Kultovní thriller Fargo má namířeno na Blu-ray

vydáno 6. 3. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: 20th Century Fox, BD-Live, Blu-ray, DTS-HD Master Audio, Fargo, film, MGM, MPEG-4 AVC

Fargo (1995)

Příznivci bratří Coenových mohou zajásat. Ve vysokém rozlišení bude brzy k dispozici jeden z nejznámějších a zároveň nejslavnějších filmů uznávaného nezávislého dua – dvěma Oscary oceněný kriminální thriller Fargo.

MGM ve spolupráci se studiem Fox chystá Blu-ray vydání tohoto skvostu na 12. května, samozřejmě v regionu A. Film bude mít MPEG-4 AVC obraz, DTS-HD Master Audio 5.1 zvuk a nepříliš velké množství bonusů: audikomentář, dva dokumenty (Minnesota Nice a Trivia Nice), fotogalerie, trailery a televizní spoty. Přítomná by měla být také BD-Live funkcionalita Boot strap, o které se ale zatím ještě neví, co přesně bude zajišťovat.

Výbava disku tedy bude v podstatě základní, kvalita filmu samotného by to ale měla bohatě vyvážit. Jediným problémem tak pro nás zůstává fakt, že studio Fox všechna svá Blu-ray vydání tvrdošíjně regionálně kóduje. Na import z USA tedy můžeme zapomenout, nezbývá než si počkat na evropské vydání.

Fargo (1995)

Cynický thriller hvězd amerického nezávislého filmu, bratrů Joela a Ethana Coenových je dalším inteligentním diváckým snímkem, vzniklým mimo Hollywood. Strohá režie ozvláštněná černým humorem a vynikající scénář, vycházející ze skutečné události ukazují, že bratři Coenovi jsou stále schopni bravurně střídat styly.

Obchodník s auty Jerry Lundegaard si najme dva gangstery na únos vlastní ženy. Chce se tak pomocí výkupného dostat k penězům bohatého tchána. Zločinci se však neudrží na uzdě a důsledkem zdánlivě jednoduché akce je sedm mrtvých. Případ bez velkého úsilí vyřeší těhotná šerifka z městečka Brainerdu, Marge Gundersonová, která sama zadrží nebezpečného vraha právě v okamžiku, kdy likviduje svého parťáka.

Fargo (1995)

Vyprávění se odvíjí ve třech propojených liniích, sledujících počínání hlavních postav (Jerryho, zločinců a Marge). Soustřeďuje se na pečlivé vykreslení jednotlivých charakterů a na zvláštní atmosféru, v níž dominují bílé, zasněžené plochy bez horizontu. Chladná zima s častými vánicemi vytváří zvláštní a sugestivní rámec.

Příběh se povětšinou odehrává „na cestě“ a jeho ozvláštněním jsou mimo jiné i severská příjmení téměř všech postav. Nespornou inovací žánru je figura těhotné policistky ve výtečném podání Frances McDormand (životní partnerky Joela Coena). Za touto herečkou však nezůstávají pozadu ani ostatní představitelé.

Originální a mnohovýznamový film upoutal značnou pozornost a po zásluze sklidil řadu cen, mezi kterými nominují dva Oscary – za herečku v hlavní roli a scénář.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře