Komando (recenze Blu-ray)

vydáno 8. 6. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 1 komentář

Tagy: Arnold Schwarzenegger, Blu-ray, Commando, film, Komando, recenze

Komando (Commando, 1985) (Blu-ray)

Zelený barety si dává k snídani a právě teď má velkej hlad. Ano, akční kultovka Komando dorazila na Blu-ray, a to hned v několika edicích. Ať už si ale pořídíte obyčejný amaray, anebo sběratelský steelbook, vězte, že akční pouť Johna Matrixe za záchranou vlastní dcery zůstane skvělá, ať ji budete mít v jakémkoli obalu.

Komando není etalonem osmdesátkových akčních filmů pro nic za nic. Při jeho výrobě vše zapadlo přesně na své místo, od přímočarého a tah na bránu neztrácejícího scénáře přes pevné akční řemeslo až po statný rakouský dub. Režisér Mark L. Lester od řádění ve Val Verde nenatočil nic, co by stálo za řeč. V případě Komanda jako by ho však ozářilo hned několik múz a v podstatě každá scéna má své neodolatelné kouzlo, hlášky padají s kadencí dobře promazaného samopalu a Arnieho mizerné herectví slouží příběhu, který se dá shrnou větou „sebrali mu dceru a on je teď zabije“.

Již od přenášení stromu v úvodu a ohlášení, že Matrix ví, jestli jste po větru, je přitom jasné, že ačkoli si Komando zahrává s tématem terorismu, brát ho vážně nemá vůbec cenu. Tvůrci se otevřenou ikonografií záporáků, fetišizací hrdiny a až úchylným snímáním hromadného vraždění přiznávají, že tohle všechno má být jen velká a snadno stravitelná legrace pro masy. Nekorektní a z dnešního seriózního pohledu leda úsměvná, stále však stoprocentně zábavná tím, jak každá scéna šlape na plné obrátky a v over-the-top sekvencích dokáže s každou novou scénu trumfovat tu předchozí.

Commando (1985) Commando (1985) Commando (1985) Commando (1985)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Vrcholem je samozřejmě půlhodinové finále, ve kterém už nejde opravdu o nic jiného než o kochání se zkázou, usekáváním končetin a Arnoldovou muskulaturou, jež má více mimiky než jeho obličejové svaly a konkurenční záporák á la Freddie Mercury dohromady. Komandu každopádně ani po desítkách křížků na krku nedochází pára a jestli jste čekali na uvedení na Blu-ray celá dlouhá léta, pak nechápu, proč byste měli v tuto chvíli otálet, tenhle film JE legenda. A především je to v ranku osmdesátkových akčních blábolů jednoznačný vrchol zakrváceného ledovce. BOOM!

Technické provedení

Komando není žádný mladíček, takže čekat od něj zázraky srovnatelné s moderními blockbustery jednoduše nelze. I tak ale disk dovede příjemně překvapit, když poměrně často přináší nádherný, čistý obrázek, z něhož se nevytratily detaily a barvy jsou i díky přesnému kontrastu přirozené.

Spousta dalších scén (především tmavší a interiérové) ovšem spadají do spektra diváckého zklamání. Jistě, řada scén si nese svou technickou nekvalitu již z období produkce filmu (klíčovaná pozadí opravdu pobaví), u spousty z nich je však patrné, že by si film zasloužil lepší doostření. Samozřejmě, pokud by ho kvalita materiálu vůbec dovolila, aniž by nebylo brutální softwarové doostření vidět.

On totiž Edge Enhancement sem tam vykoukne již nyní, stejně jako vydatné ubírání zrna, jež obraz místy devalvuje na přehlídku plastově vyhlížejících panďuláků. Celkově se však dá stále říci, že Komando spadá v aktuální podobě mezi lehký nadprůměr a zaslouží si své místo ve vaší poličce. Ano, kresba (hlavně ve stínech) je místy bídná, ale černá je solidní, obraz nepůsobí ploše, barvy jsou v pořádku a když vynecháme pár opravdu extrémně nedoostřených záběrů, je Komando dokonce adekvátně ostré a vypadá k světu.

Commando (1985) Commando (1985) Commando (1985) Commando (1985)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Ohledně zvuku si pamatuji, když jsem poslouchal před pár lety původní britské vydání. Už tehdy jsem byl mile překvapený, jak dokáže podobně starý titul v novém DTS-HD MA 5.1 mixu znít. Ne, ani zvuk není na vrcholu, kam si řadíme nejnovější blockbustery od Michaela Baye, ale rozhodně nedělá v konkurenci mladších kolegů ostudu.

Především surroundy jsou skvělé, neustále aktivní, živelné a s dostatečným imerzivním účinkem. Přestřelky díky tomu mají grády a stejně tak i scény, v nichž je plno nejrůznějších ruchů. Komando svůj věk rozhodně nezapře. A to ani v prezentaci soundtracku či použití některých zvukových efektů, které zněly mizerně tenkrát a znějí ještě hůř nyní. Blu-ray ovšem dělá všechno proto, aby z původního mixu udělal něco, co vás bude 90 minut bavit. A daří se mu to. Každá Matrixova rána zní, jako byste praštili do kusu odleželé krávy. Každá kulka zasviští, jak se sluší a patří, a když John vyrazí na nákupy do army shopu, padající železo zní přesně tak, jak si to pamatuji z doby, kdy jsem Komando viděl poprvé. Jen je nyní vše o něco čistší. Stejně jako dialogy, které jsou za všech okolností srozumitelné.

Commando (1985) Commando (1985) Commando (1985) Commando (1985)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Celou dobu mám samozřejmě na mysli anglickou stopu. Kultovní český dabing je pouze v Dolby Digital 5.1, a tak se nemůže HD bratříčkovi plně vyrovnat. Dohání to ale úsměvným dabingem, byť zamrzí, že na disku je použitý původní dabing s Jiřím Zavřelem a ne má oblíbenější varianta s Pavlem Soukupem. To už se ale dostáváme na tenký led subjektivního vnímání dabingu, kde se každému líbí něco jiného. Pro mě za mě, klidně zůstaňte u anglické stopy, jež má pro změnu Arnieho „vytříbený“ rakouský přízvuk.

Bonusy

Mnoha bonusů se fanoušci nedočkali, i tak však materiály vydají bez započítání dvojice audiokomentářů na dobrou půlhodinku. Na disku se povaluje trojice vystřižených scén, trailer a především dvojice featurettů „Pure Action“ a „Let Off Some Steam“. Ani jeden z bonusů není česky otitulkovaný, neboť se jedná o edice převzaté ze zahraničí, kde vyšla k filmu i česká podpora.

Filmgame.cz Blu-ray filmu Komando poskytl k recenzi distributor Bontonfilm. Děkujeme! Disk můžete zakoupit v obchodě Filmgame.cz

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Komando (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 8. Červen 2015 - 19:28

Obrázek uživatele marko

dakujem za recenziu bd