Karel Schwarzenberg nejen o vysokém rozlišení (rozhovor)

vydáno 20. 5. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Extra HD | téma Z domova | 8 komentářů

Tagy: 3D, Blu-ray, Casablanca, DVD, HDmag.cz, HDTV, herní konzole, IBM, Karel Schwarzenberg, satelit, televizor, Tobruk, TOP 09

Karel Schwarzenberg

Uvítali jsme možnost položit panu Karlu Schwarzenbergovi několik otázek, souvisejících – jak jinak – s technologiemi vysokého rozlišení a domácí zábavy obecně. Co si senátor Parlamentu ČR a předseda TOP 09 myslí o neustálé expanzi elektroniky? Jaké jsou jeho oblíbené filmy? Co preferuje z televizního vysílání?

Karel Schwarzenberg je senátorem Parlamentu ČR a předsedou TOP 09. Narodil se 10. prosince 1937 v Praze – Bubenči jako nejstarší syn Karla Schwarzenberga a jeho manželky Antonie. V prosinci 1948 museli opustit republiku a uchýlit se do zahraničí.

Jako předseda Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva se Karel Schwarzenberg zejména v 80. letech zasazoval o dodržování lidských práv v Evropě. O otázce lidských práv jednal v bývalém SSSR, v Bulharsku, v Kosovu a také u nás.

Na podzim roku 1989 se vrátil do vlasti a 10. července 1990 byl jmenován kancléřem prezidenta republiky. Z funkce kancléře odešel v roce 1992 v souvislosti s abdikací prezidenta Václava Havla. V červnu 2009 spolu s Miroslavem Kalouskem založil stranu TOP 09.


1) Magazín HDmag.cz přináší svým čtenářům pravidelné informace ze světa moderní domácí zábavy v takzvaném vysokém rozlišení (HDTV, satelitní vysílání, Blu-ray – nástupce DVD). Jaký je Váš vztah k tomuto typu trávení volného času? Díváte se raději doma nebo v kině na kvalitní film, nebo preferujete divadlo, koncerty, poslech hudby a cestování?

Vše z toho je pro mne pouhá iluze, již deset měsíců na to bohužel nemám čas.

2) Ve většině typických českých domácností zaujímá význačné místo právě televizor s DVD nebo Blu-ray přehrávačem, případně s herní konzolí. Jaké postavení má tento typ elektroniky ve Vašem případě? Zajímáte se například o čerstvé technologické novinky?

Mám již asi dvanáct let starý televizor a obstaral jsem si možnost přehrát DVD, toť vše.

3) Pokud sledujete některý z českých televizních kanálů, jaký typ pořadu preferujete? Nebo máte raději zahraniční vysílání?

V televizi se dívám pouze na zprávy, to se týká i zahraničního vysílání.

4) Technologie domácí zábavy v podstatě už od černobílé televize neustále expanduje a rozvíjí se – televizory jsou stále větší a poskytují lepší obraz, není problém doplnit zážitek prostorovým zvukem, zároveň jsou tyto produkty stále levnější a dostupnější. Dokážete si představit, kam se tento vývoj nakonec dostane?

Ty opravdu velké televizory lze umístit jen ve velkých prostorech. Ale pokud je člověk opravdu velký fanda, tak to jistě často udělá i na úkor prostoru a pohodlí svého i své rodiny.

5) V poslední době se hodně mluví o 3D filmech, které při sledování pomocí speciálních brýlí navozují dojem prostorového trojrozměrného obrazu. Viděl jste nějaký takový film a pokud ano, jak na Vás zapůsobil?

Ještě jsem neměl příležitost.

6) Existuje ve Vašem životě nějaký konkrétní film, který Vás osobně zaujal nebo dokonce ovlivnil? Máte oblíbeného režiséra, herce nebo herečku?

Samozřejmě, je jich mnoho. Od CasablankyTobruku, od Hoří, má panenkoVesničko má středisková až k Je třeba zabít Sekala. Z režisérů mám rád například Michálka, Hřebejka či pana Menzla.


IBM - logo

Děkujeme za rozhovor.
Sponzorem rozhovoru je společnost IBM.

Co si myslí Karel Schwarzenberg o informačních technologiích? Čtete na ITBiz.cz »

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Karel Schwarzenberg nejen o vysokém rozlišení ...

Vložil Ludvic (bez ověření), 20. Květen 2010 - 15:45

Obrázek uživatele Ludvic

Chudák pan kníže, takovýhle otázky v jeho věku:D To jste se mohli zeptat mojí babičky, ta si ale oproti panu Schwarzenbergovi nepořídila ještě ani možnost přehrání DVD. ;)

Re: Karel Schwarzenberg nejen o vysokém rozlišení ...

Vložil tombik (bez ověření), 20. Květen 2010 - 18:47

Obrázek uživatele tombik

Oceňuji rozhovor s panem Schwarzenbergem, ale přece jen…téma se ho až na poslední otázku netýká ani trochu :D

To kdybyste pozvali takového pana Paroubka, ten jiste bude mit nejakyho 100 palcovyho panasonica a jeste by Vam dodal „No a reknete, kdo z Vas nadsencu to ma!“ :D

Re: Karel Schwarzenberg nejen o vysokém rozlišení ...

Vložil KARLOS (bez ověření), 20. Květen 2010 - 20:02

Obrázek uživatele KARLOS

Tak srovnávat pruměrnou babičku se Schwarzenbergem, hmm. Ta babička sice asi nebude mít stejně jako on ponětí o audiovizuální technice, možná nebude disponovat dvd playerem, ale bude mít hromadu volného času a bude denně nakoukávat deset telenovel + jednu růžovou zahradu. Jde o to, že Schwarzenberg má naprosto odlišný způsob života, ve kterém televize, či jiná domácí zábava, nedej bože 3D kino nemá místo… Je to o volbě priorit… Přínos rozhovoru je však naprosto nulový. Chápu, že možnost udělat rozhovor byla lákavá, ale upřímě jediné, co jsem se dozvěděl, bylo, že má rád českou tvorbu, nehledě na to, jestli to nebylo čistě politicky korektní shrnutí našeho „nej“…

Re: Karel Schwarzenberg nejen o vysokém rozlišení ...

Vložil Eli (bez ověření), 21. Květen 2010 - 10:21

Obrázek uživatele Eli

Tak tohle se fakt nepovedlo.. a navíc sponzorované :-/

Re: Karel Schwarzenberg nejen o vysokém rozlišení ...

Vložil d.f.h, 21. Květen 2010 - 12:58

Obrázek uživatele d.f.h

Ono to někdy jinak nejde… Doufám, že je to tak nějak jasné.

Re: Karel Schwarzenberg nejen o vysokém rozlišení ...

Vložil Moje jméno (bez ověření), 22. Květen 2010 - 14:10

Obrázek uživatele Moje jméno

To přeci vůbec nevadí. Až vyjde Casablanca v HD, pozvěte pana Schwarzengerga na promítání ;-)

Re: Karel Schwarzenberg nejen o vysokém rozlišení ...

Vložil d.f.h, 22. Květen 2010 - 15:30

Re: Karel Schwarzenberg nejen o vysokém rozlišení ...

Vložil Moje jméno (bez ověření), 23. Květen 2010 - 8:39

Obrázek uživatele Moje jméno

Výborně, tak už chybí jen to pozvání ;-)