Jeden Harry Potter bude největší - ten v kině IMAX

vydáno 17. 11. 2010 | autor IMAX Praha | sekce Tiskové zprávy | téma Filmy | 3 komentáře

Tagy: 2D DMR, 35mm, 70mm, Harry Potter, Harry Potter a Relikvie smrti, Harry Potter and the Deathly Hallows, IMAX, IMAX Praha

IMAX - logo

Největší plátno v Čechách přece jen zvýrazní nová kouzla Harryho Pottera. Harry Potter a Relikvie smrti – část 1 (trailer 2, trailer 1, teaser) bude totiž uveden v DMR technologii kina IMAX, vedle ostatních zemí se jedna z filmových událostí roku představí v té nejlepší obrazové a zvukové kvalitě i v České republice.

Harry Potter a Relikvie smrti – část 1 poběží v kině IMAX v Praze na Flóře hned od premiérového dne. Začátek vůbec prvního představení je plánován na 18. 11. jednu minutu po půlnoci (ze 17. na 18. 11. v 00:01), v kině očekávají účast nejskalnějších fanoušků v kostýmech. Předprodej na projekce Harryho Pottera v kině IMAX už byl zahájen.

„Filmový Harry Potter a IMAX k sobě prostě patří. Vždy se jedná o velkolepou podívanou plnou efektů a takový film na největším plátně a s největším rozlišením oproti jiným kinům ještě vynikne,“ říká marketingová manažerka kina IMAX Adriana Vrabcová.

Architektura kinosálu IMAX a jeho technologie projekcí dodá novému „potterovskému“ dobrodružství, které rozhodne o osudu kouzelnického světa, velikost největšího plátna v ČR, větší jas a rozlišení obrazu, než mají jiná kina, a také ideální řešení zvuku.

Zakřivení plátna navíc rozšiřuje zorné pole diváka a přidává pocit „vtažení“ do filmu. Díky nedávné rekonstrukci a kompletní výměně sedaček se zvýšil komfort diváků při sledování.

Harryho sprint

Kdo si bude chtít užít Harryho Pottera ve větším rozměru a vyšší kvalitě, bude si ale muset pospíšit. V kině IMAX bude mít kouzelnický učeň bojující s temnými silami život intenzívní, ale poměrně krátký. Na programu bude pouhé čtyři týdny, po této době ho v polovině prosince vystřídá 3D kybernetické sci-fi studia Disney Tron Legacy.

Harry Potter a Relikvie smrti - 1. (Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1, 2010)

„Od 18. 11. bude na programu pouze Harry Potter, který poběží téměř nepřetržitě několikrát denně. Po čtyřech týdnech však bude z kina IMAX zcela stažen a se stejnou intenzitou ho vystřídá Tron Legacy,“ potvrzuje Vrabcová.

2D DMR filmy v kině IMAX

Kino IMAX je pověstné především díky projekcím 3D filmů, ve světe však bězně uvádí velké hollywoodské blockbustery, i když jde o „obyčejné“ 2D snímky. 2D DMR filmy v IMAXu jsou u diváků populární právě díky rozměru a lepšímu obrazu, které zintenzivňují zážitek z filmu.

Některé z nich v minulých letech uvedlo i pražské kino IMAX, například Matrix Revolution, Spider-Man (recenze), Batman začína (recenze) Christophera Nolana nebo Harry Potter a vězeň z Azkabanu (recenze). Také předchozí dva díly Harryho Pottera (Fénixův řád – recenze a Princ dvojí krve) promítal IMAX kromě některých 3D pasáží hlavně jako 2D snímky, respektive jako 2D DMR upravený formát pro IMAX.

Divácký zájem a touha filmařů předvést své filmy v požadované kvalitě vedou producenty k náročnému převodu filmů do formátu kin IMAX. Běžný film je speciální metodou digitálního přepisu převeden do širokého formátu a následně vyleptán na 70mm film.

Jeho filmové políčko je 2× širší než klasický 35mm formát, má vyšší rozlišení a odpovídá tak velkému plátnu a speciálním projektorům. Výkon projektorů se výrazně podílí na vyšší obrazové kvalitě.

Harry Potter a Relikvie smrti – část 1 měl být původně uveden celý ve 3D formátu, z plánu ale studio Warner Bros nakonec upustilo. O uvedení 2D verze v pražském kině IMAX se rozhodlo až na poslední chvíli, dva týdny před premiérou filmu.

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Tiskové zprávy

Komentáře

Re: Jeden Harry Potter bude největší - ten v kině IMAX

Vložil Anonym (bez ověření), 17. Listopad 2010 - 23:40

Obrázek uživatele Anonym

Nevite nekdo – to asi bude v dabingu, co? : (

Re: Jeden Harry Potter bude největší - ten v kině IMAX

Vložil Anonym (bez ověření), 18. Listopad 2010 - 0:38

Obrázek uživatele Anonym

Ano, jede to bohužel dabované :(

Re: Jeden Harry Potter bude největší - ten v kině IMAX

Vložil Anonym (bez ověření), 18. Listopad 2010 - 17:08

Obrázek uživatele Anonym

Myslel jsem si to, ted uz mi to i potvrdili v IMAXu. Skoda, klidne bych jim to nehezke IMAX vstupne rad venoval, kdyby to nekazili dabingem : (