrint lží (Body of Lies, 2008)

Labyrint lží je dobrý thriller z prostředí blízkého východu. Nic víc, nic míň, na Ridleyho Scotta možná až moc velká rutina. Jenže za zmínku stojí. Proč? Protože dobrých thrillerů z blízkého východu je zatraceně málo!

V Labyrintu se navíc sešly hvězdy, které si v Hollywoodu vydobyly jedny z nejzvučnějších jmen vůbec: režisér Ridley Scott a herci Leonardo DiCaprio a Russel Crowe. Scotta známe všichni díky Vetřelci, Gladiátorovi, Blade Runnerovi a spoustě dalších klasik, Russela Crowea jako jeho dvorního herce (spolupracují spolu skoro na každém filmu) a DiCapria zase máme zafixovaného jako teenagerskou hvězdičku.

Nenechte se ale mýlit – ačkoliv jeho tvář zjevně odolává zubu času lépe, než leckterá jiná, z idolu dívčích srdcí vyrostl už dávno. Dnes je z něj respektovaný herec, který umí zahrát snad cokoliv (jen se podívejte na jeho filmografii: Letec, Skrytá identita, Krvavý diamant, Chyť mě, když to dokážeš…). Labyrint lží je v tomto směru prostě hvězdný, to ale není všechno, co je potřeba k úspěchu.

Film nás uvede do světa, který podstatně ovlivnily tragické události 11. září. Amerika začala dobývat blízký východ a ať už za tím vidíte pouhou odvetu, nebo touhu dostat se k nerostnému bohatství, které tyto země skrývají, jedno je bez debat: tamní svět se po příchodu Američanů změnil a jak už tomu bývá, násilí vyvolává další násilí.

I nadále vznikají teroristické buňky, jejichž aktivitu musejí potírat tajné služby. Setkáváme se proto s DiCapriem, agentem v terénu, jehož úkolem je sledovat dění v přidělené zemi a pokud možno odhalovat teroristy dříve, než zaútočí.

Labyrint lží (Body of Lies, 2008) Labyrint lží (Body of Lies, 2008) Labyrint lží (Body of Lies, 2008) Labyrint lží (Body of Lies, 2008)

Objevuje se navíc velká odnož jisté teroristické organizace, jejíž velitel se postupně stává nepřítelem číslo jedna. DiCaprio musí chytře kličkovat mezi byrokracií svého vedení, reprezentovaného šovinistickým Russelem Crowem, a vlivnými lidmi zdejšího podsvětí, aby se veliteli teroristů dostal na kobylku. Samozřejmě mu přitom jde nejednou o život a aby toho nebylo málo, jako každý správný hrdina si i on najde dívku svého srdce.

Právě tato romantická linie, která začíná někdy v polovině filmu, je trochu jak pěst na oko. Objeví se z ničeho nic uprostřed špionážního thrilleru, který působí moc chytře na to, aby potřeboval tak laciný scenáristický odrazový můstek.

Do té doby totiž Labyrint lží funguje naprosto skvěle a připomíná kombinaci ryanovek, bourneovek a nějakých dalších špionážních klasik v moderním hávu. Spoléhá se přitom na zmiňované herce, kteří by svým charismatem udrželi film nad vodou i pod režijní taktovkou Uweho Bolla, a samozřejmě na um Ridleyho Scotta.

Díky němu Labyrint žlí nemá vyloženě slabší místa a dokonce i v okamžicích, kdy se začnou objevovat první křečovité náznaky romantické linky, si udrží tempo a jistotu, se kterou celý orchestr diriguje. Je to bez debat špičkově odvedená práce, která vedle bravurní režie oslní skvělou výpravou, smyslem pro detail a krom několika slabších míst také velmi inteligentní zápletkou.

Labyrint lží (Body of Lies, 2008) Labyrint lží (Body of Lies, 2008) Labyrint lží (Body of Lies, 2008) Labyrint lží (Body of Lies, 2008)

Možná to není jeden z těch filmů, nad kterými se za několik let pozastavíme jako nad klasikou žánru, vzhledem k režisérově filmografii opravdu působí až moc nenápadně… I tak je ale Labyrint lží skvělá podívaná, pro fanoušky špionážních thrillerů snad dokonce povinnost.

Technické provedení

Na technické provedení si nelze vyloženě stěžovat. Ačkoliv se jedná o vesměs průměrný přepis, obsahuje místa, ve kterých oslní detailem a občas i pozoruhodnou ostrostí. Pozor si dejte hlavně na dialogy mezi Crowem a Dicapriem nebo na scény z pouště – v obou případech se Blu-ray disk snaží předvést, že může být v klidu zařazen mezi naprostou špičku.

Jenže ve všech ostatních okamžicích upadá do obyčejného průměru, body k dobru mu navíc strhává slabé podání nočních scén. Obraz v nich ztrácí plasticitu, co má být černé, černou ani trochu nepřipomíná a detaily se ztrácejí v moři šedé. Nepomáhá tomu ani zkažená komprese, díky které jsou, pokud máte opravdu pozorné očko, pozorovatelné mírné kompresní vady. Průměr, vyloženě průměr.

Labyrint lží (Body of Lies, 2008) - Blu-ray video bitrate

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Labyrint lží.

Bonusy

Bonusová výbava je na tom podstatně lépe, skoro by se chtělo říct, že si film tolik pozornosti možná ani nezaslouží. Opak je samozřejmě pravdou, Labyrint lží je z hlediska výpravy a produkce velmi náročné dílo, jehož vznik si zmapování zaslouží více, než u spousty jiných filmů.

Vedle podařeného audiokomentáře (Scott tu sedí s autorem předlohy, dozvíte se spousty věcí mimo rámec filmu – hlavně o blízkém východě), vystřižených scén (troufnu si je označit za nezajímavé, částečně rozšiřují románek hlavní postavy – Scottův úvod si ale nenechte ujít) a všudypřítomného BD-Live (na kterém je k dodatečnému stažení dostupný kinotrailer) se nachází celých osmdesát minut dlouhý dokument Actionable Intelligence: Deconstructing „Body of Lies“. A že je to podívaná!

Labyrint lží (Body of Lies, 2008) Labyrint lží (Body of Lies, 2008) Labyrint lží (Body of Lies, 2008) Labyrint lží (Body of Lies, 2008)

Je rozdělený na několik částí, ke kterým se dá přistupovat buď jednotlivě, během filmu, nebo si je můžete pustit dohromady jako jeden velký dokument. Jak už je u Scotta zvykem, je tu zmapováno opravdu všechno – kostýmy, výprava, kamera, předloha. Výživnou hodnotu tomuhle bonusu odepřete stěží, během osmdesáti minut neztratíte ani jednou pozornost. Je tu spousta záběrů z natáčení, rozhovorů, rozebírají se produkční problémy, kaskadérské kousky i postavy (to je asi nejnudnější část). Každý si přijde na své.

Vedle toho je pak ještě k dispozici Blu-ray exkluzivní interaktivní funkce Interactive Debriefing, díky které si můžete vybrat z několika interview s herci nebo tvůrci. Osobně mi to ale přišlo jako velmi otravná a těžko pochopitelná aplikace, která stejně nepřináší nic nového.

DVDobchod.cz - logo

Blu-ray film Labyrint lží k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře