KVIFF: Remasterované Varieté je skvělé. Seženete ho i na Blu-ray

vydáno 10. 7. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova

Tagy: Blu-ray, film, Karlovy Vary, KVIFF, Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary, Varieté

Varieté (Blu-ray) Filmový festival v Karlových Varech v rámci takzvaných „Návratů k pramenům“ uvedl zrestaurovanou verzi 90 let staré klasiky E. A. Duponta Varieté. Ta prošla restaurováním v loňském roce a uvedení se dočkala právě letos. Film je přitom od února k dostání i na Blu-ray z německé mutace Amazonu.

Film vypráví archetypální příběh ženy a jejího vlivu na dva muže, jež vedou ke ztrátě soudnosti, opouštění rodiny a v neposlední řadě k vraždě. Film je vyprávěn v retrospektivě, když se o celém příběhu dozvídáme od samotného vraha v rámci jeho debaty ve věznici. Snímek je působivým psychologickým dramatem, jež na svou dobu používá inovativní práci kamery, jež dopomáhá k intenzivnímu diváckému prožitku.

Restaurování se povedlo na jedničku. Obraz dostal vyleštěnou sépiovou podobu, v níž mile překvapí zachování velkého množství detailů, stejně tak výborná kresba a ostrost. Film byl při restaurování složen z několika zdrojů z celého světa, a tak je především ke konci znát, že se v laboratořích muselo doslova kouzlit. Místy tudíž zůstaly některé vady obrazu zachovány.

Za největší slabinu filmu je nejen na festivalu, ale i mezi fanoušky vlastnícími Blu-ray považován nový hudební doprovod od skupiny The Tiger Lillies, jež se pokusila klasický klavírní doprovod zmodernizovat a doplnit ho zpěvem. Slovem však ve filmu předjímá řadu událostí a především otravně dovysvětluje děj, jenž je i v němé podobě naprosto srozumitelný. Při projíždění diskuzních fór tak člověk nejednou narazí na zmínku, že zvukový doprovod je lepší vypnout, než si jím kazit jinak výtečný filmový zážitek. Osobně bych tohle tvrzení podepsal.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře