Konec 35mm projekcí? Fox končí s analogem

vydáno 9. 8. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma 3D, Filmy, Projektory | 8 komentářů

Tagy: 20th Century Fox, 2K, 35mm, 4K, digitalizace, IMAX

Ohromný nástup 3D měl vedle vzniku spousty naprosto zbytečných filmů, existujících jen pro vyblbnutí se v dalším prostoru, zásluhu také v urychlení digitalizace, díky níž už nenavštěvujeme filmy promítané z 35mm analogu, ale z digitálních kopií buď ve 4k, nebo (většinou) ve 2k.

Má to své výhody i nevýhody. Kinaři ve snaze ušetřit snižují jas projekcí, jinak ale digitálním projektorům těžko něco vyčítat – přinášejí vyšší ostrost, projekci zbavují neduhů analogu (poškrábaná nebo špinavá kopie, přeskakující cívka apod.), distribuce je levnější a rychlejší, kinařům se otevírá možnost promítání starších filmů … digitální projekce se prostě dostala do toho stádia, kdy klasickou „pětatřicítku“ vytlačuje ze hry.

35mm

20th Century Fox se rozhodlo tento proces urychlit a oznámilo, že počínaje lednem 2012 ukončí distribuci analogových kopií pro Hong Kong a Macau. Možná to zní jako drobné oblasti, o které se tuzemský návštěvník kin nemusí vůbec zajímat, jenže ukončení produkce analogových kopií pro tuhle malou část asijského trhu je prvním krůčkem, který by se velmi rychle mohl proměnit v rychlý běh.

Čtěte také: Rozlučka s IMAXem – Král je mrtev, ať žije král

Foxové totiž dodávají, že jim urychlená digitalizace brzy umožní zrušení analogové distribuce v dalších asijských regionech a počítají s tím, že během dalších dvou let k podobné strategii dojde i na dalších trzích. A jakmile s něčím takovým začne jedno studio, bude jen otázkou času, než se pro to samé rozhodnou studia ostatní. Konec 35mm projekcí se tak nenávratně blíží.

Čtěte také: Transformers? 3D událost roku!

Když dneska jdu do kina, většinou se trefím právě do digitální projekce. A je pravda, že ta ostrost je parádní, na druhou stranu je u 2k projekcí i z relativně velikých vzdáleností zpozorovatelný rastr a s oním jasem to bývá – především v multikinech – opravdová bída. Po téhle stránce za analogem současné digitální projekce (i když jen kvůli špatnému nastavení) stále strádají. Ale pokrok nezastavíme, takže budeme za pár let vzpomínat na 35mm jako dneska majitelé mp3 přehrávačů na CDčka. Otázkou je. Všimne si vůbec obyčejný divák takového milníku? Je vysoce pravděpodobné, že si ani teď obyčejní návštěvníci kina neuvědomují, že se dívají na digitální projekci…

. . .

BUĎTE V KONTAKTU, sledujte autorovy tipy a postřehy na Google+, HDmag.cz na facebooku a na twitteru

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Konec 35mm projekcí? Fox končí s analogem

Vložil jirka (bez ověření), 9. Srpen 2011 - 17:11

Obrázek uživatele jirka

to, jestli se v kinu promítá digitálně nebo analogově už mi je pár let volný, naposled jsem byl na harry poserovy a kameni mudrců. film si radši stáhnu z netu a vychutnám na kvalitní tv, než se otravovat za drahý peníze v kině s harantama, co akorát ruší. ne, děkuji

Re: Konec 35mm projekcí? Fox končí s analogem

Vložil Hexxis (bez ověření), 9. Srpen 2011 - 19:24

Obrázek uživatele Hexxis

trochu souhlasím s Jirkou, raději si užiju film na „domácím kině“ něž si koupit dle mě předražené lupeny a jit do kina kde vas polovina sálu ruší…do kina zajdu tak jednou do roka na film který mě opravdu zaujme (naposled Transformers 3 a další bude asi až Hobbit)

Re: Konec 35mm projekcí? Fox končí s analogem

Vložil Lukáš (bez ověření), 17. Srpen 2011 - 10:59

Obrázek uživatele Lukáš

Tak, tak. Nikdy nezapomenu na IMAX 3D, kdy si za mnou tři asi 10-ti letý sr*či prohlíželi cosi na svých mobilech a hlasitě to komentovali aniž by je film vůbec zajímal. Po tom, co jsem se jakožto jedinný z čechů, kteří si ochotně nechávají sr*t na hlavu, zvedl a řekl těm parchantům aby drželi huby, se tito šmejdi po dalších několika minutách zvedli a odporoučeli se ze sálu, pravděpodobně hledat své rodiče, jimž nečinilo problém zaplatit tři lístky a děcek se na hodinu a půl zbavit. Nikde samozřejmě žádná ostraha, která by toto činila sama od sebe a nenechávala diváky trpět. Z těchto důvodů do kin nechodím, vyjímkou bylo loni v létě pohodové shlédnutí filmu v poloprázdném kině města Kašperské hory.

PS. domácí kino zatím nemám, ač po něm již léta toužím.

Re: Konec 35mm projekcí? Fox končí s analogem

Vložil Zdenek (bez ověření), 19. Srpen 2011 - 11:12

Obrázek uživatele Zdenek

Zdravim

Přirovnávat analogový film k digitálnímu CD může jen neznalec. Analogový film čeká stejný osud jako gramofonové desky. Nejprve úpadek (to se děje teď) a bude následovat technologický vzestup a nabídka pro obravdové znalce – fajnšmekry, kteří za to budou ochotni utratit šílené peníze.

Článek pomíjí fakt, že samotná projekce z filmu je nepoměrně levnější než digitál. Stroje jsou dávno zaplacené, náhradních součástek včetně lamp je všude plno. Kdežto lampa do velkýho christie stojí 50 000Kč a má omezený počet hodin. Potom sice svítí dál, ale je po záruce a to s projektorem za několik milionů nikdo riskovat nebude.

Za pitomce co v kině chroupou a dělaj bordel přece ten film nemůže. Stačí je okřiknout a stěžovat si majiteli kina. To samozřejmě nejde v multiplexech, tam jsou zákazníci nepodstatný póvl.

Doporučuji upřít pozornost na kino panorama v severočeském Varnsdorfu. Promítne cokoliv na 16, 35, 70mm a 2K digitál ve velkém síle na panoramatické plátno, jedno z největších ve střední evropě.

http://www.centrumpanorama.cz/…5-o-nas.html

Zdenek Stepanek

Re: Konec 35mm projekcí? Fox končí s analogem

Vložil st39.6, 19. Srpen 2011 - 12:15

Obrázek uživatele st39.6

„Analogový film čeká stejný osud jako gramofonové desky“ – ano, takže konec :). To, že bude pár analogových kin „pro fajnšmekry“, je samozřejmě jasné, nic to ale nemění na faktu, že digitální projekce znamenají pro analog jako takový praktický konec v komerční sféře.

Re: Konec 35mm projekcí? Fox končí s analogem

Vložil Fomik (bez ověření), 30. Srpen 2011 - 7:50

Obrázek uživatele Fomik

No, já jsem byl nadšenec do všeho digitálního. Měl jsem jako první v okolí sbírku MP3, digitální fotografie atd. Před dvěma lety jsme zdědili po smrti dědečka gramofon a obrovskou sbírku LPček. Vše jsme zprovoznili a následoval šok, jak krásná a dynamická může hudba být…stal jsem se závislý na (kvalitním) analogu. Čekám, že si brzy zamiluji zpět analogovou ČB fotografii, a možná dojde i na film. Je mi líto, že většinová společnost snad nikdy neochutná opravdovou kvalitu.

Re: Konec 35mm projekcí? Fox končí s analogem

Vložil kulivok (bez ověření), 22. Září 2011 - 13:26

Obrázek uživatele kulivok

Plně souhlasím s poznámkou o černobílé fotografii, kterou jsem dělal cca 10 let. Dneska na tu dobu vzpomínám s nostalgií. Kdopak dneska zná ty chvíle kdy se vytahoval negativ z tanku, kdy se určoval čas osvitu proužkovou metodou a pak jak se pomalu rýsoval obraz v misce s vývojkou. Na slaný prsty od ustalovače. ČB fotka měla má a bude mít svoje kouzlo. O tom není nejmenších pochyb.

Re: Konec 35mm projekcí? Fox končí s analogem

Vložil kulivok (bez ověření), 22. Září 2011 - 13:22

Obrázek uživatele kulivok

Víte pane Štěpánku, já nevím co je na filmu , tedy tom celuloidovém tak úžasného pro fajnšmekry. Mě osobně dost vadí filmové zrno, protože je to totéž co šum u digitálu.Tedy velice rušivé. Navíc i drahé ( surovina, vyvolávání, kopírování ), vinylové desky dneska najdete max. na diskotékách a to hlavně v zahraničí. Že by měly lepší zvuk ? No možná dynamický rozsah, ale toho se dá docílit i u CD, když si s masteringem někdo pohraje. Takže věřte, pokrok se nezastaví a ta digitální budoucnost je nezadržitelná. Mimochodem, kdo dnes točí třeba na 8mm film ???? Fajnšmekr těžko, když není kde koupit materiál, kde ho vyvolat…