Kubrickův kánon kompletně na Blu-ray

vydáno 17. 2. 2011 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy

Tagy: 2001: Vesmírná odysea, Barry Lyndon, Blu-ray, Dr. Divnoláska, Eyes Wide Shut, film, Lolita, Mechanický pomeranč, Olověná vesta, Osvícení, Sony Pictures, Spartakus, Universal, Universal Pictures, Universal Studios, Warner Bros.

Warner Bros. - logo Sony - logo Universal - logo

Mechanický pomeranč, Dr. Divnoláska, Spartakus, Osvícení, 2001: Vesmírná Odysea, Olověná vesta a Eyes Wide Shut. Všechny tyto snímky režijního virtuóza Stanleyho Kubricka již stačily spatřit světlo Blu-ray disků, a my jsme za to samozřejmě rádi.

Avšak co je sestava obyčejných plastových krabiček proti limitované sběratelské kolekci, v níž filmový fajnšmekr kromě již zmíněných titulů nalezne i dosud nevydané kousky britského génia, a k tomu vyfasuje i čtyřicetistránkovou knihu pojednávající o Kubrickem prozkoumaných žánrech a tématech?

Zní to jako splněný sen. A taky že je.

Studio Warner Bros. se ve spolupráci se Sony a Universalem rozhodlo udělat věrným „kubrickovcům“ ohromnou radost, a tak 31. května vyjde v rámci USA exkluzivní kolekce nejdůležitějších filmů, které Kubrick kdy natočil. Včetně Barryho Lyndona a Lolity, jež na rozdíl od v úvodu zmíněných snímků neměly to štěstí na Blu-ray vyjít.

Samotné disky se sice zřejmě nedočkají nového zpracování (což je škoda, neboť třeba Eyes Wide Shut vypadá vskutku příšerně), avšak už snaha studií dostat všechny snímky pod jedno balení za rozumnou cenu je chvályhodná.

Jediné razantní změny by se měl dočkat Mechanický pomeranč, jenž v letošním roce slaví 40. výročí, k němuž dostane do bonusové nabídky hned dvě nové a zatraceně zajímavé položky.

Stanley Kubrick Limited Edition Collection (2011) - Blu-ray

V první se totiž ohlédne za natáčením s Kubrickem, jenž byl pověstný tím, že při své honbě za dokonalostí své herce doslova vyšťavil, sám Malcolm McDowell.

A v druhé se za vypravěčského doprovodu Toma Cruise podíváme na Kubrickovu kompletní tvorbu, přičemž nebudou chybět záběry z jeho nejranějších děl a spousta vzpomínkového materiálu od příbuzných a kolegů, kteří snad budou mít co říct a neshrnou kariéru tohohle velikána do slov jako „božský… milý… strýček“.

Výroční edice Mechanického pomeranče navíc 31. května vyjde i v samostatném „digibooku“, který rovněž nevypadá vůbec zle a určitě se bude dobře vyjímat v poličce sběratelů těchto pohledných „knižních“ vydaní filmových klasik a hitů.

Ti, kteří s výjimkou Barryho Lyndona a Lolity už mají všechny Kubrickovy filmy na Blu-ray doma a nehodlají je kvůli chystané kolekci rozprodávat, si pak na informace o samostatných vydání posledních kousků do sbírky budou muset ještě chvíli počkat. Studio totiž prozatím neohlásilo, že by se jednotlivé chystaly releasy.

Mechanický pomeranč (Clockwork Orange, A, 1971) - Anniversary Edition Blu-ray

Logika však v tomto případě praví zachovat chladnou hlavu a počkat na vydání kompletní kolekce, po níž (pokud se tak nestane už dříve) budou jistě oba filmy dotlačeny do obchodů co nejdříve.

Studio totiž moc dobře ví, že drží v rukách trumfy, jež je z marketingového důvodu škoda předčasně pokládat na stůl. Osobně takový postup zcela chápu, i když mě tím pádem čeká dárcovský proces již dříve koupeného Mechanického pomeranče.

Jak jste na tom vy? Líbí se vám podobný přístup studia? Budete se (pokud je máte) zbavovat předchozích vydání Kubrickových majstrštyků? Anebo si je necháte a novou kolekci koupíte i tak?

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře